Uudenmaan LVI-työt lakkoon 7.–9.5. Lue lisää

Tärinätauti uhkaa rakentajia

Pakko saada kädet kuumaan veteen nopeasti, sillä osa sormista ei ole pelkästään valkoisia, ne sinertävät ja tunto on kadonnut. Hanskat eivät auta, niin paksut kuin ovatkin. Sade ja kylmä viima, plus 2 astetta lämmintä, on pahin mahdollinen säätila.

Tältä tuntuu valkosormisuus. Minulla on sen geneettinen versio, mutta saman saa aikaan olemalla välittämättä työkalujen tärinäarvoista.

Pitkäkestoinen käsiin kohdistuva tärinä voi aiheuttaa käsien tärinätaudin, joka ilmenee tavallisimmin sormien valkosormisuudella kylmäaltistuksessa. Tauti voi ilmetä joskus myös käsien puutumisena ja kömpelyytenä. Tärinätaudin taustalla on sormien ja käsien verisuonten seinämärakenteen ja joskus myös ääreishermoston vauriot.

Rakentaja-lehden sivulla 32 on tekemämme tärinäkyselyn tulokset. Niistä käy selvästi ilmi, että tieto tärinän riskeistä ei ole tavoittanut rakentajia. Nekin, jotka tietävät riskit, kertovat, että työtä on jatkettava senkin jälkeen, kun tärinän raja-arvot ovat täyttyneet.

Kysyimme myös mahdollisista tärinätaudin oireista. Valkosormisuutta oli 10 prosentilla vastaajista, muunlaisia käsioireita paljon suuremmilla määrillä. Raskaissa ulkotöissä tärinätauti voi viedä rakentajan työkyvyn, sillä sormet eivät enää kestä kylmää. Tärinätaudin oireet altistavat myös työtapaturmille, sillä kömpelöt, puutuneet kädet eivät toimi niin kuin niiden pitäisi.

Työnantajan velvollisuus on suojella työntekijää tärinän aiheuttamilta haitoilta. Se tarkoittaa, että työnantajan pitäisi selvittää tärinäaltistuksen määrä ja siitä aiheutuvat riskit. Raja-arvojen ylittyessä työnantajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin tärinäaltistuksen pienentämiseksi.

Kyselymme perusteella näin ei tällä hetkellä tapahdu.

Työterveyslaitoksen ylläpitämä työperäisten sairauksien rekisteri laahaa edelleen jäljessä, ja tuoreimmat tiedot ovat vuodelta 2020. Työikäisten tärinätauteja tai sen epäilyä oli vuonna 2019 yhteensä 63 ja vuonna 2020 niitä kirjattiin 73. Näistä vahvistettiin vain 27 (2019) ja 16 (2020). Työterveyslaitoksen mukaan todellinen määrä on todennäköisesti moninkertainen. Monet ammattitaudit jäävät diagnosoimatta.

Monissa työkaluissa ilmoitetaan työkalun tärinäarvo, ja se kuinka kauan sitä voi käyttää turvallisesti. Kannustan kaikki työntekijöitä tarkistamaan käyttämiensä työvälineiden tärinäarvot. Tärkeää on myös vaatia, että työnantaja huomioi ne ja kouluttaa työntekijöitä turvallisemmasta työskentelystä tärisevien työkalujen kanssa.

Muuten liian monen sormet näyttävät samalta kuin kyselymme kuvassa.

Johanna Hellsten, päätoimittaja

Maailma muuttuu, niin myös Rakentaja

Rakennusliiton jäsenet ovat koko ajan liikkeellä, eivätkä istu koneella lueskelemassa verkkolehtiä.

Ensi vuonna Rakentaja ilmestyy kuusi kertaa, mutta kunhan verkkopuoli saadaan kuntoon, tavoitteenamme on tuottaa uutisia, kuvareportaaseja ja artikkeleita enemmän kuin ennen. Rakentaja on ainoa julkaisu tässä maassa, jossa rakennusalan työntekijä saa äänensä kuuluviin ja jossa mietitään aina, mitä heidän on tärkeä tietää. Unohtamatta tietenkään kiinnostavuutta.

Tes-asiat, työturvallisuus ja -terveys, harmaa talous, tulevaisuuden näkymät ja työpaikkojen puurtajat näkyvät yhtä paljon kuin aiemminkin, muoto vain osittain muuttuu. Kuudessa paperisessa lehdessä emme yritäkään voittaa uutiskisaa vaan pyrimme luomaan sisältöä, jonka kanssa voi istahtaa nojatuoliin keskittymään rauhassa.

Sitä ei voi kieltää, etteikö yksi syy painopisteen muuttumiseen kohti mobiilia olisi Postin hinnoittelu. Paperisen lehden lähettämisen hinta jokaiseen Suomen kolkkaan tuplaantunut viidessä vuodessa. Olisi täysin kohtuutonta, että huonoina aikoina emme tarkastelisi myös tekemisemme kustannuksia.

Pelkään, että Posti ajaa hinnoittelullaan monet pienemmät, kaupalliset lehdet kokonaan konkurssiin. Tänä vuonna joulukortteja lähettäessä saatat myös itse huomata, ettei Posti taida enää haluta jakaa postia. Ehkä ne lumityöt ja nurmikonleikkuu ovat jotenkin kannattavampia ja järkevämpiä postinjakelun ammattilaisten ajankäyttöä.

Toinen lehteä koskeva muutos on se, että sinä, liiton jäsen valitset, haluatko paperisen lehden kotiisi. Sinun pitää käydä esimerkiksi eAsioinnissa ruksimassa rasti paikalleen. (Lehdessä on seuraavalla aukeamalla ohjeet tilaukseen.) Näin pyrimme vähentämään hävikkiä, joka syntyy, kun joku ei oikeasti jaksa lukea perinteistä lehteä.

Kannustan kaikkia tilaamaan lehden, sillä ensi vuonnakin ilmestyy juttuja, jotka on parempi lukea rauhassa istuviltaan eikä kiireessä näytöltä kesken kauppareissun. Sen verran hurjaa maailmanmeno ensi vuonnakin on.

Hauskaa joulun odotusta kaikille rakentajille!

Johanna Hellsten, päätoimittaja

Kuuntelisit sinäkin joskus

Aikojen synkkyydestä huolimatta tähän Rakentajaan on osunut monenlaisia tarinoita vuoropuhelusta ja yhteistyöstä, jolla voidaan oikeasti saavuttaakin jotain.

Arkkitehtitoimistojen liiton toimitusjohtaja ja kokenut elementtityöntekijä jakavat samanlaisia ajatuksia siitä, millaista arkkitehtuurin pitäisi olla, jotta rakentaminen olisi helpompaa. Tohtorinväitöskirjan tekijä sai arvokasta apua rakennustyöntekijöiltä työmaiden ajanhukkaa tutkivaa väitöskirjaansa varten. Työntekijöiden ja johdon yhteistyöllä syntyi työturvallisuusinnovaatio putkitöihin. Työmarkkinajärjestöjen on yhdessä helpompi puuttua harmaaseen talouteen kuin kummankaan yksinään.

On aivan päivänselvää, että keskustelemalla ja kuuntelemalla syntyy kaikkia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja ja uusia tapoja tehdä asioita paremmin. Yhteistyön myötä luottamus vahvistuu mahdollistaen yhteiset hankkeet myös tulevaisuudessa.

Siksi kulunut vuosi tuntuukin niin käsittämättömältä, kun tarkastelee Suomen hallituksen toimia työmarkkinoilla. Kuulemiset on kuultu, kuuntelusta ei tietoakaan. Viimeisimpänä etappina tällä synkällä vaelluksella on paikallisen sopimisen ulottaminen järjestäytymättömiin yrityksiin, joka tullaan arvatenkin tuntemaan Lex Pentikäisenä.

Palkansaajajärjestöt ovat yrittäneet saada hallitusta ymmärtämään hankkeen ilmiselviä epäkohtia; työnantajien ja työntekijöiden neuvotteluasemat eivät ole yhtä vahvat, ja vilunkifirmat pääsevät temmeltämään vapaasti. Sopiminen muuttuu sekavaksi, kun työpaikalla voi olla useampi työntekijöiden edustaja sopijaosapuolena. Koko työehtosopimusjärjestelmä heikkenee eikä kukaan oikeasti halua nähdä sitä härdelliä, joka syntyy, jos esimerkiksi rakennusalalla menetetään työehtosopimusten yleissitovuus.

SAK on ehdottanut, että yleissitovuus sementoitaisiin joiksikin vuosiksi, jotta voitaisiin katsoa rauhassa, miten laajennettu paikallinen sopiminen lähtee toimimaan. Hallitus ei lotkauttanut tällekään korvaansa.

Sipilän hallituksen taksiuudistus, joka tehtiin kuulematta alan toimijoita, on jo toisen hallituksen paikkailtavana ja luottamus takseihin on menetetty. Eikö siitä voisi ottaa edes jotain opiksi ja kuunnella niitä, joita asia koskee?

Johanna Hellsten, päätoimittaja

Ovatko rakennustyömaat turvallisia?

Onko putoamissuojaus hoidettu kunnolla? Ovatko laitteet ehjiä ja toimivia? Onko torninosturityöskentelyssä alamies, joka parantaa nostojen turvallisuutta? Onko pölynhallinnasta huolehdittu kunnolla?

Tällä kertaa haluan kuitenkin kysyä, ovatko työmaat turvallisia myös sivullisille?

Viime vuoden toukokuussa romahti Espoon Tapiolan keskuksen työmaan väliaikainen kävelysilta, ja huomattava määrä ihmisiä loukkaantui. Onnettomuuden uhreista pääosa oli lapsia ja osa heistä sai pysyviä vammoja. Silta oli toteutettu ilman kunnollisia suunnitelmia, eikä sitä tarkistettu riittävällä pieteetillä.

Tämän vuoden elokuussa Helsingissä, Laakson sairaalan työmaalla tapahtui voimakas räjähdys, jossa loukkaantui kaksi työmaan työntekijää, mutta räjähdys myös sinkosi kiviä kauas työmaan ulkopuolelle. Oli tuurista kiinni, että sivullisia ei loukkaantunut tapahtumassa. Samalla työmaalla oli sattunut räjähdys myös vuoden 2023 toukokuussa ja myös sillä kerralla kiviä sinkoutui kovalla voimalla työmaalta ulos.

Syyskuun puolivälissä ihminen kuoli pudottuaan kaivantoon Helsingin Puutarhakadun taloyhtiön saneeraustyömaalla. Poliisi tutkii parhaillaan, oliko työmaa suojattu riittävän hyvin. Ainakin Helsingin Sanomien mukaan valaistus oli paikalla puutteellinen ja työmaa-aidassa oli aukko, jota onnettomuuteen joutunut luuli jalankulkureitiksi.

Rakentaminen on vaarallista hommaa, ja turvallisuudessa pitäisi pystyä huomioimaan myös työmaan ulkopuoliset tekijät. Siinä vaiheessa, kun menetetään ihmishenkiä, jotain on mennyt aina pieleen. Turvallisuus vaatii rasittavaa huolellisuutta, tarkistusten tarkistuksia ja odottamattoman sekä inhimillisen hölmöydenkin huomioimista. Huolimattomuudelle ei saa olla sijaa.

Elävänä kotiin sekä työmaan sisäpuolelta että ulkopuolelta.

Johanna Hellsten, päätoimittaja

Älä ole työtön, älä sairastu

Näin kommentoi Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski Rakentajan sivulla 20. Ojankoski viittaa hallituksen leikkauksiin, jotka kasaantuvat haavoittuvassa asemassa oleville suomalaisille ja voivat johtaa muun muassa asunnon menettämiseen.

Ojankosken haastattelua seuraavana päivänä Yle uutisoi, että häätöjen määrä on jo lähtenyt nousuun ja tammi–kesäkuussa häätöjä tehtiin 25 % enemmän kuin viime vuonna. Häädettyjen joukkoon kuuluu enenevässä määrin työssäkäyviä pienituloisia. Kelan tiukat asumistukirajat eivät pääkaupunkiseudulla kohtaa kohtuuhintaistenkaan asuntojen todellista vuokratasoa. Monella on edessä tenkkapoo, kun työpaikka ja lasten koulu on pääkaupunkiseudulla, mutta riittävän halpaa kortteeria ei vain löydy.

Suomi on tähän mennessä ollut asunnottomuuden hoidon mallimaa. Häätöjen perusteella kehitys näyttää nyt lähtevän toiseen suuntaan.

Älä menetä työpaikkaasi, älä sairastu, älä anna toimintakykysi heikentyä, niin leikkaukset eivät kosketa sinua.

Syyskuun alusta keskiluokkakaan ei tule selviämään haavoitta, mikäli työpaikka menee alta, eikä uutta työpaikkaa löydy kahden kuukauden aikana. 1.9. tulee voimaan lainsäädäntö, joka leikkaa siinä tapauksessa ansiosidonnaista työttömyysturvaa parillakymmenellä prosentilla. Aiemmin on jo leikattu lapsikorotukset ja asumistuki, joten hyvää onnea vuokran tai lainanlyhennysten maksamiseen.

”Mene töihin”, kuuluu valtiovarainministerimme neuvo työttömiksi joutuville. Rakentajan sivulta 4 voi käydä vilkaisemassa, mikä tällä hetkellä on suhde rakennusalan työpaikkojen ja työttömien työnhakijoiden välillä.

Hallitus on päättänyt myös leikata sairauspäivärahaa. Niin halutaan ”kannustaa” esimerkiksi syöpäpotilasta palaamaan nopeammin töihin, vaikka kesken hoitojaan. Onhan se nyt törkeää makailla sädehoidossa toisten rahoilla.

Näyttää siltä, että hallituksessa ei todella aidosti ole selvitetty eri leikkausten yhteisvaikutuksia haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten elämänmahdollisuuksiin. Ja meistä jokaisesta voi tulla haavoittuva, jos huono tuuri käy.

Johanna Hellsten, päätoimittaja

Arvostetaan kädentaitoja

Näyttelyssä on esillä sekä taidetta että käyttöesineitä. On veistoksia, tauluja, puukkoja ja vieheitä. Pidän käsistään käteviä ihmisiä etuoikeutettuina; he pystyvät toteuttamaan sekä hyödyllisiä asioita että hyödyttömiä, vain kauneuden takia arvokkaita esineitä ja teoksia. Parhaassa tapauksessa nämä kaksi puolta yhdistyvät samassa projektissa.

Isoisäni oli todellinen kädentaitaja. Hän oli timpuri ja puuseppä. Piirsi ja rakensi talon, jossa asun. Mutta hänellä oli myös herkempi, kauneuteen keskittyvä puolensa. Jatkosodan aikana sotilaan elämä oli yhtä pitkää odotusta. Isoisä käytti aikansa kaivertamalla korurasioita isoäidilleni. Hän myös veisti ja koristeli kokonaisen kauniin kapioarkun, joka kuljetettiin paloina rintamalta kotiin Etelä-Suomeen. Haluan uskoa, että käsityöt tekivät isoisälle jotain samaa, mitä ne tekevät minulle; kun kädet liikkuvat, mieli saa hetken rauhaa.

Toisen puolen isoäitini oli nero virkkuukoukun kanssa. Minulla on edelleen tallella erilaiset pitsipeitot, verhot ja pöytäliinat, joita mummi virkkasi reumaisilla käsillään. Oma kärsivällisyyteni ei ikipäivänä riittäisi pikkutarkkaan työhön, jossa pinta-ala on iso. Hänellä oli myös sormissaan kyky tuntea, milloin pullataikina on juuri oikeanlaista.

Kädentaitojen katoamisesta ollaan säännöllisesti huolissaan. Törmään kuitenkin sosiaalisessa mediassa jatkuvasti kuviin mitä hienoimmista käsitöistä, joita tavalliset suomalaiset tekevät luppoaikanaan. Toki katkoksia kädentaitojen siirtymisessä sukupolvelta toiselle on tapahtunut. Suurin katkos lienee tullut silloin, kun suomalaiset alkoivat muuttaa maalta kaupunkiin. Kaupungissa talonmies teki ne työt, jotka maalla vielä osattiin tehdä itse. Pitsiä sai kaupasta.

Siksi ammattikoulutukseen jatkuvasti kohdistuvista leikkauksista pitää olla huolissaan. Ammattikouluun päätyy ihmisiä, jotka eivät ehkä jaksa istua luokassa paikallaan, mutta kun jotain saa tehdä käsillään, syntyy komeaa jälkeä ja nopeasti. Nykyään ei kuitenkaan enää samalla tavalla opita kotona tekemällä, vaan ihmisiä pitää oikeasti kouluttaa. Pelkkä lahjakkuus kädentaidoissa ei enää riitä, lisäksi tarvitaan opettajia näyttämään ja kertomaan, miten työt ja tehtävät tehdään oikein.

Emmehän halua, että meillä tulee pula osaavista ja taitavista käsillä tekijöistä?

Johanna Hellsten, päätoimittaja

Kuohuva 20-luku

Vielä nuoren valtion perustamisvaiheessa sosiaalireformistisilla aatteilla oli tuulta purjeissaan, mutta 20-luvulle tultaessa Suomi – kuten muukin Eurooppa – alkoi siirtyä aatteellisesti oikealle. Katsottiin, että kansakunnan vähäisiä varoja ei tulisi käyttää erilaisiin sosiaalivakuutuksiin ja muihin hömpötyksiin.

Maailmanlaajuinen lama koetteli monia työläisiä koko vuosikymmenen. Palkat tippuivat niissäkin vähissä töissä, joita oli vielä tarjolla. Ammattiliittojen toiminta oli hankalaa ja vuosikymmentä leimasivat väkivaltaisiksikin äityneet työtaistelut. Työnantajat käyttivät enemmin lakonmurtajia kuin sopivat työehdoista ammattijärjestöjen kanssa.

Työsopimuslaki oli annettu vuonna 1922 ja vuonna 1924 annettiin laki työehtosopimuksista. Sen oli tarkoitus lähinnä taata työrauha, mutta lain toteutus jäi vaatimattomaksi. Työnantajapuoli kun tunnusti ammattiyhdistysliikkeen tasavertaiseksi sopijaosapuoleksi vasta tammikuun kihlauksessa vuonna 1940.

Työntekijöiden ja työnantajien välit ovat jälleen kerran kunnolla solmussa, sillä lainsäädännöllä yritetään ohittaa vuosikymmenien sopimuskulttuuri. Työnantajien saneluvaltaa lisätään (potkulaki), ensimmäinen sairaspäivä halutaan työntekijän piikkiin, lakko-oikeuksiin puututaan ja sopiminen paikallisesti halutaan ulottaa sellaisiin työnantajiin, jotka eivät ole järjestäytyneitä sopijaosapuolia.

Lokakuusta asti ay-liike on järjestänyt mielenilmaisuja ja lakkoja, joilla on yritetty kiinnittää hallituksen huomio lainsäädännön epäsuhtaan työntekijäpuolen ja työnantajapuolen välillä – työnantajan eduksi. Työntekijän suojelu on unohtunut lainsäätäjiltä kokonaan.

Mitäs luulette tapahtuvan, kun ensimmäiset isot työehtosopimukset menevät katkolle? Jos olisin ennustaja, sanoisin, että kuohuntaa tulee ja viimeisen puolen vuoden lakkoliikehdintä voi olla pientä siihen verrattuna. Onneksi ay-liike on jo vuosikymmenien ajan ollut sopimiseen taipuvainen ja rauhaisa verrattuna edelliseen 20-lukuun.

Näistä synkistä aatoksista huolimatta toivotan kaikille Rakennusliiton jäsenille mahtavaa 100-vuotisjuhlaa kesäkuussa, nähdään Tampereella ja iloitaan vahvasta liitosta!

Johanna Hellsten, päätoimittaja

Huhtikuun ensimmäinen on päivistä julmin

Köyhä, mene töihin! Köyhä, muuta halvempaan asuntoon! Köyhä, miksi teit lapsia, jos sinulla ei ole varaa huolehtia niistä! -huudoista täyttyvät sekä sosiaalinen media että sivistyneemmin sanankääntein päivälehtien ja television uutiset. Elämänhallintaneuvoja vähävaraisille antavat ihmiset, jotka eivät ole koskaan kokeneet puutetta, eivätkä näytä edes ymmärtävän, minkälainen asuntorakenne erityisesti niillä paikkakunnilla on, joilla löytyy työpaikkoja.

Erilaisissa laskelmissa arvioidaan, että nämä muutokset tiputtavat 100 000 uutta ihmistä viimesijaisen avun eli toimeentulotuen piiriin. Toisin sanoen sossun luukulle ja monet myös leipäjonoihin. Jo nyt pienyrittäjät valittavat erityisesti palveluiden kysynnän laskusta. Mitenkäs luulette käyvän, kun yhä suurempi ihmisryhmä ei voi käyttää rahaa enää mihinkään muuhun kuin hengissä pysymiseen? Kotimaiselle kysynnälle ei ole edullista, että ihmisillä ei ole rahaa.

Ruuvinkiristys ei toki edes lopu tämän vuoden huhtikuulle. Syksyllä on mahdollisesti edessä tuntuvat leikkaukset ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Kun leikkaukset kasaantuvat yhä selvemmin yhdelle ja samalle ihmisryhmälle, en pysty edes kuvittelemaan sitä hätää, mitä erityisesti pienipalkkaisissa ja mahdollisesti työttömyyden koettelemissa lapsiperheissä koetaan. On ihme, jos yhteiskuntasopimus ei joudu lopulta koetukselle.

Hallitus (EK, Jope Ruonansuun äänellä), ei näytä haluavan perääntyä piiruakaan. Hallituspuolueiden riveistä on jopa kuulunut yksittäisiä ääniä, jotka uhkaavat ihmisiä vielä pahemmilla leikkauksilla, jos eivät mokomat tottele.

Tuntuu absurdilta, että samaan aikaan ammattiliittojen työntekijöitä ja aktiivisia ammattiliittojen jäseniä haukutaan mafiosoiksi. Ennemminkin maan nykyisen hallituksen puolelta on tullut tarjouksia, joista ei voi kieltäytyä.

Johanna Hellsten, päätoimittaja

Haluatko lapsesi tulevan rakennusalalle?

Tuulisen alan heilahtelut voivat näkyä lyhyinä – tai pidempinä – työttömyysjaksoina ja hyvinäkin aikoina kahden työmaan välissä voi olla parin viikon tauko. Asfalttia ei levitetä 30 asteen pakkasessa lumen päälle, infratyöt on parempi muutenkin tehdä keväämmällä ja räntäsateella on huono rapata ja maalata talojen seiniä.

Alan heilahtelua tasaa työntekijän näkökulmasta ansiosidonnainen työttömyysturva. Se on mahdollistanut työvoiman joustavuuden suhdanteiden ja kausien sarjassa. Se on myös osaltaan vaikuttanut siihen, että osaava työvoima ei nosta kytkintä koko alalta, kun ala notkahtaa. Rakennusalalla noita isompia ja pienempiä notkahduksia on nähty.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa on leikattu ja leikataan tänä vuonna ennennäkemättömällä tavalla. Työssäoloehtoa on jatkossa vaikea täyttää työuraa aloittaessa tai esimerkiksi pohjoisessa Suomessa, jossa kausi on lyhyempi kuin etelässä. Karenssipäiviä tuli 2 lisää. Lapsikorotuksen poisto osuu kovaa lapsiperheisiin eikä ainakaan helpota Suomessa koko ajan yleistyvää lapsiköyhyyttä. Jo nyt Suomessa joka 9. lapsi elää pienituloisessa perheessä.

Rakennusliiton sosiaalipoliittinen asiantuntija pohtii osuvasti lehden sivulla 17, kuinka erikoista on, että samaan aikaan toivotaan Suomeen lisää lapsia, mutta leikataan tällaisesta, suoraan lapsiperheisiin kohdistuvasta tuesta.

Eikä tässä vielä kaikki. Mikäli seuraava leikkauspaketti menee läpi eduskunnassa, työttömyyden pitkittyminen vain parilla kuukaudella leikkaa ansiosidonnaista 20 prosenttia. Se voi käytännössä tarkoittaa pienipalkkaisemmilla toimeentulon putoamista lähelle peruspäivärahan tasoa.

Miten tämä kaikki vaikuttaa nuoriin, jotka vasta pohtivat opiskelupaikkaa ja tulevaa työuraansa? Miten sinä, rakennusalalla työskentelevä ”myisit” alaa omalle jälkikasvullesi? Toki on totta, että rakennusalan töitä ei helpolla siirretä pois Suomesta ja se työllistää myös tulevaisuudessa, mutta epävarman alan turvana on ollut reilu ansiosidonnainen niitä hetkiä varten, kun se ei työllistäkään.

Paino sanalla ollut.

Johanna Hellsten, päätoimittaja