Takaisin

Rakennusalan lehtori Mika Hämäläinen, Tredu: Opiskelija on kuskin paikalla, me opettajat olemme karttureita

Rakentaja-lehti 6.5.2022

Rakennusalan perustutkinto on suosittu koulutusala, keskeyttäjät harvassa.

Kalle Jokinen ja Martta Marikko miettivät jo kesän työmaita.

– Meiltä tulee rakennuksille erittäin motivoituneita kavereita, joilla on kova halu oppia lisää. Emme sano, että he ovat ”huippuosaajia”, niin kuin muotitermi kuuluu. Sen sijaan he ovat valmiita elinikäiseen oppimiseen. Kaikki haluavat kehittyä yhä paremmiksi rakentajiksi.

Näin sanoo rakennusalan lehtori Mikä Hämäläinen Tampereen seudun ammattiopiston eli Tredun Nokian Kivimiehenkadun toimipisteeltä.

Hämäläinen tietää, mitä elämä rakennuksilla on, koska hän on työskennellyt entisessä elämässään kirvesmiehenä. Tuolloin hän toimi myös työsuojeluvaltuutettuna ja luottamusmiehenä.

– Meillä ei ole puutetta opiskelijoista. Kun aloituspaikkoja on vuosittain 40, oli meillä kevään yhteishaussa 57 ensisijaista hakijaa. Yhteensä hakijoita oli yli 200.

Ei opiskella aikaa vaan osaamista

Tredun Nokian Kivimiehenkadun toimipisteessä eletään ”lopun aikoja”. Koulu saa pian uudet tilat ja muuttoon valmistaudutaan. Samalla loppuu myös karski huulenheitto vieressä sijaitsevasta legendaarisesta Pitkäniemen psykiatrisesta sairaalasta.

Lehtorin Hämäläisen koko komea tittelilitania kuuluu näin: rakennus-, puutarha ja kiinteistöpalvelualan tiimivastaava. Hämäläinen ei titteleistä niin perusta. Sen sijaan hän korostaa muutosta, joka ammatillisessa koulutuksessa tapahtui vuonna 2018.

– Ennen oli opiskeltu aikaa, mutta sitten katse kääntyi osaamiseen. Aikaisemmin opiskelu kesti 3 vuotta ja piste. Nyt voi tutkinnon suorittaa nopeamminkin, jos osoittaa osaavansa vaadittavat asiat.

– Jos on esimerkiksi ehtinyt jo hankkia osaamista käytännön työelämässä, ei täällä pidä kaikkea. aloittaa alusta alkaen

Kertoessaan opetuksen uusista tuulista Hämäläinen ottaa esimerkin ralliautoilun maailmasta:

– Nykyään opiskelija on heti kuskin paikalla ja opettajat ovat siinä vieressä kartanlukijoita.

Resurssien niukkuus näkyy

Martta Marikko sahaa.

Ikävänä piirteenä ammattiopetuksessa lehtori Mikä Hämäläinen näkee opetusresurssien heikentymisen. 

– Lähiopetuksen tuntimäärä on vähentynyt, mikä on valitettavaa. Kun vielä reilut 10 vuotta sitten lähiopetusta oli 20–21 tuntia viikossa, nyt sitä on 16 tuntia. Loput ovat sitten itseopiskelua.

– Joskus halutaan tehdä välttämättömyydestä hyve eli perustellaan lähiopetuksen vähentymistä sillä, että ”kyllä työelämä opettaa”. Mutta ei se niin mene. Koulutusvaiheessa pitää saada niin vahvat perustiedot rakentamisesta ja työturvallisuudesta, että työmaalla pärjää.

Opintojen keskeyttäminen ei ole Tredun Kivimiehenkadun toimipisteellä kasvanut suureksi ongelmaksi.

– Vaikka ainahan joku keskeyttää. Tällöin opiskelija on jossain vaiheessa huomannut, että rakentaminen ei sittenkään ollut hänen juttunsa. Kuluvan lukuvuoden aikana vain yksi sadasta on keskeyttänyt lopullisesti. Yritämme puuttua opiskelun ongelmiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, että keskeyttämisiä tulisi mahdollisimman vähän.

Tredun yhteistyö rakennusliikkeiden kanssa on tiivistä. Työharjoittelupaikkoja järjestyy rakennuksille mukavasti.

– Mutta työpaikkaohjaajista on pulaa. Heitä tarvittaisiin rakennuksille enemmän, Hämäläinen vihjaisee.

Teksti ja kuvat: Esa Tuominen