Takaisin

Ensi viikolla lakkoillaan

Rakentaja-lehti 31.10.2023

Marraskuun alkuun on luvassa kylmä työnseisausrintama eri aloille ympäri maata.

– Hallituksen heikennykset eivät luo työpaikkoja kenellekään, Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen muistutti.

SAK kertoi tiistaina 31. lokakuuta seuraavista järjestötoimista pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen päätösten perumiseksi, jotka heikentävät työntekijöiden ja työttömien asemaa.  SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan luvassa on puolen päivän ja päivän mittaisia työnseisauksia ympäri maata ensi viikolla.

Elorannan mukaan hallitukselle on annettu aikaa muuttaa linjaansa, mutta ammattiliittojen hätähuutoa ei ole kuultu. Tästä syystä ammattiliitot joutuvat lakkoilemaan.

– Vaikka jäsenillemme on tiedossa kurjat ajat rakentamisen sakkaamisen takia, olemme täysillä mukana näissä välttämättömissä toimissa työntekijöiden ja vähempiosaisten työttömien puolustamisessa, Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen linjasi.

Paikalla olivat myös Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, jotka ilmoittivat myös ulosmarsseista. Varsinaisia lakkokohteita ei vielä paljastettu. Myös muut ammattiliitot järjestävät työnseisauksia.

Rakentajien kannalta työttömyysturvan heikentäminen on katastrofaalista.

– Hallituksen suunnitelma heikentää voimakkaasti ansiosidonnaisen työttömyysturvan ehtoja on vain yksi tapa lyödä kaikkein heikompia. Yksikään rakentaja ei tule työllistymään hallituksen esittämien muutoksien vaikutuksesta. Työttömyysturvan lapsikorotuksen poistaminen vie lapsiperheen tuloista 200 euroa kuukaudessa, mutta se ei tuo yhtään työpaikkaa lisää, Palonen muistuttaa.

Hallitus on perustellut työttömyysturvan heikennyksiä sillä, että muissa Pohjoismaissa vastaavat heikennykset on jo tehty. Palosen mukaan hallitus valehtelee. Pohjoismaissa työttömillä on vähemmän karenssipäiviä ja työttömyysturvan taso on joiltakin osin huomattavasti parempi.

– Entä sitten satsaaminen työttömien palveluihin, jotka oikeasti auttavat työllistymisessä? Suomessa panostus on jo ennestäänkin matalinta Pohjoismaissa ja siitäkin hallitus on vielä leikkaamassa vuositasolla 41 miljoonaa euroa lisää.

– Me vaadimme, että hallitus peruu aikeensa työttömyysturvan heikentämiseksi. Nyt vielä ehtii, Palonen tähdensi.

Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen

SAK:n liittojen ilmoitus työnseisauksista kiinnosti tiedotusvälineitä.