Onko putoamissuojaus hoidettu kunnolla? Ovatko laitteet ehjiä ja toimivia? Onko torninosturityöskentelyssä alamies, joka parantaa nostojen turvallisuutta? Onko pölynhallinnasta huolehdittu kunnolla?
Tällä kertaa haluan kuitenkin kysyä, ovatko työmaat turvallisia myös sivullisille?
Viime vuoden toukokuussa romahti Espoon Tapiolan keskuksen työmaan väliaikainen kävelysilta, ja huomattava määrä ihmisiä loukkaantui. Onnettomuuden uhreista pääosa oli lapsia ja osa heistä sai pysyviä vammoja. Silta oli toteutettu ilman kunnollisia suunnitelmia, eikä sitä tarkistettu riittävällä pieteetillä.
Tämän vuoden elokuussa Helsingissä, Laakson sairaalan työmaalla tapahtui voimakas räjähdys, jossa loukkaantui kaksi työmaan työntekijää, mutta räjähdys myös sinkosi kiviä kauas työmaan ulkopuolelle. Oli tuurista kiinni, että sivullisia ei loukkaantunut tapahtumassa. Samalla työmaalla oli sattunut räjähdys myös vuoden 2023 toukokuussa ja myös sillä kerralla kiviä sinkoutui kovalla voimalla työmaalta ulos.
Syyskuun puolivälissä ihminen kuoli pudottuaan kaivantoon Helsingin Puutarhakadun taloyhtiön saneeraustyömaalla. Poliisi tutkii parhaillaan, oliko työmaa suojattu riittävän hyvin. Ainakin Helsingin Sanomien mukaan valaistus oli paikalla puutteellinen ja työmaa-aidassa oli aukko, jota onnettomuuteen joutunut luuli jalankulkureitiksi.
Rakentaminen on vaarallista hommaa, ja turvallisuudessa pitäisi pystyä huomioimaan myös työmaan ulkopuoliset tekijät. Siinä vaiheessa, kun menetetään ihmishenkiä, jotain on mennyt aina pieleen. Turvallisuus vaatii rasittavaa huolellisuutta, tarkistusten tarkistuksia ja odottamattoman sekä inhimillisen hölmöydenkin huomioimista. Huolimattomuudelle ei saa olla sijaa.
Elävänä kotiin sekä työmaan sisäpuolelta että ulkopuolelta.
Johanna Hellsten, päätoimittaja