Takaisin

Tuberkuloositapauksia työmailla

Tuberkuloositapauksia on todettu Etelä-Suomessa rakennustyömailla työskentelevillä rakentajilla. Viime vuonna todettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä puolen vuoden aikana seitsemällä ulkomaalaissyntyisellä rakennustyöntekijällä tuberkuloosi.

Tuberkuloosi on bakteerin aiheuttama infektio, joka tavallisimmin esiintyy keuhkoissa. Keuhkotuberkuloosi tarttuu, kun sairas henkilö puhuu, yskii tai aivastelee. Suomessa tauti oli hyvin yleinen muutamia vuosikymmeniä sitten, mutta se saatiin taltutettua. Nyt sairautta esiintyy suomalaisten keskuudessa 4–6 tapausta 100 000 asukasta kohti.

Suomessa yhä useampi tuberkuloosipotilas on työikäinen maahanmuuttaja tai ulkomaalaissyntyinen, jonka kotimaassa on paljon tuberkuloosia. Vielä vuosikymmen sitten lähes kaikki Suomessa tuberkuloosiin sairastuneet olivat vanhempaa ikäpolvea, jotka olivat saaneet tartunnan usein jo kymmeniä vuosia aiemmin.

Etelä-Suomessa maahanmuuttajien keskuudessa tuberkuloosia esiintyy noin 35 tapausta 100 000 asukasta kohti eli määrä on noin kymmenkertainen suomalaiseen kantaväestöön verrattuna. Lähialueistamme Venäjä ja Liettua ovat maita, joissa tuberkuloosi on epidemiana eli tapauksia todetaan yli 50 per 100 000 asukasta kohti. Baltian maista Viro ja Latvia sijoittuvat puoleen väliin eli niissä tavataan 20–50 tapausta 100 000 asukasta kohti.

HUS:n alueella maahanmuuttajien osuus keuhkotuberkuloositapauksista on ollut jo useana vuonna noin 40 prosenttia. Keuhkojen ulkopuolisten tuberkuloositapausten määrä on vieläkin korkeampi eli keskimäärin 60 prosenttia. Huolestuttavaa asiassa on se, että lähialueillamme eli Venäjällä ja Baltian maissa esiintyy monille antibiooteille vastustuskykyistä MDR-tuberkuloosia, jonka hoito on vaikeampaa.

Ei tartu kovin helpolla

Tuberkuloositartunnan saamisriski on varsin pieni, joka tosin vaihtelee aina altistumisen keston ja tilan mukaan. Valtaosalla tuberkuloositartunnan saaneista ei koskaan ilmene oireista tautia. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että jos sata perustervettä henkilöä altistuu tuberkuloosibakteerille, heistä 30 saa tartunnan ja kolme sairastuu. Heistä puolestaan puolet  sairastuu vajaan kahden vuoden kuluessa, toinen puoli myöhemmin. Esimerkiksi yli kahdeksan tunnin oleskelu samassa taloudessa tai toistuvasti samassa huonetilassa tuberkuloosiin sairastuneen kanssa on merkittävä altistumisriski.

Tuberkuloosin hoitona käytetään usean antibiootin yhdistelmähoitoa vähintään puolen vuoden ajan. Tänä aikana sairastunut nauttii lääkkeet valvotusti, alkuun joka arkipäivä esimerkiksi omassa terveyskeskuksessa. MDR-tuberkuloosin hoito kestää pidempään eli jopa pari vuotta. Tartuntavaaralliselle tuberkuloositapaukselle läheisesti altistuneet tutkitaan ja seurataan vuoden ajan.

Tuberkuloosin arvioidaan lisääntyneen myös rakennusalalla työvoiman vapaan liikkuvuuden vuoksi. Erityisen suurena riskinä on, että mahdollinen Venäjän viisumivapaus tulee lisäämään MDR-tuberkuloosia Suomessa. Viro on EU-maana paremmassa tilanteessa, mutta sielläkin on paljon parannettavaa. Tämä kaikki aiheuttaa merkittäviä kustannuksia terveydenhuollon menoihin.