Takaisin

Meemejä raksalta

Rakentaja-lehti 6.5.2022

@raksakahvin meemit syntyvä työmaa-arjesta, josta auringonlaskut ja joogaposeeraukset ovat kaukana.

Kuvassa punainen puukynä piirtää koronatestiin toista viivaa ja yläpuolella lukee: ”Sit kun katotaan tätä aikataulua niin huomennahan meillä alkaa sitten se villan asennus…”

Ruutu on yksi 14 postauksesta, jotka julkaistiin Instagramissa 27. tammikuuta – samana päivänä, jolloin yhteisöpalveluun luotiin uusi tili nimeltä @raksakahvi.

”Tämän tilin takaa löytyy rakennusalan ammattilainen, jolle piikkaaminen on päivitystä tutumpaa ja harjateräs taipuu tutummin kuin hästägit”, esittelyteksti kertoo.

Tässäkään jutussa raksakahvin henkilöllisyyttä ei kerrota, mutta todettakoon, että reilut 250 seuraajaa kerännyt instaaja on keski-ikäinen lapsiperheen vanhempi, joka työskentelee uudisrakennustyömailla kehä kolmosen ulkopuolella. Ennen raksakahvia hän ei ollut sosiaalisessa mediassa ollenkaan. Meemejä – somessa leviäviä humoristisia kuvia lyhyillä teksteillä – hän ei ollut erityisemmin katsellut.

– Ne oli mulle ihan uusi juttu. Instasta mulla oli se käsitys, että sinne pannaan kuvia aamupaloista, auringonlaskuista ja joogaposeerauksista. Ei kiinnostanut mua pätkääkään.

Mutta hän oli tekstitellyt hauskoja eläin- ja muita -kuvia omaksi huvikseen ja lähetellyt niitä myös rakennusalalla työskentelevälle siskolleen.

Sitten puoliso tuli esitelleeksi @hoitsujen_taukohuone -tilin meemejä, joissa revitään reipasta huumoria hoitoalan arjesta.

– Kysyin heti, että kai siellä nyt on myös rakennusalan meemitili. Mutta ei sellaista löytynyt.

Sisko hekotteli päivittäin kännykkään kilahtaville meemeille ja sanoi lopulta, että jos et sinä perusta instatiliä niin minä teen sen.

Niin polkaistiin käyntiin @raksakahvi, ja meemejä alkoi syntyä kiihtyvällä tahdilla. Sillä raksakahvin aihepankki on ehtymätön.

– Rakennusalalla aikataulut ovat tiukkoja, työvaiheita on paljon ja niitä pitää monien muuttujien kanssa sovitella yhteen. Usein jotain menee pieleen. Kaikki ne orastavat pienet katastrofit, niiden keskellä voi joko turhautua ja menettää hermonsa tai turvautua huumoriin.

Raksakahvi ammentaa tietenkin myös ihmisistä. Rakennusala on tekijän mielestä ”suora ala”, jossa ”työ on rehellistä ja asiat sanotaan suoraan”.

– Meidän alalle päätyy tosi persoonallisia tyyppejä, eikä siellä työmaalla perustyöntekijän tarvitse olla mikään asiakaspalvelija.

Ei hän itsekään ole. Hän vain rakastaa rakennusalaa ja nauttii erityisesti runkovaiheen töistä.

– Tykkään pelata betonin kanssa ja piikata. Juuri nyt teen plaanovalmisteluja.

Meemeissä kommentoidaan erilaisia töitä ja työvaiheita rakennussiivouksesta peltitöihin, valuhommiin tai vaikka paikkamaalaamiseen. Tekstit meemien alla kertovat raksan arjesta lämpimällä huumorilla. Esimerkiksi työmaan turvallisuutta mittaava TR-menetelmä saa osakseen lempeää naljailua. Raksakahvi haluaa pysytellä anonyyminä, jotta meemeistä ei tule turhan sisäsiistejä.

– Mutta en missään nimessä halua olla ketään kohtaan ilkeä.

Suosituimmiksi ovat nousseet salaperäisen @raksakahvin itse piirtämät sarjikset, joissa seikkailevat kypäräpäiset Kuutti ja Silli, maalari Lontti, Joku sekä hiukan omissa maailmoissaan ajelehtiva Sähköjänis. Ideat syntyvät työmaalla työkavereita seuraamalla.

– Ainakin näyttää siltä, että olen tulkinnut heidän tuntojaan oikein. Eniten toivon, että juuri rakennusalan tyypit löytävät raksakahville.

Teksti: Sini Saaritsa, meemit: @raksakahvi