Takaisin

Töitä tarjolla!

Rakentaja-lehti 13.3.2020

500 opiskelijaa haki harjoittelupaikkoja ja tutustui yrityksiin Rakennusliiton rekrytointipäivillä.

Talonrakennusalan rekrytointipäivä keräsi suurimman opiskelijajoukon liiton Uudenmaan aluetoimistoon.

Rakennusliiton rekrytointipäivät järjestettiin jo toista kertaa 4.–6. helmikuuta. Tapahtuman tärkein anti oli tutustuttaa opiskelijat rakennusalan työpaikkoihin.

 – Eräs opiskelija tuli minulta kysymään neuvoa, miten päästä tiettyyn yritykseen töihin, rekrytointipäivien vetäjä, oppilaitostiedottaja Anniina Kangas kertoo.

– Vastasin, että sinulla on nyt hyvät mahdollisuudet, sillä yrityksen toimitusjohtaja on paikalla. Opiskelija kysyi silmät suurina, että onko tuo tosiaan toimitusjohtaja?

Kankaan mukaan tapahtuma mataloittaa kynnystä ottaa yhteyttä yrityksiin myös rekrytointipäivien jälkeen.

Rekrytointipäivillä oli oma teemapäivä talorakennukselle, pintakäsittelylle ja talotekniikalle. Reilut 20 yritystä esitteli toimintaansa 500 opiskelijalle. Rakennusliitto tarjosi heille kalasoppaa, jotta kaikki jaksoivat kiertää 7–10 esittelyrastia lävitse.

Kankaan mukaan liiton rekrytointipäivät toimivat paremmin kuin erilaiset isot rekrymessut tai vastaavat työtoritapahtumat. Ohjattu kiertokäynti eri yritysten esittelyihin välittää tietoa tarkemmin kuin yleinen haahuilu Messukeskuksessa.

– Yritysten työntekijöiden oma ammattiylpeys välittyy ja tarttuu paremmin meidän järjestämässä tapahtumassa. Opiskelijastakin alkaa tuntua, että hän opiskelee juuri oikealle alalle, Kangas sanoo.

– Yritysten edustajat eivät kuitenkaan kaunistelleet todellisuutta. Opiskelijoille kerrottiin, että rakentaminen on rankkaa duunia.

Työt oppii tekemällä

Caverionin huoltopäällikkö Veli-Matti Ilmolahden mukaan harjoittelijalla pitää olla asenne kohdallaan. Osaaminen karttuu sitten ajan myötä.

– Kannattaa olla aktiivinen. Meillä on aina joku, joka ohjaa ja neuvoo opiskelijaa. Osaamistasoaan ei kannata jännittää.

Rekrytointipäivien kävijämäärä kasvoi viime vuodesta jonkin verran ja oppilaitosten opettajat olivat tällä kertaa aktiivisemmin mukana opiskelijaryhmien kierrättämisessä yritysrastien välillä.

– Järjestämme samanlaisen tilaisuuden myös ensi vuonna. Tarkoituksena on, että markkinoimme tilaisuutta myös Rakennusliittoon kuuluville työttömille työnhakijoille, Kangas kertoo.

Espoon Leppävaarassa talotekniikkaa opiskelevalla Leevi Lindholmilla rekrytointipäivät onnistuivat täydellisesti.

– Hain harjoittelupaikkaa Cerviltä. Aloitan siellä maanantaina 2–3 kuukauden harjoittelujakson. Jos hyvin käy, töitä voi olla pidemmäksikin aikaa, toisen vuosikurssin opiskelija Lindholm kertoo.

Toinen mielenkiintoinen työtarjous tuli Boltilta, joka haki tulityövahteja. Harjoittelupaikan lisäksi Lindholm piti tärkeänä sitä, että useampi yritys tuli tilaisuudessa tutuksi. Yritysinfoa olisi voinut olla enemmänkin.

– Yritykset olisivat voineet kertoa toiminnastaan laajemmin. Nyt esittelyissä jäi pitkiä hiljaisia hetkiä.

Leevi Lindholm pääsi heti seuraavana maanantaina työharjoitteluun.

Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen