Takaisin

Työsuojeluviranomainen tarvitsee terävämmät hampaat

Rakentaja-lehti 17.6.2021

Avien työsuojelun vastuualueilla ympäri Suomea työskentelee asiantuntevia ja innokkaita työsuojelutarkastajia. Kuitenkin törkeissäkin ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttötapauksissa näiden tarkastajien purema on korkeintaan kuin kesäisen illan jälkeinen fritsu kepulifirman johtajan kaulassa.

Kun rakennusalan yritykseen tehdään tarkastus, on tarkastajalle toimitettava muun muassa selvitys tehdyistä työtunneista – joiden perusteella voitaisiin esimerkiksi selvittää, onko maksettu palkka ollut tessin mukainen. Jos sitä ei siinä heti löydy, se pitää toimittaa jälkikäteen. Tämä voi kestää kuukausia, jos yrityksen intresseissä ei ole sellaista toimittaa. Pahimmassa tapauksessa työmaa on jo valmis ja perävalot näkyvät.

Entä jos tällaisia selvitysten aikarajoja kiristettäisiin lainsäädännön keinoin? 3 päivää aikaa ja sitten alkaa juosta tuntuva sakko. Mahdollistaisiko se jämäkämmän puuttumisen työsyrjintään?

Myös jo pitkään puheiden tasolla ollut ajatus tarkastajien määräämistä nopeista sanktioista esimerkiksi sosiaalitilojen puutteiden vuoksi voisi motivoida alaa hoitamaan asiansa kuntoon, sillä muuten tulisi kallis lasku. Yhdenkin helsinkiläisen julkisen rakennuttajan ja ison urakoitsijan pyörittämällä korjaustyömaalla saatiin odottaa sosiaalitiloja viime vuoden elokuusta tälle kesäkuulle. Eikö jossain vaiheessa olisi jo pitänyt uhkasakon juosta?

Korona-aikana tarkastuksia on tehty paljon myös etänä, asiakirjatarkastuksina. Kun jossain vaiheessa siirrytään kohti normaalia, en toivo, että yhtäkään työmaata enää tarkistetaan muuten kuin käymällä paikan päällä. Olosuhteista ei saa kunnollista kuvaa näkemättä tilannetta Tämä ei varmastikaan jää pysyväksi käytännöksi.

Osasta tarkastusten hampaattomuudesta ay-kenttä – yhdessä lähes kaikkien puolueiden ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa – saa syyttää myös itseään. Me olemme vaatineet enemmän tarkastuksia ja se näkyy työsuojelun strategiassa; korostetaan määrää laadun kustannuksella. Kunnolla mietittyihin ongelmakohtiin kohdistetut laajemmat ja perinpohjaisemmat tarkastukset sekä välitön reagointi saatuihin ilmiantoihin voisivat kokonaisuuden kannalta olla järkevämpää kuin vaatia lisää tarkastajia ja lisää tarkastuksia.