Jäsenmaksu ja jäsenyyden hoito

Vuonna 2024 Rakennusliiton jäsenmaksu on edelleen 25 euroa kuukaudessa. Lue lisää liiton jäsenmaksuista ja jäsenmaksuvapautuksista

Omia jäsentietojasi voit helpoiten päivittää Rakennusliiton eAsiointi-palvelussa. Lue lisää jäsentietojen muutoksista.

Työttömyyteen ja ansiopäivärahaan liittyvät asiat hoituvat A-kassan verkkosivujen kautta.

Usein kysyttyä jäsenyydestä ja jäsenmaksusta

Kuka voi liittyä Rakennusliittoon?

Jos työskentelet tai opiskelet rakennus-, rakennustuoteteollisuus-, infra-, infrapalvelu- tai talotekniikka-alalla, olet lämpimästi tervetullut joukkoomme

Kuulun toiseen ammattiliittoon. Voinko liittyä ns. vanhana jäsenenä ja säilyttää edut?

Kyllä voit liittyä, jos työskentelet aloillamme! Jos olet ollut toisessa liitossa jäsenenä ja jäsenyytesi on kunnossa, liityt vanhana jäsenenä Rakennusliittoon. Edut ovat sinun käytettävissäsi ja saat apua mahdollisissa ongelmatilanteissa. Oikeusavun voi saada toisesta liitosta ns. vanhana jäsenenä siirtynyt henkilö (jäsenyys yhteensä yli 6 kk), jolla on jäsenmaksut kunnossa.

Jos olet ollut työttömyyskassassa jäsenenä, jäsenyytesi siirtyy A-kassaan samalla, kun liityt Rakennusliittoon. Kertyneet työssäoloviikkosi säilyvät.

Miten voin liittyä liittoon?

Helpoin tapa liittyä Rakennusliittoon on täyttää sähköinen jäsenlomake. Voit myös pyytää paperisen lomakkeen luottamusmieheltä tai tekstata nimesi ja osoitteesi numeroon 045 112 2982, jolloin saat lomakkeen postitse.

Mitä etuja jäsenellä on?

Jäsenenä saat monenlaisia etuja, joita tarvitaan ihan jokapäiväisessä elämässä: työelämässä (palkat, luottamushenkilöt, oikeusapu), työttömänä (ansiosidonnainen työttömyysturva, urapalvelut) ja vapaa-ajalla (vapaa-ajan tapaturmavakuutus, lomaedut, alennukset).

Lue lisää jäseneduista

Miten jäsenmaksun voi maksaa?

Jäsenmaksun maksamiseen on kolme tapaa: lasku, eAsiointi ja työnantajaperintä.

Lue lisää jäsenmaksun maksamisesta

Jos en voi kuulua työttömyyskassaan, mikä jäsenmaksuni on?

Liiton ja ammattiosaston jäsenmaksu vuonna 2024 on 17 €/kk. Vaikka et kuulu työttömyyskassaan, käytössäsi on kaikki liiton palvelut ja edut.

Toimin yrittäjänä, voinko kuulua liittoon?

Voit kuulua. Yrittäjäasemassa olevien jäsenmaksu vuonna 2024 on 17 €/kk, jolloin kuulut liittoon ja ammattiosastoon.

Jos siirryt yrittäjäksi jäsenyyden aikana, voit olla jäsenenä palkansaajille tarkoitetussa työttömyyskassassa enintään 18 kuukautta. Tänä aikana kokonaisjäsenmaksusi on 25 €/kk.

Saako jäsenmaksuista vapautuksia? 

Vuonna 2024 olet oikeutettu jäsenmaksuvapautukseen Rakennusliiton ja ammattiosaston jäsenmaksun osalta, jos olet

  • suorittamassa varusmiespalvelusta tai siviilipalvelusta
  • perhevapaalla.

Samoin olet vapautettu jäsenmaksuista, jos osallistut pidempiaikaiseen työtaistelutoimenpiteeseen.

Eläkkeelle jäädessäsi sinulla on oikeus neljän vuoden jäsenmaksuvapautukseen, jos et ole vielä saavuttanut vapaajäsenyyttä.

Vapautus koskee vain liiton ja osaston jäsenmaksuja, eli ota yhteyttä jäsenpalveluun, jos olet työttömyyskassan jäsen. Työttömyyskassan jäsenmaksu on 8 €/kk vuonna 2024.

Olen alle 18-vuotias ja opiskelen ammatillisessa oppilaitoksessa, mutta teen kesäisin töitä. Kertyykö minulle työttömyyspäivärahaan oikeuttavia palkallisia viikkoja?

Työttömyysturvan muutoksen johdosta 1.8.2021 alkaen ansiosidonnaisen työttömyysturvan alaikäraja nousee 18 vuoteen. Kun päätät opintosi ja työllistyt, ilmoita siitä meille, niin muutamme opiskelijajäsenyytesi työssä olevan jäsenyyteen. Tämä kannattaa tehdä. Muista, että myös opiskeluaikanasi sinulla on laajat jäsenetuudet!

Jos suoritan ammatillista uudelleenkoulutusta esimerkiksi eläkeyhtiön tuella, saanko vapautuksen jäsenmaksuista?

Ammatillisessa uudelleenkoulutuksessa oleva jäsen ei ole oikeutettu jäsenmaksun vapautukseen. Sinulla on kuitenkin kaikki jäsenetuudet ja alennukset käytettävissäsi.

Jos sairastun tai jään työttömäksi, pitääkö minun maksaa jäsenmaksu?

Kyllä, sinun tulee maksaa jäsenmaksu. Jäsenyys kannattaa pitää kunnossa, koska silloin olet oikeutettu kaikkiin jäsenetuuksiin. Voit mahdollisesti tarvita apua sosiaalivakuutusasioissa (esim. Kela, tapaturma- ja eläkeyhtiöt) tai haluta käyttää liiton muita palveluita tai etuja.

Miten teen, jos jään vaikka perhevapaalle?

Ilmoita asiasta eAsioinnin kautta. Voit tehdä ilmoituksen myös lähimpään Rakennusliiton palvelupisteeseen. Kun teet ilmoituksen, saat vapautuksen liiton ja osaston jäsenmaksuista tältä ajalta. Ohjeita ja lisätietoja saat jäsenpalvelustamme puh: 020 690 231 (ma–pe klo 9–15).

Koska saan vapaajäsenyyden?

Osaston jäsen saavuttaa vapaajäsenoikeudet siirryttyään eläkkeelle oltuaan ammattiliiton jäsenenä vähintään 30 vuotta ja näistä vähintään viisi viimeistä vuotta Rakennusliiton osaston jäsenenä.

Tietoa ennen vuotta 1972 liittyneiden jäsenten vapaajäsenoikeuksista.

Työnantaja on perinyt jäsenmaksut ja minut lomautetaan, miten toimin?

Maksa tällöin 25 €/kk joko eAsioinnin kautta. Mikäli haluat perinteisen laskun, saat sen soittamalla jäsenpalveluun 020 690 231 tai sähköisesti pyytämällä osoitteesta asiakirjat@rakennusliitto.fi.