Rakennusliitto palkitsi nuoria taitajia

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja2023 Espoo -tapahtuma järjestettiin toukokuun alkupuolella Tapiolan urheilupuistossa. Osa lajeista kilpailtiin Omnian Suomenojan toimipaikassa, Salpauksessa Lahdessa, Keudassa Järvenpäässä ja Stadin AO:ssa Helsingissä. Tapahtuma keräsi yhteensä 85 000 katsojaa ihmettelemään nuorten ammatillisia taitoja.

Rakennusalalta kiinnostavia lajeja olivat talonrakennus, maalaus- ja pintakäsittely, putkiasennus sekä infrarakentaminen. Rakennusliitto palkitsi kaikki näiden neljän lajin (yhteensä 32) finalistit 50 euron lahjakortilla K-ryhmän kauppoihin.

Voittajat:

Maalaus ja pintakäsittely:

Camilla Laukkanen Savon ammattiopisto X

Talonrakennus:

Kristian Hautakoski Koulutuskeskus JEDU

Putkiasennus:

Viljami Turve Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Infrarakentaminen:

Leevi Lappeteläinen Ylä-Savon ammattiopisto YSAO

Talonrakennuksessa asiantuntijoita

Talonrakennuksen laatutuomaristossa istuivat Rakennusliiton aluetoimitsija Anniina Kangas ja liiton hallituksen jäsen Jari Jääskeläinen.

Kilpailijoiden tehtävänä oli muurata puutarhagrilli, tehdä pirttikalusto sekä pikkupenkit pirttikaluston pöydän päihin.

– Kilpailussa oli erikseen määrällinen ja laadullinen tuomaristo. Itse kuuluin jälkimmäiseen. Meidän tehtävämme oli katsoa laadullisia puolia. Mietin, ostaisinko itse tehdyn tuotteen. Se on aika hyvä mittari, Jääskeläinen kertoo.

Jääskeläisen mukaan jo finaaliin selviäminen on kova juttu.

– Olisin ihmeissäni, jos nämä osaajat eivät työllistyisi. Yritysten kannattaisi olla hereillä rekrytoinneissa.

Kangas oli tuomaristossa mukana ensimmäistä kertaa.

– Olin kuulemma lajin ensimmäinen naispuolinen tuomari. Oli suuri kunnia tulla kutsutuksi mukaan ja todella voimaannuttavaa päästä näkemään motivoituneiden nuorten työtä, Kangas kertoo.

Kangas arvioi nuorten rakentaman pirttikaluston tekoa. Hänen mukaansa työturvallisuus oli nuorilla hyvin hanskassa.

– Taso oli muutenkin hyvä, aivan huikeita ammattilaisia joka ikinen. Kaikki saivat tehtyä kaluston ajallaan. Jokainen teki sitä omalla persoonallaan, että vaikka lopputulos oli sama, tapa tehdä oli erilainen. He onnistuivat myös hienosti välttämään hukkaa, eli arvioivat materiaalimenekin hyvin.

Teksti ja kuvat: Johanna Hellsten

Yhteistyötä ja uusia näkemyksiä

Aktiivinen tekijä pääsee jo nuorena luottamushenkilöksi. Luottamuspesti  tuo vastuuta, mutta samalla oppii uusia asioita.

– Koulusta valmistuvat asentajat eivät ymmärrä lukea tessiä, enkä ihmettele sitä, Ilja Toivainen sanoo.

Uudenmaan Lvi-Talo Oy:n pääluottamusmies, putkiasentaja Ilja Toivainen on tehnyt urakalla remonttia Pasilassa noin kuukauden verran.

– Tässä on vielä vajaan kuukauden työtunnit tekemättä, Toivainen kertoo.

LVI-alan urakkatyö on Toivaisen mukaan valitettavasti vähentynyt viime vuosina.

– Työnantajat teettävät herkemmin tuntitöitä, eivätkä nuoret asentajat pääse helposti urakkatöihin mukaan, Toivainen arvioi.

Toivaisen työuralla urakanteko on lisääntynyt ammattitaidon kasvaessa. Hyvin pohjustetussa saneerauskohteessakin urakalla pääsee paremmille ansioille.

– Nykyinen kohde oli valmiiksi hyvin purettu ja suoraviivaisen selkeä. Siinä ei tarvitse joka metrille miettiä ja ratkoa ongelmia.

Toivaiselle ongelmien ratkominen sopii hyvin ja monesti työnantaja antaa Toivaisen tehdä ne työmaat, joissa on enemmän tarvetta soveltamiselle ja hankalammille töille, vaikkapa porahaaroituksille

Toivainen on nykyään usein työmaan nokkamiehenä ja auttaa nuorempia asentajia tarvittaessa ratkomaan asennuspulmia. Luottamushenkilön titteli laskee myös yhteydenoton kynnystä.

Toivaiselle on kertynyt työkokemusta jo 13 vuoden verran. Pitkiä työsuhteita on 2; Uudenmaan Lvi-Taloon Toivainen tuli töihin kesällä 2016. Ensimmäisessä firmassa työuran alussa oli pari vanhempaa asentajaa, joille pystyi ottamaan välipuhelun ongelmatilanteissa.

Toivainen on ollut pääluottamusmiehenä puolenkymmentä vuotta. Työsuojeluvaltuutetun tehtävät tulivat viime keväänä edellisen tsv:n lähdettyä toiseen yritykseen. Luottamushenkilön valinta oli helppo, sillä muita ehdokkaita ei ollut. Uudenmaan Lvi-Talossa on reilut 30 työntekijää.

Tesseihin enemmän selkokielisyyttä

Toivainen on tyytyväinen aikaisemman tessin tuomaan muutokseen työvaatteiden pesussa. Uudenmaan Lvi-Talossa työnjohtajat hakevat työmaakäyntien yhteydessä pyykit työmailta. Ne pestään keskitetysti yrityksen tiloissa ja palautetaan työmaalle seuraavalla käynnillä.

– Olen aikaisemmin pessyt niitä kotikoneessa. Minua on huolestuttanut, miten betonipölyä ja muuta vastaavaa kulkeutuu kotiini. Välillä tuntuu siltä, että työntekijät eivät ymmärrä tes-neuvotteluissa saavutettujen etujen tärkeyttä.

Nuoret rakentajat olisikin Toivaisen mielestä hyvä tutustuttaa tessin kiemuroihin jo aikaisessa vaiheessa.

– Nuorena asentajana en tiennyt matkakorvauksista. Onneksi juttelin vanhemman asentajan kanssa, joka kertoi korvauksista, Toivainen kertoo omasta oppimisestaan.

– Koulusta valmistuvat asentajat eivät ymmärrä lukea tessiä, enkä ihmettele sitä. Tes on toki kokonaisuus, mutta siitä pitäisi keskustella enemmän asentajatasolla ja vanhempien asentajien tulisi korostaa nuoremmille mitkä tietyt ydinkohdat olisi tärkeä tietää.

Liitto tutuksi Raksanuorten kautta

– Raksanuorten toimintaa pyöritetään rakkaudesta lajiin, Atte Heikkinen kiteyttää.

ISS Palvelut Oy:n Itä-Suomen alueen kokopäiväisen työsuojeluvaltuutetun, putkiasentaja Atte Heikkisen tie ay-aktiiviksi on kulkenut Raksanuorten kautta.

– Minulle tuli tekstiviesti eräästä raksanuorten tapahtumasta. Hoksasin, että ilmoittautumiset ottaa vastaan tuttu työkaveri. Sitä kautta läksin mukaan ja tykästyin kerralla toimintaan.

Pari vuotta sitten edellinen Kainuun raksanuorten vetäjä oli luopumassa pestistään. Heikkistä pyydettiin työn jatkajaksi.

– Suostuin saman tien ja lähdin järjestämään ensimmäistä tapahtumaani. Se oli keilausilta Kajaanissa. Sillä kertaa kaikki osallistujat olivat uusia ja sain positiivista palautetta tapahtumasta.

Keilausturnauksen jatkoksi Heikkinen perusti Kainuun raksanuorille Whatsapp-ryhmän, jonka kautta kerrotaan niin paikallisista kuin valtakunnallista tapahtumista. Pikaviestiringissä on reilut parikymmentä nuorta. Kaikki halukkaat pääsevät mukaan

– Minulle voi ehdottaa Whatsapissa tapahtumien järjestämistä. Toiveissa on ollut pakohuonetapahtumaa, mökkeilyä, paint ballia ja erityisen suosittua on ollut keilaus. Nyt suunnittelemme Megazone-retkeä Vuokattiin.

Raksanuoret järjestävät tapahtumia yhteistyössä muiden alueaktiivien kanssa. Kainuusta on käyty äskettäin Joensuussa yhteisessä paint ball -tapahtumassa.  

– Raksanuorissa tutustuu uusiin ihmisiin ja samalla syntyy hyviä yhteistyöverkostoja. Myös pienemmiltä paikkakunnilta on löytynyt aktiivisia nuorisojäseniä.

Tällä hetkellä raksanuorten toiminta on hyvin pitkälle nuorten oman aktiivisuuden varassa. Nuorisotyön asiantuntija Karri Korpi keskustoimistolta sekä toimitsijat auttavat tarvittaessa isompien tapahtumien järjestämisessä ja ilmoittelussa.

Heikkinen valittiin Rakennusliiton valtakunnallisesta nuorisotoiminnasta vastaavan nuorisotyöryhmän jäseneksi juuri koronapandemian aattona 2021.

– Koronan jälkeen toiminta virkistyi nopeasti.

Heikkinen ei päässyt Raksanuorten ja PamNuorten viikonlopputapahtumaan Tahkolle 21.–23. huhtikuuta, sillä samaan aikaan oli Rakennusliiton vaikuttajakurssin Kööpenhaminan opintomatka.

Heikkinen on valmistunut Kajaanissa putkiasentajaksi vuonna 2009. Ennen armeijaa Heikkinen oli jo kertaalleen ISS:n leivissä. Varusmiespalveluksen jälkeen Heikkinen teki töitä toisessa yrityksessä, mutta palkanmaksaja vaihtui, kun vakituinen lv-asentajan paikka avautui ISS Palveluissa vuonna 2013. Kokopäiväiseksi alueelliseksi työsuojeluvaltuutetuksi Heikkinen valittiin kesäkuussa 2021.

Kasvava firma, uudet luotot

– Meillä on linjattu, että imurien tulee olla työmailla suodatusluokaltaan H-tasoisia, JM Suomen työsuojeluvaltuutettu Joona Suntio toteaa.

JM Suomi Oy:n työsuojeluvaltuutettu, kirvesmies Joona Suntio on tullut yritykseen töihin tammikuussa 2022.

– Meillä ei aikaisemmin ole ollut työsuojeluvaltuutettua. Tämä on nopeasti kasvava firma Suomessa ja omia työntekijöitä on palkattu vasta viime aikoina.

Suntio työskentelee Espoon Puustellinkallion työmaalla. Siellä on noin puolet JM Suomen omista työntekijöistä eli tusinan verran.

– Meillä on tällä työmaalla oma 7-henkinen runkoryhmä urakoimassa.

Työmaan kokonaisuusvahvuus on 60–70 työntekijän ja toimihenkilöä työmaatilanteen mukaan vaihdellen. Puustellinkallio on harvinaisen iso kohde yhdelle rakennusyritykselle.

– Tässä riittää töitä useammaksi vuodeksi. Seuraavaa tornitaloa aloitellaan juuri. Mäntylänhuippu-talo on melkein runkovalmiina.

Työmaiden yhteysmiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja pyritään valitsemaan kaikille työmaille. Suntion mukaan työsuojelun kehittäminen sujuu työnantajan kanssa hyvässä hengessä. Suntion valinta yrityksen työsuojeluvaltuutetuksi oli helppo prosessi, sillä muita halukkaita ei ilmaantunut. JM Suomen luottamusmies on myös tuore mies pestissään, sillä Veikko Strelnikov valittiin tehtävään loppusyksystä.

– Olin edellisessä työpaikassani yhden työmaan yhteysmies ja työsuojeluvaltuutettu, Suntio kertoo aikaisemmasta kokemuksestaan.

Ensimmäisellä luottamushenkilökierroksella korona vaikeutti asioita, sillä liiton kurssit olivat pakollisella tauolla.

– Jouduin selvittelemään ja lueskelemaan paljon itsekseni. Aluetoimitsijalle soittamalla olen saanut tarvitsemani vastaukset.

Työsuojelukurssille Suntio pääsi lopulta viime marraskuussa. Lainsäädännön läpikäynnistä oli suurin hyöty kurssilaiselle.

–  Kurssilla oli myös hyvää keskustelua ja oli kiinnostavaa kuulla muiden kokemuksia.

Tämän hetken tärkein keskustelu työnantajan kanssa on työterveyshuoltosopimuksen uudistaminen.

– Meillä on laaja työterveyshuolto. Se kattaa erikoissairaanhoidon, fysioterapian ja psykiatriset palvelut. Työnantaja halusi muun muassa hyvän työterveystiimin sekä lisätä ennaltaehkäiseviä ja työkykyä tukevia palveluita.  

Työsuojeluvaltuutetun tehtäviin saa työaikaa tarpeen mukaan. Jatkossa Suntio aikoo käyttää enemmän aikaa muilla yrityksen työmailla kiertämiseen.

– Tässä hommassa kehittyy koko ajan. Uusia pikkuasioita tulee koko ajan vastaan.

Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen

Työsuojelu on riskien hallintaa

Työsuojelun peruskurssi tarjoaa tuhdin tietopaketin käytännön työn tueksi.

Antti Tuiskulle (vas.) ja Joonas Keräselle tuli kurssilla paljon uutta sulateltavaa tietoa.

– Kaikkia riskejä ei voida poistaa, mutta sitä voidaan vähentää mahdollisimman pieneksi. Henkilökohtaiset suojaimet ovat viimeinen keino, jolla riskiä voidaan pienentää, Sarlin sanoo.

Rakennusliiton Työsuojelun peruskurssi kokosi 13.–17. helmikuuta Helsinkiin 16 tuoretta työsuojeluvaltuutettua ympäri Suomea. Murikka-opiston työsuojelun opettaja Stig Sarlinin vetämällä kurssilla käytettiin 2 päivää työolojen vaara- ja kuormitustekijöihin. Työsuojelussa tärkeintä on riskienhallinta ja ennaltaehkäisy.

Viimeisenä kurssipäivänä käytiin läpi yhteisen työpaikan ja erilaisten työsuhteiden kudelmaa. Työntekijöiden yhdenvertaisuus ja asiallinen kohtelu on nykyisin yhä suuremmassa roolissa työmailla.

– Olen ollut yhdellä isolla työmaalla, jossa perehdytyksessä oli erikseen osio tasavertaisesta kohtelusta ja häirintäkiellosta. Se oli todella hyvä juttu, Rakennusentisöintiliike Ukri Oy:n työsuojeluvaltuutettu Annikaisa Siponen kertoo.

Häiritsijä voi olla niin esimies kuin työntekijäkin. Häirintää voi tapahtua myös työajan ulkopuolella ja somemaailmassa.

– Jos kokee häirintää, kannattaa tapaus kirjata ylös kellonaikoja myöten. Ketkä olivat paikalla, millainen tilanne oli. Silloin sitä voidaan käyttää näyttönä häirinnästä, Sarlin muistuttaa.

Uusia eväitä työsuojeluun

Työmaan valaistuksesta, lämmityksestä ja sähköistä vastaava remonttimies Joonas Keränen työskentelee YIT:n Tammisairaalan työmaalla Helsingin Meilahdessa. HUSin uuden silmäsairaalan työmaalle tarvittiin työsuojeluvaltuutettua ja yhteysmiestä vuosi sitten.

– Olin ensimmäinen pääurakoitsijan työntekijä työmaalla. Muita halukkaita ei ollut ja työsuojeluasiat ovat kiinnostaneet minua.

Keränen valittiin työsuojeluvaltuutetuksi vuoden 2021 lopulla. Koronan aiheuttamat harmit ja työmaan kiireet pitivät huolen siitä, että ts-kurssille ehti vasta nyt.

– Olen itse opiskellut työturvallisuusasioita, sillä ne kiinnostaneet minua. Tämä kurssi on hyvin tarpeellinen. Se antaa uusia eväitä ja tällä kertaa kurssi järjestettiin täällä Helsingissä.

Torniolainen Keränen on ollut YIT:llä 7,5 vuotta. Vaikka Torniossakin olisi ollut 9 vuotta sitten töitä, Keränen halusi nähdä vähän maailmaa, jätti lähihoitajaopinnot kesken ja lähti Vantaalle kouluttautumaan remonttimieheksi. Työharjoittelun jälkeen YIT tarjosi parin määräaikaisuuden jälkeen vakipestiä. Keränen on työskennellyt pääkaupunkiseudun lisäksi myös Turussa.

Tapaturmat vähentävät työtilauksia

Cramon Lappeenrannan toimipisteessä työskentelevää asentaja Antti Tuiskua työsuojeluvaltuutetun tehtävät kiinnostivat samalla lailla. Työpäivän päälle jokaisen on päästävä terveenä kotiin.

– Työpaikan on oltava sellainen, että sinne menee aamulla mielellään. Jokaisen työntekijän on huolehdittava siitä, että muillakin on mukavaa siellä.

Työturvallisuuden korkea taso liittyy Cramon tapaisessa palveluyrityksessä myös työllistymiseen.

– Teollisuudelle tehdyissä työtarjouksissa tärkeintä ei nykyään ole hinta, vaan miten työturvallisuudesta on huolehdittu. Tapaturmataajuuden pitää olla matalalla. Sitä kautta saamme töitä.

Hyvä työturvallisuus ja asiallinen työterveyshuolto voi kantaa niin hyvin, että työntekijä pääsee vielä työeläkkeellä nauttimaan työuran jälkeisistä vuosista.

Tuiskulla tulee aprillipäivänä 9 vuotta täyteen Cramon leivissä. Työsuojeluvaltuutetuksi Tuisku valittiin joulukuussa. Tuiskulle kurssin sijainnilla ei ollut suurta väliä, sillä Lappeenrannasta pääsee Helsinkiin näppärästi junalla.

– Minulle tulee vuosittain 40 000–50 000 kilometriä ajomatkaa. Siitä 90 prosenttia on työajoa.

Tuisku tekee pääasiassa työmaiden kosteusmittauksia.

– Kaakkois-Suomen asennusalue sisältää myös Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson. Työ muistuttaa joulupukin töitä. Aattoilta on lyhyt ja käymättömiä paikkoja on paljon.

Iltalukemistona lakitekstiä

Keränen ja Tuisku olivat tyytyväisiä tsv-kurssin antiin.

– Tieto lisää kysymyksiä. Olen vielä ihan neitsyt näissä asioissa, joten kysymyksiä ja erilaista tekemistä tulee varmasti toimikauden aikana, Tuisku kiteyttää.

– Kurssi herätti ajatuksia ja herkisti entisestään työsuojeluasioihin. Infomäärän sulatteluun menee jonkin aikaa. Kurssia suositeltiin minulle ennen tänne tuloa ja voin suositella sitä muillekin, Keränen linjaa.

Iltalukemiseksi kurssilaiset saivat Työsuojelupäällikön ja työsuojeluvaltuutetun lakikirjan, jonka tuoreessa versiossa on 470 sivua säädöksiä ja selityksiä. Tuiskun ja Keräsen mielestä lakiteksti antaa paremman selkänojan työsuojeluvaltuutetun työlle.

– Lakia tukevampaa perustetta työsuojelulle ei ole. Laki sisältää kuitenkin vain minimin, Keränen muistuttaa lähtökohdista.

Säädöskokoelma ei myöskään pysty kattamaan kaikkia käytännön tilanteita työmailla.

– Se vaatii diplomatiaa, jos haluaa muuttaa asioita, Keränen sanoo.

– Työnantajatkin ovat ihmisiä, Tuisku jatkaa

Vastahankaa on helpompi käsitellä, jos kaikki ovat tekemässä muutosta kohti parempaa työturvallisuutta. Sekä YIT:llä että Cramolla työnantaja ottaa tosissaan työturvallisuuden kehittämisen, mikä helpottaa työsuojeluvaltuutetun työtä merkittävästi. Isolla talolla on aina paremmat resurssit.

– Meillä on kaikki hyvällä tolalla. Aikaisemmat työsuojeluvaltuutetut ovat tehneet hyvää työtä. Tapaturmataajuus kertoo osan tarinaa, mutta sitäkin voidaan viilailla, Tuisku toteaa.

Tapaturmataajuutta yritetään joissakin yrityksissä korjata paremmaksi esimerkiksi korvaavalla työllä. Töihin pitäisi tulla tekemään jotakin, vaikka olisi saanut työtapaturmasta sairaslomaa.

– Sairaslomalla ei saa olla töissä. Jos jotain sattuu, vakuutukset eivät korvaa mitään, Tuisku sanoo.

Tuiskulle kurssin yllätys oli työsuojeluun kuuluvien lakivelvoitteiden määrä. Keräselle uusinta tietoa oli tuore kvartsipölyasetus.

– Tykkään lakiasioista, sitä olisi voinut ollut enemmänkin, Keränen kaipasi lisää syventävää tietoa.

– Se olisi kyllä ollut kuivahkoa, jos joka viikon päivä olisi käyty lakipykäliä läpi, Tuisku on hieman eri mieltä lakiviidakon perkaamisesta.

– Kurssin paras anti oli se, että oppi mistä saa lisää tietoa.

Huolehdi
omasta jaksamisesta

Työsuojeluvaltuutetun on hyvä huolehtia myös omasta jaksamisestaan. Entisenä kilpaurheilijana Keränen liikkuu paljon vapaa-ajallaan.

Terveydenhuollon opintojen jälkeen Keränen on ammentanut lisätietoa psykologiasta ja stressinhallinnasta.

– Kun kävelen työmaan pyöröportista ulos, unohdan työt sinne. Suosittelen myös käyttämään mielenterveyspalveluja, jos työssä on stressiä. Se ei ole mikään häpeä ja heillä on salassapitovelvollisuus.

Tuiskulla perhesuhteet ovat tärkeä vastapaino työlle.

– Harrastan perhettä, kun minulla on 3 lasta. Se on aikaa vievää puuhaa. Mikäli aikaa jää, lähden mielelläni kalastamaan.

Teksti ja kuva: Jukka Nissinen

Liittokokous tulee!

Vaikka liittokokouksessa käsitellään vakavia asioita, myös ilolle on sijaa, minkä näyttävät vuoden 2019 edustajat.

Rakennusliiton 25. liittokokous järjestetään 12.–13.5.2023 Helsingissä. Valmistelut ovat olleet käynnissä jo hyvän aikaa ja yksi tärkeimmistä vaiheista, liittokokousehdokkaiden asettaminen saatiin purkkiin ennen vuoden 2022 loppua. Rakennusliiton hallitus vahvisti 379 liiton jäsenen ehdokkuuden joulukuun kokouksessaan.

– Nyt on ehdokkaita joka lähtöön. On uutta vanhaa, lainattua ja melkein sinistäkin. Kaikille löytyy varmasti se oma hyvä ehdokas, joka lähtee ajamaan tärkeitä asioita, liiton järjestöpäällikkö Tiina Nurmi-Kokko sanoo tyytyväisenä.

Ehdokkaiden määrä riippuu äänestysalueen jäsenmäärästä, mikä tarkoittaa sitä, että Uudeltamaalta on peräti 67 ehdokasta kun taas Ahvenanmaalta tulee suoraan 1 edustaja. Alle 26-vuotiaita ehdokkaita on tänä vuonna 6 kappaletta, yli 70-vuotiaita 4. Eniten ehdokkaista on ikäluokassa 51–60-vuotiaat. Miespuolisia ehdokkaita on 334 ja naisia 45. Naisten osuus ehdokkaista on itse asiassa korkeampi (11,2%) kuin se on liiton jäsenistöstä.

Ehdokkaisiin pääsee tällä kertaa tutustumaan verkossa, vaaligalleriassa, joka aukeaa sivustolle rakennusliitto.fi/liittokokous. Siellä ehdokkaat kertovat itsestään ja siitä, mitä ovat lähtemässä viemään eteenpäin.

Äänestys alkaa helmikuussa

Vaalit käynnistyvät 22.2. ja päättyvät 1.3. Jokainen Rakennusliiton jäsen saa kotiin kirjeen, joka sisältää äänestyslipun, ehdokasluettelon ja äänestyslipun palautuskuoren. Mukana on tänäkin vuonna myös sähköinen äänestys ja kirjekuoressa on oma henkilökohtainen PIN-koodi, jolla äänestyksen voi hoitaa verkossa.

– Äänestää voi vain yhden kerran. Jos hukkaa kuoren, on otettava nopeasti yhteys Rakennusliittoon, Nurmi-Kokko neuvoo.

Äänestäneiden kesken arvotaan Nesteen 50 euron lahjakortteja. Myös monilla liiton osastoilla on omia arvontojaan, joista äänestäneet voivat voittaa erilaisia palkintoja.

Äänestystulos selviää 11.3. alueiden vaalilautakunnissa ja 166 eniten ääniä saanutta ehdokasta valitaan liittokokousedustajiksi. Edustajistopaikat jaetaan kuten ehdokasmäärätkin, vaalipiirin jäsenmäärän mukaan.

Kohti liittokokousta

Vuoden 2015 liittokokouksessa kokousedustajat nostivat punaisen kortin Fifalle. Rakennusliitto oli jo tuolloin aktiivisesti mukana kiinnittämässä huomiota Qatarin rakennustyöläisten karmeisiin olosuhteisiin.

Liittokokous on liiton korkein päättävä elin. Se määrittää, minne liitto on menossa ja mikä on liiton toiminnan kannalta tärkeää. Suuntaa kirjataan liittokokousasiakirjaan, johon kaikki liiton jäsenet voivat tutustua osoitteessa rakennusliitto.fi/liittokokous.

– Edessä on haastava kevät ja vuosi. Luottamushenkilöinen tukeminen, järjestäytyminen työehtosopimusten tekemiseksi, jäsenten toimeentulon turvaamiseksi ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tukemiseksi on tärkeintä, mitä liitto voi tehdä, Nurmi-Kokko miettii.

Jokainen liiton jäsen voi myös tehdä liittokokousaloitteita 12.2. mennessä. Aloite voi koskea esimerkiksi tessiä, neuvottelutapoja, työympäristöasioita, liiton sääntöjä ja niin edelleen. Liiton hallitus käsittelee kaikki aloitteet ja antaa niihin vastaukset. Huhtikuussa aloitteet ja vastaukset lähetetään liittokokousedustajille.

Liittokokouksessa päätetään myös liiton hallinnosta: valitaan valtuusto (48 hlöä), hallitus (24 hlöä) ja puheenjohtaja sekä varapuheenjohtaja. Rakennusliiton nykyinen puheenjohtaja Matti Harjuniemi ei enää asetu ehdolle. Puheenjohtajan paikkaa tavoittelevat liiton nykyinen varapuheenjohtaja Kimmo Palonen sekä liiton Pohjoisen palvelualueen päällikkö Marko Niskanen. Varapuheenjohtajaksi on ehdolla liiton vastaava lakimies Jyrki Ojanen.

Liittokokousasiakirjan, aloitteiden ja vuoden 2022 toimintakertomuksen lisäksi olennainen asia kokouksessa on yleiskeskustelu.

– Se on kova juttu. Se toimii lähetekeskusteluna valiokuntatyöskentelylle. Keskustelulla on tärkeä merkitys kokouksessa. Toivon, että se on vilkasta ja että ihmiset uskaltavat sanoa mielipiteensä. Usein isommatkin muutokset lähtevät liikkeelle siten, että joku pitää puheenvuoron ja toinen vastaa siihen. Erimielisyydetkin ratkeavat usein keskustelemalla, Nurmi-Kokko sanoo.

Teksti: Johanna Hellsten, kuvat: Kimmo Brandt

”Anna lasta apinalle”

Helsingin Maalareiden lastamaalauskurssilla yritettiin päästä eroon liian tasaisista vedoista.

Pirjo Perkiökangas esittelee kurssilaisille aikaisempia lastamaalaustöitään kännykän kuvapankista.

Maalarimestari Pirjo Perkiökankaan mielestä lastamaalauksen idea sotii maalarien sisäistämää maalaustekniikkaa vastaan.

– Tässä pitää unohtaa se, mitä ammattimaalari tekee. Sanonkin, että nyt lyödään apinalle lasta käteen. Kahta samanlaista viivaa ei vedetä. Itse asiassa sen on aika vaikeaa, Perkiökangas toteaa.

Lastamaalausta harjoiteltiin Helsingin maalarit, osasto 002:n kädentaitokurssilla lauantaina 20. tammikuuta. Kurssille ilmoittautui maksimimäärä, 25 maalaria 2 tunnissa. Enemmänkin olisi ollut tulijoita, mutta isommalle joukolle ei olisi ollut tilaa. Lopputulosta voi käydä katsastamassa Rakennusliiton Uudenmaan aluetoimistolla.

– Kuvioiden yhdistelmiä on lukematon määrä, Perkiökangas muistutti kurssilaisia.

Lastamaalaus on tekniikaltaan Perkiökankaan mukaan hyvin lähellä stukkomaalausta.

– Lopputulokseen vaikuttaa paljon, kuinka lastaa painaa seinää vasten. Kuvaa tehdään painolla.

Helsingin maalarit on järjestänyt ennen koronaa vastaavanlaisia kursseja.

– Olemme järjestäneet aikaisemmin esimerkiksi stukkokursseja, mutta nyt meillä ei ole ollut moneen vuoteen mitään kursseja. Tälle vuodelle on luvassa paljon muutakin kivaa. Kannattaa seurata facebookin ja sähköpostin ilmoittelua, osaston puheenjohtaja Anne Kyytsönen muistuttaa.

Pintakäsittelijä Mari Roosmäe ja maalari Jaakko Miettinen tulivat kurssille oppimaan uusia työtekniikoita. Molemmat olivat ensimmäistä kertaa osaston järjestämällä kädentaitokurssilla. Miettinen on ollut aikaisemmin liiton järjestämällä työturvallisuuskurssilla ennen koronapandemiaa. Mikä oli vaikeinta lastatekniikassa?

– Se, että kuinka saa tehtyä erilaista kuviota eikä tasaista jälkeä, Roosmäe sanoo.

– Tämä oli erilaista kuin tasaisen tekeminen, Miettinen jatkaa.

Miettinen on ajatellut kokeilla kotonaan johonkin seinäpintaan lastamaalauksen. Roosmäe on valmis lähtemään kurssilla olleen työkaverinsa apuriksi, mikäli tämä innostuu lastamaalauksesta vapaa-ajallaan.

Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen

Rakentaja on V.I.P.

Isompien hotellialennusten, risteilyetujen ja vakuutusten lisäksi Rakennusliitto on neuvotellut jäsenilleen erilaisia arkea helpottavia etuja. Onhan se nyt mukavampaa saada parturi tai kauneushoito halvemmalla, turvata tietokoneensa edullisemmin hakkereilta ja pahanteolta ja tankata kohtuuhintaisempaa polttoainetta.

Cityshopparilla vaikka mitä

Kaikki Rakennusliiton jäsenet saavat käyttöönsä CityShoppari-sovelluksen. Sovelluksesta löytyy yli 1 000 etua ympäri Suomen: ravintoloita, kahviloita, vaatekauppoja, urheilupaikkoja, kulttuuria, kauneushoitoloita ja kampaamoita ja niin edelleen.

Cityshoppari toimii kaikkialla Suomessa ja edut ovat hyödynnettävissä heti oston/palvelun yhteydessä. Sovelluksesta löytyy etuja ja säästöjä joka päivälle ja uusia etuja ilmestyy viikoittain. Sovellus näyttää lähimmät etujen tarjoajat oman sijaintisi mukaan.

Helpointa on ottaa CityShoppari käyttöön Rakennusliiton mobiilijäsenkortin kautta. Sovellukseen johtava linkki on mobiilijäsenkortin jäsenetujen alla ja sitä kautta saa ladattua CityShopparin. Mobiilijäsenkortin linkki ohjaa suoraan CityShoppariin ja kirjaa/aktivoi etuja automaattisesti, kun olet vahvistanut puhelinnumerosi sovellukseen.

Autolla pidemmälle

Kaikki Rakennusliiton jäsenet saavat alennusta polttoaineista Nesteeltä. Alennuksen määrä on 2,1 senttiä litralta. Alennuksen saa muovisella jäsenkortilla tai Neste-äpillä. Alennusta ei saa Neste Express -automaattiasemilta.

Saat jäsenedun käyttöösi myös Neste-äppi-sovelluksella, kun lisäät jäsenkorttisi sovellukseen. Jos sinulla on sovellus jo ennestään käytössä, sen ohjelmistoversio tulee päivittää, jotta Rakennusliiton jäsenyys tulee valittavaksi listalle.

Neste-sovelluksella voit maksaa esimerkiksi tankkauksen tai autopesun jonottelematta. Sovellus myös näyttää Neste-asemien sijainnin sekä erilaisia vaihtuvia etuja, tarjouksia ja kilpailuja.

Kirjallisuus maistuu aina

Fiktiota, faktoja, kirjoja, jotka kiinnostavat; sähköisinä tai äänikirjoina. Rakennusliiton jäsen saa 45 päivän maksuttoman pääsyn Nextoryn yli 400 000 ääni- ja e-kirjan valikoimaan.

Etu on luonnollisesti voimassa vain Nextoryn uusille asiakkaille. Tilauksen voi perua milloin vain.

Edun saa lunastettua osoitteesta nextory.fi/rakennusliitto.

Turvaa kotielektroniikalle

F-Secure antaa kaikille Rakennusliiton ja muiden SAK:laisten liittojen jäsenille 20–40 euron suuruiset alennukset Safe-tuotteistaan, jotka suojaavat Windows- ja Mac-tietokoneet sekä älypuhelimet ja tabletit (Android ja iOS) haittaohjelmilta ja muilta internetin vaaroilta.

F-Securen Safe-tuotteet voi ostaa ja asentaa F-Securen kampanjasivun kautta. Kampanjakoodi löytyy liiton mobiilijäsenkortista.

Kyseessä on jatkuva etu. Kun jäsen on kertaalleen hankkinut tuotteen alennetulla hinnalla, etu on voimassa myös seuraavina vuosina.

Rakentaja on V.I.P.

Kuva: Jukka Nissinen

Jos työmarkkinoilla haluaa pärjätä, omasta osaamisesta on pidettävä kiinni. Liiton jäsenelle on tarjolla monenlaista liiton tarjoamaa verkkokoulutusta. Taitomyllystä löytyvät Rakennusliiton oman koulutustarjonnan lisäksi myös yhteistyökumppanien koulutustarjontaa ura.rakennusliitto.fi/trainings. Koulutukset löytyvät myös liiton tapahtumakalenterista rakennusliitto.fi/tapahtumat.

Koulutukset on tarkoitettu kaikille liiton jäsenille ja niitä löytyy laidasta laitaan aina työturvallisuuskorttikoulutuksesta rakennuspiirustusten tulkintaan, talousasioiden ymmärtämiseen ja yhdistystoiminnan tueksi.

Hittituote: Rakennuspiirustukset tutuksi

Minkälaisia piirustuksia ja merkkejä käytetään rakennus- ja lvi-suunnitelmissa? Yksi liiton suosituimmista kursseista vastaa muun muassa tähän kysymykseen. Rakennuspiirustukset tutuksi -kurssi on tarkoitettu Rakennusliiton jäsenille: sekä opiskelijoille että työssäkäyville, niin talonrakentajille kuin putki- ja IV-asentajille.

Kurssi koostuu lyhyistä videoluennoista ja niihin liittyvistä harjoituksista ja sen voi suorittaa näppärästi omaan tahtiin ajasta ja paikasta riippumatta.

Osasto-osaamista

Osastotoiminta voi olla hauskaa, mutta se vaatii osaamista. Ammattiosaston sihteerin verkkokurssilla tutustutaan ammattiosaston ja sen toimihenkilöiden tehtäviin. Kurssilla syvennytään erityisesti sihteerin tehtävään ja rooliin osastossa.

Puheenjohtajan kurssilla tutustutaan osaston ja sen toimihenkilöiden tehtäviin, syventyen puheenjohtajan tehtävään osastossa.

Kummankin kurssin käytyään jokainen osaa kertoa mikä on yhdistys ja miksi ammattiosastoja on olemassa, kuvata puheenjohtajan ja sihteerin roolit ja tehtävät, nimetä hallituksen ja sen toimihenkilöiden tehtävät, tunnistaa kokoustoiminnan periaatteet ja kokouksen vaiheet, tunnistaa viestinnän merkityksen osastotoiminnassa ja vieläpä soveltaa oppimaansa toiminnan kehittämisessä

Myös työttömäksi jääneet muistetaan

Työturvallisuuskorttikoulutus: Rakennusliiton työturvallisuuskorttikoulutuksen voi suorittaa täysin etänä verkon välityksellä. Koulutus koostuu videon välityksellä käytävästä opetuksesta ja Rakennusliiton verkko-oppimisympäristössä suoritettavasta itsenäisestä opiskelusta.

Työnhaun ABC: Tämä verkkokurssi johdattaa työnhakuun. Kurssi on itseopiskeltava ja sen voi suorittaa omassa tahdissaan. Kurssin ideana on, että sen suoritettuaan opiskelija osaa mm. arvioida omaa lähtötilannettaan ja tavoitteitaan työnhaussa, kuvata työnhaun prosessia ja sen eri kanavia, laatia työhakemuksen ja ansioluettelon, tunnistaa omaa osaamistaan ja myös kertoa siitä ja soveltaa oppimaansa piilotyöpaikkojen etsinnässä.

Taloutta ja digiä

Perustiedot taloudesta ovat jokaiselle tärkeitä. Erityisen tärkeää on ymmärtää yritystalouden perusteet ja käyttää tietojaan hyväksi työelämän eri tilanteissa. Palvelualojen ammattiliiton ja Edita Publishingin kanssa yhdessä toteutettu Taloustieto yhteisen menestyksen tukena -kurssi opettaa keskustelemaan talousasioista uskottavasti ja tasa-arvoisesti.

Kurssilla tutustutaan talouteen osana yhteiskuntaa, suomalaisten yritysten taloustietoihin, taloustietojen merkitykseen ja analysointiin ja konserneihin ja kansanväliseen toimintaan.

Työ ja arki ovat muuttuneet yhä digitaalisemmiksi ja automaattisemmiksi. Digitaitojen arvoa ei voi väheksyä. SkillPlus-koulutusohjelma tarjoaa mahdollisuuden muun muassa älylaitteiden, pilvipalveluiden ja tietoturvan haltuunottoon. Koulutukset ovat avoinna kaikille. Yksittäinen koulutus kestää 8 tuntia ja koulutuksen sisällöt valitaan osallistujien tarpeiden mukaan.

Kolme uutta osastoa Rakennusliittoon

Destia vaihtoi työnantajaliittoa tammikuussa. Tänä syksynä Rakennusliitto sai osastotäydennystä.

Pääluottamusmies Tapio Ristamäki uskoo, että Destian omat osastot takaavat paremman edunvalvonnan yrityksessä.

Infra-alan rakennus- ja palveluyhtiö Destian päätoiminen pääluottamusmies Tapio Ristamäki on melko tuore Rakennusliiton jäsen.

– Teimme 1. helmikuuta Janne Saukonojan kanssa siirtopaperit JHL:stä Rakennusliittoon.

Saukonoja on päätoiminen Destian Pohjois-Suomen alueluottamusmies.

Ristamäestä tuli uuden keskisen Suomen osaston, Raksan infra-ala ry, 544:n puheenjohtaja. Alueen laajuuden takia 8-henkinen hallitus kokoontuu etupäässä sähköpostikokousten kautta. Nopeampi kanssakäyminen hoidetaan Whatsappsin avulla.

– Syys- ja kevätkokoukset hoidetaan läsnäolokokouksilla. Pidämme nämä kokoukset ympäri Suomea.

Oulun uusi osasto on Hintan Tiemiehet ry, Rakennusliiton osasto 549.

– Halusimme pitää porukan kasassa ja jatkaa toimintaa senkin jälkeen, kun vaihdoimme liittoa, osaston sihteeri Saukonoja perustelee.

3 osastoa, lähes 800 jäsentä

Uudenmaan osasto on nimeltään Tie-infra Etelä-Suomi ry, Rakennusliiton osasto 543. Ristamäki uskoo, että 3 osastoa on sopiva määrä talon sisäisen jäsenhankinnan kannalta. Järjestäytymisaste Destiassa on hyvä, mutta kaikki JHL:n jäsenet eivät vielä ole siirtyneet Rakennusliittoon. Infra-alan työntekijöitä on Destiassa vajaat 800.

– Oma osasto on edunvalvonnan kannalta parempi ratkaisu kuin se, että olisimme kotikuntamme mukaisissa osastoissa. Omassa osastossa minulla on kaikkien sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot tiedossa. Se helpottaa asioista sopimista ja tiedottamista, Tapio Ristamäki sanoo.

Taustalla on Destian liittyminen Rakennusteollisuus RT:n jäseneksi tämän vuoden alussa. Destiassa on jo pitkään ollut Rakennusliiton jäseniä, mutta Ristamäen mielestä aika on nyt kypsä myös uusien osastojen perustamiselle.

Ristamäki ja Saukonoja ovat pitkän linjan destialaisia.

– Tulin TVL:lle töihin 1. kesäkuuta 1982. Kävin välillä armeijan, mutta sekin laskettiin siihen aikaan valtiolla työkokemukseksi, Ristamäki muistelee.

– Olen ollut yrityksessä töissä Tielaitoksen ajoilta asti. Ensimmäisen kerran tulin taloon vuonna 1992 määräaikaisena työntekijänä. Vakituisena työntekijänä olen ollut vuodesta 2004 asti, Saukonoja kertoo.

Teksti ja kuva: Jukka Nissinen

Puheenjohtajatentti

Rakennusliiton liittokokous järjestetään 12.–13.5.2023. Liittokokouksessa valitaan liitolle puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Liiton nykyinen puheenjohtaja, Matti Harjuniemi, on ilmoittanut, ettei enää ole käytettävissä seuraavalle neljävuotiskaudelle.

Tähän mennessä kisaan liiton seuraavasta johtajakaksikosta on ilmoittautunut/pyydetty liiton nykyinen varapuheenjohtaja Kimmo Palonen (puheenjohtajaksi), liiton pohjoisen palvelualueen päällikkö Marko Niskanen (puheenjohtajaksi) ja liiton vastaava lakimies Jyrki Ojanen (varapuheenjohtajaksi). Rakennusliiton säännöt sallivat ehdokkaiden asettamisen vielä liittokokouspäivänäkin, joten muitakin ehdokkaita saattaa vielä ilmaantua.

Rakentaja lähetti kolmelle ehdokkaalle samat kysymykset, jotka liittyvät liiton rooliin ja tulevaisuuteen seuraavan neljän vuoden aikana.

Kysymykset:

1. Miksi haet puheenjohtajan/varapuheenjohtajan paikkaa?

2. Mihin Rakennusliiton tulisi mielestäsi erityisesti keskittyä seuraavalla liittokokouskaudella ja miten näet puheenjohtajan/varapuheenjohtajan roolin siinä?

3. Miten rakentajien tessien pitäisi kehittyä lähitulevaisuudessa ja miten pystyt edistämään sitä?

4. Puheenjohtaja/varapuheenjohtaja on tärkeä vaikuttaja myös ulospäin liitosta. Minkälaisia verkostoja vaikuttamiseen olet pystynyt luomaan?

5. Liitto muuttuu aikojen mukana. Minkälaisia muutoksia näet liiton toiminnassa lähitulevaisuudessa?

6. Liiton jäsenet ovat liiton voiman lähde. Millä tavoin jäsenkehitys pidetään noususuuntaisena?

7. Minkälaisia lääkkeitä ehdotat siihen, että jäsenet saataisiin osallistumaan liiton toimintaan niin, että jäsendemokratia näkyy ja tuntuu liitossa?

————————————————————————————–

Kimmo Palonen

 • Ikä 53 vuotta
 • Naimisissa, 2 lasta ja 1 lapsenlapsi
 • Putkiasentaja 15 vuotta
 • Luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu 10 vuotta
 • Ammattiosaston sihteeri- ja puheenjohtaja 10 vuotta
 • Talotekniikka-alan TES-työryhmän puheenjohtaja 4 vuotta
 • TES- neuvottelukokemus 23 vuotta
 • Talotekniikka-alan sopimusvastaava 16 vuotta
 • Rakennusliiton neuvottelupäällikkö 3 vuotta
 • Rakennusliiton varapuheenjohtaja alkaen 5/2019
 • Avoin työttömyyskassa A-kassan hallituksen varapuheenjohtaja
 • Rakennusliiton Vakuutuskassan hallituksen puheenjohtaja

1. Miksi haet puheenjohtajan/varapuheenjohtajan paikkaa?

Haen siksi, että minua on pyydetty usean aluejärjestön toimesta asettumaan ehdolle. Koen omaavani riittävän kokemuksen ja tietotaidon, joita tehtävä vaatii.

Työehtosopimustoiminta on liiton asialistalla ylivoimaisesti tärkein asia. Ilman työehtosopimuksia ei ole minimipalkkoja. Työehtosopimusten puolustaminen, kehittäminen ja selkeyttäminen ovat asioita, joihin tulee mielestäni ensisijaisesti panostaa. Katson, että yli 20 vuoden kokemus tes-neuvottelutoiminnasta ja sen mukanaan tuoma kokemukseen perustuva tietämys sekä luottamukselliset suhteet työnantajapuolen neuvottelijoihin antavat puheenjohtajan tehtävään hyvät lähtökohdat.

2. Mihin Rakennusliiton tulisi mielestäsi erityisesti keskittyä seuraavalla liittokokouskaudella ja miten näet puheenjohtajan/varapuheenjohtajan roolin siinä?

Työmarkkinatoiminta, järjestöllinen vahvuus ja yhteiskuntavaikuttaminen! Rakennusliiton tulee mielestäni edelleen keskittyä luottamushenkilöverkoston vahvistamiseen ja jäsenhankintaan. Ilman riittävän kattavaa järjestäytymisastetta liiton puhe- ja vaikutusvalta heikkenee varsinkin tes-pöydissä, mutta myös laajemminkin. Puheenjohtajan rooli on yhdessä johtoryhmän kanssa taata riittävät resurssit ja työkalut tähän työhön.

Harmaan talouden nitistäminen kaikin eri keinoin on tärkeä painopistealue. Mm. työsuhdetyön naamioiminen yrittäjyydeksi on asia, joka täytyy saada kitkettyä alalta. Kyse on harmaasta taloudesta. 

Puheenjohtajilla tulee olla tieto ja ymmärrys siitä, kuinka eri tavoin väärin toimivat kiertävät pelisääntöjä. Puheenjohtajien tulee myös pystyä esittämään konkreettisia ratkaisuja väärintoimijoiden kuriin saattamiseksi laki- ja tes-säätelyllä. Tässä työssä olemassa olevat yhteydet poliittisiin päättäjiin, virkamiehiin, mediaan ja muiden ammattiliittojen puheenjohtajiin sekä työnantajajärjestöjen vetäjiin ovat välttämättömiä.   

3. Miten rakentajien tessien pitäisi kehittyä lähitulevaisuudessa ja miten pystyt edistämään sitä?

Yleissitovilla työehtosopimuksilla määritetään minimipalkat ja työehdot. Siksi tauluokkopalkkoihin tulee kiinnittää erityishuomio. Suorituspalkkaustyön osuuden nostaminen on toinen tärkeä kehityksen kohde. Se tapahtuu haastamalla työnantajat työn tuottavuuden näkökulmasta. Tuottavasta työstä on varaa maksaa parempaa palkkaa. Oikeastaan ainoa realistinen ansiotason merkittävämmän noston keino on suorituspalkkaustyön osuuden lisääminen. Sopimusten määräysten selkeyttäminen mahdollisuuksien mukaan on myös tärkeä kehityskohde.

4. Puheenjohtaja/varapuheenjohtaja on tärkeä vaikuttaja myös ulospäin liitosta. Minkälaisia verkostoja vaikuttamiseen olet pystynyt luomaan?

SAK:n liittojen puheenjohtajat ja neuvottelutoiminnasta vastaavat henkilöt ovat tulleet tutuksi, samoin rakennusalojen työnantajaliittojen johtajat ja neuvottelijat. Median edustajia, virkamiehiä, kansanedustajia ja ministerien poliittisia avustajia sekä rakennusalan yritysten johtajia on tarttunut verkostooni. Opetushallituksesta Rakennusalan ammatillisesta koulutuksesta vastaavat henkilöt ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi.

5. Liitto muuttuu aikojen mukana. Minkälaisia muutoksia näet liiton toiminnassa lähitulevaisuudessa?

Liiton toiminnan painopiste tulee suunnata korostetummin perusasioihin, kuten luottamushenkilöverkoston laajentamiseen, työehtosopimustoimintaan ja järjestäytymisasteen nostamiseen. Vähemmän tärkeät, maailmoja syleilevät tekemiset tulee karsia.

EU:n työelämälainsäädännön merkitys korostuu entisestään. Liiton tulee entistä voimakkaammin olla mukana vaikuttamassa työntekijöiden työehto-, työaika- ja työsuojeluasioihin. Tämä toteutuu parhaiten osallistumalla asiantuntijaroolissa Euroopan rakennus- ja puutyöväen federaation vaikutustyöhön.

Digitalisaation suomat mahdollisuudet tulee ottaa kattavammin käyttöön kaikessa liiton toiminnassa, jossa se suinkin on mahdollista ja järkevää.    

6. Liiton jäsenet ovat liiton voiman lähde. Millä tavoin jäsenkehitys pidetään noususuuntaisena?

Hyvät palvelut, jäsenedut, asiantunteva henkilöstö ja edullinen jäsenmaksu sekä yhteydenpito työntekijöiden edustajiin. Viestintä on tässä työssä avainasemassa. Kaikille liiton jäsenille ammattialasta tai asuinpaikasta riippumatta tasavertainen palvelu.

7. Minkälaisia lääkkeitä ehdotat siihen, että jäsenet saataisiin osallistumaan liiton toimintaan niin, että jäsendemokratia näkyy ja tuntuu liitossa?

Ihmisiä ei saada väkisin osallistumaan perinteisiin kokouksiin. Vapaamuotoiset, ajankohtaisiin teemoihin keskittyvät verkkokoulutukset, keskustelufoorumit ja seminaarit myös työajan ulkopuolella madaltavat osallistumiskynnystä. Hokkuspokkusjuttuja ei tarvita. Ihmisten työelämän arkeen liittyvät teemat tulee pitää ykkösprioriteettina; työehdot, työllisyys, työturvallisuus, koulutus – siinä tärkeimmät.

Marko Niskanen

 • Ikä 50 vuotta
 • Rakennusliiton Pohjoisen palvelualueen päällikkönä 2 vuotta
 • Rakennusliiton toiminta-aluepäällikkönä yhteensä 7 vuotta
 • Rakennusliiton aluetoimitsijana 3 vuotta Kainuun aluetoimistolla Kajaanissa
 • Kirvesmiehenä 20 vuotta
 • Rakennusliiton hallituksen jäsen
 • Rakennusliiton Kainuun aluejärjestön puheenjohtaja
 • Sotkamon ammattiosaston puheenjohtaja
 • Sotkamon ammattiosaston sihteeri
 • Pääluottamusmies
 • Yrityskohtainen työsuojeluvaltuutettu
 • Urakkaporukan nokkamies

1. Miksi haet puheenjohtajan/varapuheenjohtajan paikkaa?

Olen ehdolla Rakennusliiton puheenjohtajaksi, koska olen aidosti kiinnostunut jäsentemme ja Rakennusliiton tulevaisuudesta. Lisäksi olen todella iloinen siitä, että Itä-Suomen, Kainuun, Oulun ja Lapin aluejärjestöjen edustajakokoukset pyysivät minua asettumaan puheenjohtajaehdokkaaksi. Myös Keski-Suomen aluehallitus on osoittanut tukensa ehdokkuuttani kohtaan. Tämä on suuri kunnia ja olen mukana kiitollisin ja nöyrin mielin. Kysymyksessä on luottamustoimi, jonka puolesta olen valmis laittamaan likoon oman persoonani sekä osaamiseni.

2. Mihin Rakennusliiton tulisi mielestäsi erityisesti keskittyä seuraavalla liittokokouskaudella ja miten näet puheenjohtajan/varapuheenjohtajan roolin siinä?

Ensimmäisenä tarvitaan selkeä ja yhteinen näkemys, mitä Rakennusliitto tavoittelee ja mitkä ovat meidän tulevaisuuden visiomme. Meillä on oltava kykyä ajattelumallien, toimintatapojen ja rakenteiden uudistamiselle eksymättä kuitenkaan perustehtävästämme ja tinkimättä arvoistamme. Tämä edellyttää rakentavaa yhteistyötä hallituksen, valtuuston ja toimivan johdon välillä sekä puheenjohtajan kykyä toimia muutostilanteessa.

Meidän on kyettävä nopeisiin muutoksiin asioissa, jotka vaativat liittokokousedustajien päätäntävaltaa. Tulevalla liittokokouskaudella on syytä tarkastella ja arvioida kriittisesti käytäntöjämme ja ajansaatossa syntyneitä uskomuksia sekä käsityksiä.

3. Miten rakentajien tessien pitäisi kehittyä lähitulevaisuudessa ja miten pystyt edistämään sitä?

Tärkeintä on neuvotteluaseman säilyttäminen työehtojemme sopijapuolena. Meidän on osaltamme ylläpidettävä rakentavaa neuvotteluilmapiiriä ja turvattava Rakennusliiton uskottava joukkovoima riittävällä jäsenmäärällä. Työehtojen kehittäminen on pitkäjänteistä työtä suhdannenäkymät sekä jäsentemme tarpeet huomioiden.

Jäsenille on taattava helppo ja aito mahdollisuus osallistua työehtosopimusten kehittämisprosessiin alueellisten ammattialaryhmien kautta sekä mahdollistaa heille alueellinen edustus neuvottelutavoitteisiin liittyvässä päätöksenteossa. Edustamalla jäsentemme tavoitteita ja tekemällä yhteistyötä työehtojen kehittämiseksi jäsenten antamin valtuuksin saamme paremman huomisen.

4. Puheenjohtaja/varapuheenjohtaja on tärkeä vaikuttaja myös ulospäin liitosta. Minkälaisia verkostoja vaikuttamiseen olet pystynyt luomaan?

Verkostoitumisen keskeiset edellytykset ovat avoimuus, sitoutuminen ja luottamus, joten minulle ei ole tuottanut vaikeuksia verkostoitua työssäni taikka vapaa-ajallani. Verkostot ovat hyödyllisiä, mutta verkostoitumisen syyt ovat moninaisia. Aiemmissa luottamustoimissani kunnallisessa ja maakunnallisessa päätöksenteossa sekä nykyisessä työssäni Rakennusliiton palvelualuepäällikkönä olen päässyt osalliseksi lukuisiin tilaisuuksiin ja tehnyt laajaa yhteistyötä eri viiteryhmien parissa. Harrastuksiin sekä vapaa-aikaan liittyvät verkostot tukevat tietysti eri tavoin kuin verkostot, jotka auttavat yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Verkostoituminen ja verkostojen kautta tavoiteltavat hyödyt riippuvat siis verkoston ja sen toiminnan tavoitteesta. Koen, että verkostoni ovat hyvää tasoa.

5. Liitto muuttuu aikojen mukana. Minkälaisia muutoksia näet liiton toiminnassa lähitulevaisuudessa?

Rakennusliiton tulee vaikuttaa kaikkialla, missä jäsenistön hyvinvoinnista ja elämänlaadusta päätetään. Edunvalvontaa tehdään työntekijä- ja työnantajaliittojen välisessä sopimustoiminnassa, mutta on myös vaikutettava yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädännön kehittämiseen.

Ammattiliittojen perustehtävä ei horju. Me duunarit tarvitsemme jatkossakin Työtä ja Turvaa sekä toimeentuloa. Meidän on ylläpidettävä joukkovoimaa ja turvattava työntekijöiden tasapuolinen asema työnantajiin nähden. Tämän takaamiseksi Rakennusliiton organisaatio on pidettävä toimivana ja sitä on kehitettävä järkevällä tavalla.

6. Liiton jäsenet ovat liiton voiman lähde. Millä tavoin jäsenkehitys pidetään noususuuntaisena?

Ottaen huomioon jäsentemme tarpeet sekä odotukset. Työelämään ponnistavat sekä ruuhkavuosia elävät sukupolvet ovat kasvaneet tutkivaan, nopeatempoiseen ja osallistavaan maailmaan. He myös uskaltavat kyseenalaistaa vanhat toimintamallimme ja ajattelutapamme. Rakennusliittona meidän on suhtauduttava kritiikkiin rakentavasti, sillä se osoittaa ihmisten halun kehittää ja osallistua liittomme toimintaan.

Yhteiskuntamme muuttuu ja vaatii myös meitä keskittymään yksilöllisyyteen, yhteisöllisyyteen ja hyvinvointiin. Mikäli haluamme antaa jäsenillemme enemmän, on luotava mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa. Rakennusliiton on edustettava toiminnassaan avointa ilmapiiriä ja yhteisöllistä ympäristöä, jossa voimme toimia yhdessä arvostaen jokaisen osaamista.

7. Minkälaisia lääkkeitä ehdotat siihen, että jäsenet saataisiin osallistumaan liiton toimintaan niin, että jäsendemokratia näkyy ja tuntuu liitossa?

Rakennusliiton aluejärjestörakenne antaa edelleen hyvän ja kattavan perustuksen myös tuleville kehittämiskohdille. Kysymys on kattavan alueellisen järjestötyön järjestämisestä ja jäsenistön aktivoinnista sekä sitouttamisesta järjestö- ja edunvalvontatyöhön. Jäsenten aktiivisen toiminnan ja hyvien vaikutusmahdollisuuksien ylläpito on oltava Rakennusliiton tärkein asia. Toiminnan täytyy perustua edustukselliseen demokratiaan, jossa jokainen ammattiliiton tai sen jäsenyhdistyksen päätöksentekoon osallistuva toimija saa valtuutuksensa jäsenistöltä.

Nykyistä aluejärjestörakennetta kehittämällä ja alueellista päätäntävaltaa kasvattamalla voisimme saavuttaa toimivan järjestörakenteen. Vastuu aluetoiminnasta sekä aluetoimintaan suunnattujen määrärahojen jakamisperusteista tulisi olla aluejärjestöillä. Vuosittain myönnettävistä määrärahoista päättäisi Rakennusliiton hallitus. Aluejärjestöjen edustajisto muodostuisi liittokokousvaaleihin asetetuista ehdokkaista ja hallitus liittokokoukseen vaaleilla valituista edustajista. Edustajiston ja hallituksen toimikaudet olisivat liittokokouskausien pituisia. Jäsenet olisivat suoria Rakennusliiton jäseniä ja kuuluisivat vakituisen osoitteensa perusteella aluejärjestökehykseen.

Aluejärjestöjen jäsenosastot toimisivat jatkossakin itsenäisinä rekisteröityinä yhdistyksinä, mikäli toiminnalliset edellytykset antavat siihen mahdollisuuden. Mikäli halutaan, että jäsendemokratia näkyy ja tuntuu, on siihen luotava ensin aito mahdollisuus.

Jyrki Ojanen

 • Ikä 53 vuotta
 • Naimisissa, kaksi lasta.
 • Liiton vastaava lakimies 15 vuotta
 • Sitä ennen asianajotyössä 10 vuotta.

1. Miksi haet puheenjohtajan/varapuheenjohtajan paikkaa?

Olen otettu siitä, että minua on ehdolle esitetty. Tehtävä on arvokas, mutta ei helppo. Olen vuosien varrella saanut työskennellä laaja-alaisesti rakentajien työelämäkysymysten parissa. Pidän työstäni. Enkä vähiten siksi, että juristihomman kylkeen on kasvanut jonkinlaista talonmies-komponenttia.

2. Mihin Rakennusliiton tulisi mielestäsi erityisesti keskittyä seuraavalla liittokokouskaudella ja miten näet puheenjohtajan/varapuheenjohtajan roolin siinä?

Neuvotteluvoiman ylläpitämiseen. Järjestäytymiseen ja luottamushenkilöihin.

Harmaan talouden kysymykset ovat isosti ja entistä mutkikkaammin esillä lähivuosina. Vuokratyöntekijöiden oikeudellisen ja tosiasiallisen aseman välissä on liian suuri railo. Kaikkien tilanteeseen vaikuttaa se, kuinka syvällä pohja on.

Puheenjohtajilla on roolia sen vaalimisessa, että toimintamme pysyy uskottavana ja fokuksessa. Aika ajoin tarvitaan linjauksia, ettemme organisaationa jää kaikkiin suuntiin kimpoilevien yksityiskohtien panttivangiksi.

3. Miten rakentajien tessien pitäisi kehittyä lähitulevaisuudessa ja miten pystyt edistämään sitä?

On ehkä aiheellista varautua siihen, ettei lähivuosina vuolla kultaa. TES-järjestelmään itsessään kohdistuu painetta.  Ei ole edes aivan selvää, kuinka laajasti on pyrkimystä teettää työ tulevaisuudessa ilman työsuhteisiin kuuluvaa ennakoitavuutta ja turvaa.

Ansiokehityksen osalta oleellista on urakkahinnoitteluiden kehittäminen.  Tuottavuuden lisääntymisen pitäisi houkuttaa niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.  

4. Puheenjohtaja/varapuheenjohtaja on tärkeä vaikuttaja myös ulospäin liitosta. Minkälaisia verkostoja vaikuttamiseen olet pystynyt luomaan?

Olen häärännyt Hakaniemessä 15 vuotta. Tuntumaa vaikutusväylistä ja ihmisistä on karttunut liikkeen sisältä ja ulkopuolelta. Asia kuin asia on yhden tai kahden puhelun päässä.  Tavoitteiden edistäminen vaatii aina sommittelua siihen, mitä muut toimijat edellyttävät tai hinkuvat. Hommassa auttaa, kun tietää pidemmältä matkalta mistä kukakin tulee ja mitä edellisissä jaksoissa on tapahtunut.

5. Liitto muuttuu aikojen mukana. Minkälaisia muutoksia näet liiton toiminnassa lähitulevaisuudessa?

Toiminnan ydin säilynee melko entisellään lähitulevaisuudessa. Yksilölliset palvelut lisääntyvät mahdollisuuksien rajoissa, kunhan niille on luontevaa vastetta jäsenistössä. Vaikka ydin pysyy koko lailla entisellään, liitto näyttää ulospäin raikkaammalta ja eheämmältä.

6. Liiton jäsenet ovat liiton voiman lähde. Millä tavoin jäsenkehitys pidetään noususuuntaisena?

Toiminnan on vastattava siihen todellisuuteen, jonka jäsenet työuransa eri vaiheissa ja tilanteissa kohtaavat. Siihen kuuluu yksilölle tärkeitä käytännön asioita, mutta myös koko porukkaa koskevia abstraktimpia juttuja. Kaiken pitää tapahtua jäsenen kannalta kohtuulliseen hintaan.

Ay-liike on ollut ujo kehittämään myönteistä mielikuvaa itsestään. On tuudittauduttu siihen, että faktat löytää tiensä perille. Roolistamme yhteiskunnassa puhutaan kuitenkin usein aika tympeästi. Ihmisten toimeentuloa puolustaessamme syyllistymme työmarkkinoiden jäykkyys -rikokseen. Paitsi että tuhoamme kilpailukyvyn me myös estämme työpaikkojen syntymisen. Raskailla mielikuvilla voi olla merkitystä jäsenkasvun kannalta.  

Solidaarisuus, joka ay-liikkeen uumenissa edelleen asustaa, on ehkä turhankin huolellisesti omin toimin haudattu historialuentojen alle. Houkuttaako tarina lomaltapaluurahoista nuoria jäseniksi? Luulonsa ehkä on, että tessit pelittää joka tapauksessa. Vuokratyöntekijä saattaa ajatella, ettei täysin kuulu porukkaan. Luulonsa ehkä on, että tessit ei pelitä omalla kohdalla.

Kun ajatkin on vähän sekavat, lienee tilausta bändille, jossa kyse ei ole vain oman soittimen vinguttamisesta. Bändissä, joka skulaa sittenkin samaa biisiä, vaikka kertosäe välillä meneekin vähän mollissa. Melodia ja meininki houkuttavat laulun sisään, mutta kyllä se tekstipuoli sitten lopulta meidät laulamassa pitää.

Jäsenmäärä pysyy nousu-uralla, kunhan kykenemme luomaan positiivista kriisitietoisuutta.

7. Minkälaisia lääkkeitä ehdotat siihen, että jäsenet saataisiin osallistumaan liiton toimintaan niin, että jäsendemokratia näkyy ja tuntuu liitossa?

 ”Niin, että näkyy ja tuntuu?” Liiton säännöissä on määritelty se, miten päätöksenteko tapahtuu. Prosessi on ratkaisujen sisällön suhteen avoin. Emme elä ajatuspoliisien aikaa. Demokratiaan liittyy tietysti sitten sekin, että yksittäiset äänet eivät kuulu yhtä hyvin kuin isomman joukon.     

Parhaimmillaan kaikki lähtee tietysti jäsenten huomioista mestalta tai yleisemmin työelämästä. Porukan innostamiseen itsessään ei ehkä ole taikatemppua. Liitto huolehtii siitä, että on riittävästi tilaisuuksia asioista keskustella ja erilaisia ehdotuksia tehdä. Digitaaliset ympäristöt ovat myös nousseet oleelliseksi osaksi hommaa niin, että korkeaa kynnystä ei osallistumiselle pitäisi olla.

 Ajan henki on se, että erilaisia näkökulmia asioihin voi olla paljon. Syntyy tilanteita, joissa tietty näkökulma jää paitsioon. Tilanteita on syytä joskus perata erikseen. On sinänsä selvää, että jäsenten kannalta monet 10 vuoden päästä suuret kysymykset ovat tänään vielä poikasia. Joka asian kommentoimisen sijasta liitolla pitää olla suuret herkät korvat.

Koonnut: Johanna Hellsten, kuvat: Antti Kirves, Kimmo Brandt, Timo Hartikainen