Ulosmarsseja Helsingissä

Painavasyy-ulosmarssi Hartelan Ilmalan Aura -toimistotalotyömaalta Helsingissä sujui mallikkaasti.

Helsingissä Hartelan Ilmalan Aura -toimistotalotyömaalta käveltiin loppupäiväksi ulos keskiviikkona 29. marraskuuta kello 11. Painavasyy-mielenilmaukseen osallistui Hartelan työntekijöiden lisäksi muun muassa maalausliike Nurminen Works Oy:n, Sisärakennustekniikka SRT Oy:n, PKS Talotekniikka Oy:n ja Uudenmaan LVI-Talo Oy:n työntekijöitä. Samaan aikaan järjestettiin mielenilmaus myös Skanskan Helsingin Ahdinlaituri -kerrostalotyömaalla.

Hartelan Etelä-Suomen alueluottamusmies Jonne Lehtinen on ollut työmaan luottamusmiehenä 1,5 vuotta. Lehtisen mukaan työmaalla asiat ovat hoituneet niin kuin pitääkin, eikä ulosmarssi kohdistu millään lailla työnantajaan.

– Hallitus on antanut meille painavia syitä mielenilmaukseen, Lehtinen painottaa.

Sähköasentajat Reko Ilmonen ja Reijo Pasuri PKS Talotekniikka Oy:stä ovat myös hengessä mukana.

– Työehtojen heikennykset ja muut hallituksen heikennykset saivat lähtemään mukaan tähän mielenilmaukseen, Pasuri toteaa.

Nurminen Works Oy:n pääluottamusmies Timo Kuvaja hyppäsi pyöränsä selkään ja lähti polkemaan kotiin.

– Nyt yritetään murtaa perinteistä neuvotteluyhteiskuntaa. Hallitus on lähtenyt ajamaan pelkästään työnantajien pitkäaikaisia tavoitteita. Työntekijöiden on sitä vastustettava, Kuvaja perustelee mielenilmauksen järjestämistä.

Kuvajan oli helppo saada työkaverit mukaan ulosmarssiin.

– Maalarit ovat aina rintamassa mukana. Hätäisimpiä joutui jopa pidättelemään.

Teksti ja kuva: Jukka Nissinen

”Ei käy!”

– Hallituksen kyyti palkansaajille on kylmää ja näyttää siltä, että entistä kylmemmäksi muuttuu. Monesta hallitusta voi syyttää, mutta ei kyllä vitkastelusta leikkauksissa ja heikennyksissä. Niitä tulee liukuhihnalta, marssia johtanut SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesi puheessaan Senaatintorilla.

Elorannan mukaan julkisen talouden ja työllisyyden parantaminen ovat kyllä kannatettavia tavoitteita, mutta hallituksen keinot eivät paranna kumpaakaan.

– Meillä on esimerkiksi henkilökohtainen avustaja, jonka pieni palkka juuri ja juuri riittää elämiseen. Vuokra tulee maksettua ja laskut hoidettua ja hän hoitaa asiakkaitaan antaumuksella. Jatkossa hän joutuu miettimään, että jos sairastuu, lähteekö töihin vai onko ilman palkkaa? Mahdollisesti sairastuttaa sitten asiakkaansa, koska ei voi jäädä kotiin, kun laskut jäisivät maksamatta.

Elorannan mukaan hallitus asettaa ihmiset sellaisten valintojen eteen, joita ei pitäisi joutua tekemään.

– Entäpä irtisanomisten helpottaminen? Meillä on esimerkiksi bussinkuljettaja Pertti, joka on ollut 10 vuotta samassa firmassa töissä ja kaikki menee hyvin. Sitten pomon kanssa menee sukset ristiin tai kemiat eivät pelaa. Vika löytyy aina työntekijästä ja firma sanoo hänet irti. Asiallisin perustein, mutta ilman painavaa syytä. Ja näin siinä sitten jälleen kerran duunari on ihmeissään, että kuinka tässä näin kävi, Eloranta kuvaa.

Elorannan mukaan nämä ovat esimerkkejä, jotka voivat olla totta hyvinkin pian, jos hallitus jatkaa toimenpiteitään.

– Onko tämä se suunta, johon hallitus haluaa viedä Suomea ja suomalaista yhteiskuntaa? Laittaa suomalaisia ihmisiä ahdinkoon?

Rakennusliiton SAK:n edustajiston jäsenet olivat myös mukana marssilla.

– Meillä on painava syy olla mukana. Hallituksen – eikä pelkästään hallituksen vaan myös elinkeinoelämän – määräämät heikennykset työttömyysturvaan ja ihan tavallisen ihmisen elämään. Niitä vastaan kamppaillaan ja taistellaan, Rakennusliiton hallituksen jäsen, Janne Gren toteaa.

– Ja tässähän on nimenomaan kysymyksessä hallituksen esitysten vastustus, ei hallituksen vastustus, Rakennusliiton hallituksen jäsen Jari Jääskeläinen muistuttaa.

Teksti ja kuvat: Johanna Hellsten

Ulosmarssi Powerin Vantaan työmaalta

Rakennusliiton ja Sähköliiton jäsenet muistuttavat hallitusta muun muassa siitä, että lakko-oikeus on perusoikeus.

Rakennusliiton ja Sähköliiton väki marssi tänään, marraskuun 22. päivä kello 11 ulos kodinelektroniikkaliike Powerin uuden myymälän työmaalta vastalauseena hallituksen suunnittelemille työelämän heikennyksille ja leikkauksille.

– Nämä hallituksen uudet linjaukset tuntuvat olevan todella rajuja ja olemme niitä vastaan, työmaan pääurakoitsijan Jatke Toimitilat Oy:n rakennuspuolen luottamusmies Mika Korpela sanoo.

Esimerkiksi lakko-oikeuteen kajoaminen ja ensimmäisen sairaspäivän palkattomuus ovat niitä asioita, jotka Korpelaa harmittavat.

– Ensimmäisen sairaspäivän palkattomuus kuulostaa aika kovalta nuorille, perheellisille työntekijöille, jotka tekevät paljon töitä ja lapset sairastelee. Tulee aika hankalia tilanteita.

Myöskään työttömyysturvan leikkaukset eivät saa työelämän konkarilta kehuja. Hänkin on ehtinyt työuransa aikana kokea, miltä työttömyys tuntuu.

– Aika kovia leikkausaikeet ovat, nälkä tulee nopeasti, Korpela toteaa.

Korpela kuitenkin uskoo työntekijöiden joukkovoiman toimivuuteen.

– Tajuavat hallituksessa, että joku on heitä vastassa.

Potkulaki on kohtuuton

”Pärstäkerroin-potkut” eivät sovi hyvään työelämään.

Caverionin alueyksikön pääluottamusmies Kai-Eerik Kuukkanen marssi iv-asentajien kanssa ulos työmaan portista.

– Kaikki lähtivät mukaan, lvi-ala on vahva ala, Kuukkanen kiitteli työtovereitaan.

– Minua henkilökohtaisesti – kuten kyltissänikin lukee – ihmetyttävät suunnitelmat siitä, että pärstäkertoimen perusteella voidaan pistää ihminen pihalle. Ei tarvitse kuin pomon kanssa pikkasen mennä sukset ristiin, niin pääsee lähtemään. Myös työssäoloehdon pidentyminen ja työttömyyskorvauksen leikkaukset ovat huono homma.

Lakko-oikeuden rajoitukset mietityttävät myös Kuukkasta.

– Joku siitä sanoi hyvin, että nyt on tämmöinen hallitus, mutta seuraavan hallituksen kanssa, jos tulee taas eripuraa oikeuksista, niin miten sitten käy, kun kukaan ei pysty lakkoilemaan.

Kuukkasella on hallitukselle terveisiä.

– Voisivat laittaa vähän jarrua päälle ja miettiä muutaman kerran uudestaan, mitä ovat tekemässä.

Teksti ja kuvat: Johanna Hellsten

GRK:n Ilmalan asennusporukka järjesti ulosmarssin

GRK:n Ilmalan asennusporukka vastaa raideliikenteen teknisestä sujuvuudesta pääkaupunkiseudulla.

Helsingin Ilmalassa sijaitsevan GRK:n asentajat poistuivat torstaina 12. lokakuuta työpaikaltaan tunniksi. Mielenilmaus ajoitettiin aamu- ja yövuoron vaihtoon, jolloin molemmista vuoroista mielenilmaukseen osallistui lähes 50 Rakennusliiton ja Sähköliiton jäsentä.  

Alueyksikön varapääluottamusmies Derek Weibl painottaa, että mielenilmaus ei kohdistu millään lailla työnantajaan vaan maan hallitukseen.

– Esimerkiksi hallituksen esitys kevyemmin perustein annettavista työntekijän potkuista harmittaa meitä. Moni ihmettelee, mitkä ovat uudet irtisanomisen määritelmät, tuleeko potkut helpostikin, Weibl sanoo.

Määräaikaisten työsuhteiden helpottaminen ei myöskään auta työntekijöitä sitoutumaan työnantajaansa.

Epätietoisuutta on aiheuttanut myös sairauspäivärahan ensimmäisen päivän karenssi. Weiblin mielestä siitä olisi vain haittaa työnantajan kannalta.

– Suomalainen työmentaliteetti on jo nyt, että tullaan kipeänä työpaikoille.

Weibl toivookin, että hallitus kuuntelisi työntekijöiden mielenilmauksia ja jättäisi tekemättä kaavailemansa työelämän heikennykset.

– Mielenilmauksiin on osallistunut tuhansia ihmisiä. Kyllä niissä heikennyksissä jokin mättää, jos tällaista tapahtuu.

Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen

Hallitus kiusaa heikompiaan

Vähävaraisten sosiaaliturvan heikentämistä pidettiin Vaasassa hölmönä politiikkana.

Yleisradio uutisoi Vaasan PainavaSyy-tapahtumasta.

Rakennusliiton, Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n yhteinen PainavaSyy-tapahtuma keräsi väkeä Vaasan Alatorille lokakuun ensimmäisellä viikolla.

– Meillä on paremmat välit tuonne yläkertaan kuin maan hallitukseen, eläkkeellä oleva Caverionin teollisuuspuolen pääluottamusmies Reijo Lassila kehuu aurinkoisen lämmintä mielenilmauskeliä.

Lassila jututti toriyleisöä ja jakoi PainavaSyy-esitteitä kaikille.

– Me haluamme reagoida hallituksen heikennysesityksiin ja estää ne. Tiedämme, mikä on maan taloudellinen tilanne, mutta yhteiskunnan heikompiosaisten kimppuun ei saa käydä tuolla lailla, Lassila kiteytti mielenilmauksen sanoman.

Reijo Lassila jakoi tietoa mielenilmauksen lähtösyistä.

Rakennusliiton teltalla tarjoiltiin hengenravinnon lisäksi makkaraa torikansalle. Paikalla oli rakennusliittolaisia kauempaakin.

– Jätimme työmaan yhden oppisopimuksella opiskelevan työntekijän vastuulle ja läksimme painavan syyn takia katsomaan toritapahtumaa Vaasaan asti, kokkolalaisen Rakennus Puskala Oy:n pääluottamusmies, kirvesmies Hannu Yli-Hukkala toteaa.

– Hallitukselta on luvassa sellaiset leikkaukset huono-osaisten sosiaaliturvaan ja heikennyksiä työelämään, että niitä on vastustettava.

Leo Alapelto (vas.) ja Hannu Yli-Hukkala saapuivat Vaasan toritapahtumaan Kokkolasta.

Lakkoillaan, jos muu ei auta

Yli-Hukkalan mielestä ihmisiä ei tarvitse pakottaa töihin, sillä jokainen työskentelee mielellään asiallisen palkan ja kunnollisten työolosuhteiden kannustamana. Ay-toiminnalla voidaan parantaa työoloja ja vastustaa poliitikkojen hölmöilyjä.

– Rakennusliitto on aina ollut lähellä sydäntä ja tykkään olla toiminnassa mukana.

Rakennusalalle osuisi etenkin työttömyysturvan heikennykset. Rakennus Puskalan vanhemmat työntekijät muistavat 1990-luvun alun laman hyvin.

– Olin silloin 2,5 vuotta työttömänä, Rakennus Puskala Oy:n kirvesmies Leo Alapelto kertoo.

Yli-Hukkala on tarvittaessa valmis koviinkin toimiin, jos hallitus ei peräänny suunnitelmistaan.

– Olen sen verran nuori, etten ole päässyt lakkoilemaan. Yleislakko päälle vaan, jos on tarvetta, Yli-Hukkala nauraa.

Rakennus Puskalassa töitä on vielä riittänyt. Merkittävä osa firman urakoinnista on Osuuskauppa KPO:n tilaamaa teollisuus- ja liiketilarakentamista.

– Olimme viime viikolla parin päivän keikalla 130 kilometrin päässä Kinnulassa, Yli-Hukkala antaa esimerkin matkatyöstä maakunnassa.

Alapellolla ja Yli-Hukkalalla on takanaan 35 vuoden työkokemus rakennusalalta. Yli-Hukkala on ollut Rakennus Puskalan leivissä 25 vuotta, Alapelto 8,5 vuotta.

– Olimme aiemmin Iskura Oy:n palveluksessa, kun se vielä oli voimissaan, Alapelto kertoo entiseen Polar-Yhtymään kuuluneesta työnantajasta.

Juha Isomäki (vas.) ja Erkki Leppälä vastasivat makkaranpaistosta.