Vakuutuskassa

Vakuutuskassan arvonta

Vuonna 2023 Rakennusliiton vakuutuskassaan liittyneiden ja jäsenyytensä uusineiden kesken arvottiin 3 kpl Omronin verenpainemittareita. Arvonta suoritettiin Vakuutuskassan hallituksen kokouksessa 6.2.2024. Verenpainemittarin voittivat Felix Kosonen ja Jyrki Niemi. Kolmas voittaja ei antanut lupaa nimensä julkaisuun.

Rakennusliitto on perustanut vakuutuskassan turvaamaan rakentajien terveyttä. Useat Rakennusliiton jäsenet eivät pääse työterveystarkastuksiin säännöllisesti. Myös hammastarkastuksissa käydään liian harvoin.

Terveydentilan säännöllinen seuranta on kuitenkin tärkeää, jotta voidaan puuttua ajoissa mm. korkeaan verenpaineeseen, kohonneeseen diabetesriskiin tai piileviin hammassairauksiin. Hoitamattomina ne voivat aiheuttaa jopa sydäninfarkteja ja aivoverenvuotoja. Terveystarkastuksien avulla osataan hakeutua ajoissa jatkotutkimuksiin, hoitoon ja kuntoutukseen sekä parantaa elämänlaatua ja työkykyä.

Liityt helposti klikkaamalla painiketta.

Mikä se on?

Rakennusliiton vakuutuskassa on terveyttä edistävä palvelu. Vakuutuskassaan liittyminen on vapaaehtoista ja maksaa 100 euroa vuodessa. Myös työnantaja voi halutessaan maksaa vuosimaksun työntekijän puolesta. Rakennusliitto on lahjoittanut kassan peruspääoman.

Mitä kassan vakuutettu saa?

Vakuutuskassan vakuutetulla on oikeus joka toinen vuosi lääkärintarkastukseen ja suppeaan laboratoriotutkimukseen, joka sisältää mm. kolesteroli-, maksa- ja sokeriarvot. Jos tarkastuksessa havaitaan poikkeavuuksia, voi lääkäri antaa hänelle lähetteen jatkotutkimuksiin julkisen terveydenhuollon puolelle.

Niin ikään joka toinen vuosi kassan vakuutettu on oikeutettu käyttämään hammaslääkärin ja suuhygienistin palveluja 300 euron arvosta.

Terveyspalveluista voi vain toista käyttää kunakin vuotena. Jos olet käyttänyt hammaslääkäriedun tänä vuonna, voit käyttää terveystarkastusedun ensi vuonna.

Kuolemantapauksissa edunsaajalle (puoliso tai avopuoliso, lapset, vanhemmat tai perikunta) maksetaan 500 euron suuruinen hautausavustus.

Kuka kassaan voi liittyä?

Rakennusliiton vakuutuskassan vakuutetuksi voi liittyä liiton A- ja LO-maksuluokan jäsen. Liittyminen on vapaaehtoista, mutta myös edut koskevat vain niitä liiton jäseniä, jotka ovat vakuutettuina vakuutuskassassa.

Milloin palveluja voi käyttää?

Kassan palveluja voi käyttää sen jälkeen, kun on ollut vakuutuskassan vakuutettuna vähintään kolme kuukautta. Vakuutuskassan toiminta alkoi 1.1.2020.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi Rakennusliitolla on oma vakuutuskassa?

Muun muassa lyhyiden työsuhteiden takia monet liiton jäsenet eivät ole ainakaan pysyvästi työterveyspalvelujen piirissä. Terveys on niin tärkeä asia ihmisille, että Rakennusliitto haluaa olla tukemassa jäseniään siitä huolehtimisessa.

Vastaako tämä siis työterveyshuoltoa?

Ei, lakisääteinen työterveyshoito on työnantajan järjestettävä. Oikea työterveyshuolto pitää sisällään esimerkiksi työmaalla tapahtuvia mittauksia koskien melua, pölyä ja ergonomiaa. Varmista omalta työnantajaltasi sinulle kuuluvat palvelut.

Kuka kassaan voi liittyä?

Rakennusliiton vakuutuskassan jäseneksi voi liittyä liiton A- ja LO -maksuluokan jäsen. Eivät siis opiskelijat ja eläkeläiset. Liittyminen on vapaaehtoista, mutta myös edut koskevat vain vakuutuskassan vakuutettuja.

Kuinka vakuutuskassa käytännössä toimii?

Liittyminen tapahtuu helpoimmin netin kautta, sähköisellä liittymislomakkeella. Myös paperisia liittymislomakkeita löytyy esimerkiksi liiton palvelupisteistä. Jäsenmaksun maksettuaan jäsen saa kirjepostina jäsenkortin ja sen mukana ohjeet mm. terveystarkastuksen varaamiseen.

Voiko työnantajani maksaa vuosimaksun?

Vaikka vakuutus on sinun omasi, voi työnantaja maksaa puolestasi maksun. Tämä on sinulle silloin verotettavaa tuloa. Työnantaja ei myöskään voi vähentää verotuksessa tätä maksua.

Voiko jäsenmaksun vähentää verotuksessa?

Ei voi. Vakuutuskassa on tavallaan yksityinen vakuutus, joka ei ole verotuksessa hyväksyttävä kulu toisin kuin työttömyyskassan jäsenmaksut.

Voinko liittyä kassaan, jos olen työttömänä?

Kyllä voit.

Miten osoitan olevani vakuutuskassan vakuutettu?

Asioidessasi Mehiläisessä tarvitset Vakuutuskassan muovisen kortin ja henkilöllisyystodistuksen.

Joudunko käyttämään omaa rahaa asioidessani Mehiläisessä tai Hammasmehiläisessä?

Jos olet vakuutuskassan vakuutettu (vuosimaksut maksettu) ja sinulla on vakuutuskassan muovikortti ja henkilöllisyystodistus mukanasi, et tarvitse rahaa. Jos käytät hammaslääkäripalveluja yli korvausmäärän eli 300 euron arvosta, maksat itse erotuksen.

Kuinka kauan vakuutuskassan kortti on voimassa?

Kortti on voimassa vuoden ajan siitä hetkestä, kun olet virallisesti vakuutuskassan vakuutettu. Kyse ei ole kalenterivuodesta, vaan esimerkiksi marraskuussa 2020 vakuutuskassaan liittyneen ensimmäinen kortti on voimassa marraskuuhun 2021.

Onko vakuutuskassan kortin numerosarja sama kuin liiton jäsennumero?

Ei ole. Vakuutuskassalla on oma rekisteri vakuutetuistaan.

Jos en käytä vaikkapa mahdollisuutta lääkärintarkastukseen tänä vuonna, voinko hyödyntää edun ensi vuonna?

Etu on käytettävä aina vuosittain.

Hammashoitoetu on 300 euroa joka toinen vuosi. Voinko kerätä etuja monen vuoden ajan ja käyttää sitten kerralla isomman summan?

Katso edellinen vastaus. Kassan tavoite varmistaa, ettei ihmisellä ole piileviä sairauksia. Siksi etu on käytettävä vuosittain, eikä niitä voi kerätä ”varastoon”.

Jos tutkimuksissa löytyy jotain erikoislääkäriä tai lisätutkimuksia vaativia sairauksia, korvaako vakuutus nämä käynnit?

Ei valitettavasti. Vakuutus korvaa vain yhden lääkärikäynnin, mutta jos sinulta löytyy jotain tutkimuksissa, saat lähetteen erikoislääkärille. Tämä lähete käy myös julkiselle sektorille.

Olen eläkkeellä, voinko minä ostaa tämän vakuutuksen?

Et valitettavasti kuulu vakuutuskassan toimintapiiriin. Vakuutuskassaan voivat liittyä sääntöjen mukaan A- ja LO-maksuluokan jäsenet.

Yhteystiedot

Rakennusliiton Vakuutuskassa
Siltasaarenkatu 4 / PL 124
00531 HELSINKI

vakuutuskassa@rakennusliitto.fi

Vakuutuskassan y-tunnus: 3102174-4

Puhelintiedustelut
Toimitusjohtaja Sanna Hyry
puh. 050 325 7362

Rakennusliiton jäsenpalvelu
puh. 020 690 231