Takaisin

Hallitus kiusaa heikompiaan

Rakentaja-lehti 5.10.2023

Vähävaraisten sosiaaliturvan heikentämistä pidettiin Vaasassa hölmönä politiikkana.

Yleisradio uutisoi Vaasan PainavaSyy-tapahtumasta.

Rakennusliiton, Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n yhteinen PainavaSyy-tapahtuma keräsi väkeä Vaasan Alatorille lokakuun ensimmäisellä viikolla.

– Meillä on paremmat välit tuonne yläkertaan kuin maan hallitukseen, eläkkeellä oleva Caverionin teollisuuspuolen pääluottamusmies Reijo Lassila kehuu aurinkoisen lämmintä mielenilmauskeliä.

Lassila jututti toriyleisöä ja jakoi PainavaSyy-esitteitä kaikille.

– Me haluamme reagoida hallituksen heikennysesityksiin ja estää ne. Tiedämme, mikä on maan taloudellinen tilanne, mutta yhteiskunnan heikompiosaisten kimppuun ei saa käydä tuolla lailla, Lassila kiteytti mielenilmauksen sanoman.

Reijo Lassila jakoi tietoa mielenilmauksen lähtösyistä.

Rakennusliiton teltalla tarjoiltiin hengenravinnon lisäksi makkaraa torikansalle. Paikalla oli rakennusliittolaisia kauempaakin.

– Jätimme työmaan yhden oppisopimuksella opiskelevan työntekijän vastuulle ja läksimme painavan syyn takia katsomaan toritapahtumaa Vaasaan asti, kokkolalaisen Rakennus Puskala Oy:n pääluottamusmies, kirvesmies Hannu Yli-Hukkala toteaa.

– Hallitukselta on luvassa sellaiset leikkaukset huono-osaisten sosiaaliturvaan ja heikennyksiä työelämään, että niitä on vastustettava.

Leo Alapelto (vas.) ja Hannu Yli-Hukkala saapuivat Vaasan toritapahtumaan Kokkolasta.

Lakkoillaan, jos muu ei auta

Yli-Hukkalan mielestä ihmisiä ei tarvitse pakottaa töihin, sillä jokainen työskentelee mielellään asiallisen palkan ja kunnollisten työolosuhteiden kannustamana. Ay-toiminnalla voidaan parantaa työoloja ja vastustaa poliitikkojen hölmöilyjä.

– Rakennusliitto on aina ollut lähellä sydäntä ja tykkään olla toiminnassa mukana.

Rakennusalalle osuisi etenkin työttömyysturvan heikennykset. Rakennus Puskalan vanhemmat työntekijät muistavat 1990-luvun alun laman hyvin.

– Olin silloin 2,5 vuotta työttömänä, Rakennus Puskala Oy:n kirvesmies Leo Alapelto kertoo.

Yli-Hukkala on tarvittaessa valmis koviinkin toimiin, jos hallitus ei peräänny suunnitelmistaan.

– Olen sen verran nuori, etten ole päässyt lakkoilemaan. Yleislakko päälle vaan, jos on tarvetta, Yli-Hukkala nauraa.

Rakennus Puskalassa töitä on vielä riittänyt. Merkittävä osa firman urakoinnista on Osuuskauppa KPO:n tilaamaa teollisuus- ja liiketilarakentamista.

– Olimme viime viikolla parin päivän keikalla 130 kilometrin päässä Kinnulassa, Yli-Hukkala antaa esimerkin matkatyöstä maakunnassa.

Alapellolla ja Yli-Hukkalalla on takanaan 35 vuoden työkokemus rakennusalalta. Yli-Hukkala on ollut Rakennus Puskalan leivissä 25 vuotta, Alapelto 8,5 vuotta.

– Olimme aiemmin Iskura Oy:n palveluksessa, kun se vielä oli voimissaan, Alapelto kertoo entiseen Polar-Yhtymään kuuluneesta työnantajasta.

Juha Isomäki (vas.) ja Erkki Leppälä vastasivat makkaranpaistosta.