Takaisin

Kaikki muu on turhaa – paitsi rakentaminen

Rakentaja-lehti 9.12.2020

On huvittavaa, että Suomessa puhutaan, kuinka keväällä oli koronan takia lockdown eli täyssulku. Ei ollut. Kaupat olivat auki ja monia töitä tehtiin läpi koko kevään. Ei rakennustyö mihinkään loppunut.

Pitkin vuotta ympäri maailman on kehotettu ihmisiä etätöihin, suljettu ravintolat, kirjastot, koulut ja museot. Kykitty vapaa-aika kotona oman perheen kanssa. Monessa maassa rakennustyömaat ovat kuitenkin pyörineet koko vuoden, pandemiasta riippumatta. Esimerkiksi Saksa ja Ranska ovat luokitelleet alan elintärkeiden toimintojen piiriin. Se piiri on haluttu pitää pyörimässä, vaikka kaikesta muusta on tingitty.

Tämä vuosi ei ole ollut rakentajille helppo. Joku on sairastunut töissä, moni joutunut karanteeniin. Aikatauluja on rukattu uusiksi, kun yksittäisiä työmaita on suljettu tartuntaketjujen vuoksi. Työkaveriin on pidetty etäisyyttä, kahvit juotu ulkona ja käsiä hinkattu verille asti. Sellaisissakin firmoissa, joissa työ on ollut ennen varmaa, on lomautettu väkeä. Aika on ollut epävarmuuksia täynnä.

Silti asuntoja, liikenneväyliä ja julkisia rakennuksia on rakennettu ja niitä on myös valmistunut. Ja niitä rakennetaan ensi vuonnakin. Rakennusteollisuus RT:n arvio ensi vuodelle on synkkä. Toisaalta RT:n viisaat ovat koko tämän vuoden arvanneet väärin; alalla on mennyt jatkuvasti paremmin kuin on ennustettu. Tällä kertaa myös merkittävän asuntorahoittajan, Hypo-pankin pääekonomistinkin mielestä viimeisin ennuste on liian mustanpuhuva.

Mutta toki, rakennuslupia on haettu asumiseen ja liikerakentamiseen selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Rakentajia on työttömänä ja lomautettuna huomattavasti enemmän kuin vuosi sitten ja näyttää siltä, että työttömyyden nousuprosentti vain kasvaa kuukausi kuukaudelta.

On kuitenkin niin, että rakentaminen on yksi talouden elpymisen tärkeimmistä moottoreista ja valtiovallan kannattaa ohjata paukkuja tänne. Jos rakentaminen romahtaa, syöksyy alaspäin koko Suomi.