Takaisin

Julkisivuun ei kosketa

Rakentaja-lehti 4.11.2021

Hotelli Ilves ehostetaan uuteen kuntoon. Lähes tuhat ikkunaa vaihdettiin.

Hotelli Ilves valmistui 35 vuotta sitten ja on siitä asti ollut Näsinneulan ohella yksi Tampereen kauas näkyvistä maamerkeistä.

Tammerkosken partaalla sijaitsevaa 19-kerroksista hotellia on pidetty Tampereen ykkösmajoittamona – onhan siellä viettänyt yönsä useita kuuluisuuksia, kuten Mauno Koivisto, Bill Clinton ja Mike Tyson.

Nyt maankuulu hotelli on suljettu peruskorjauksen ajaksi. Sisätilat kokevat täydellisen uudistuksen, mutta julkisivuun ei kosketa. Se jää henkimään 1980-luvun rakennustyyliä pienine laattoineen.

Ikkunanvaihtajia ei huimannut

Työsuojeluvaltuutettu Gabriel Riekki.

Peruskorjauksen pääurakoi Skanska Talonrakennus Oy Pirkanmaa. Sillä on enimmillään ollut kohteessa parikymmentä omaa työntekijää, mutta alihankkijat mukaan lukien huipussaan työntekijöitä oli parisensataa. Kun Rakentaja vieraili työmaalla lokakuun alkupuolella, oli työmaalla vajaat sata työntekijää.

Työsuojeluvaltuutettu Gabriel Riekki voi jo huokaista helpotuksesta, kun ennakolta vaarallisimmaksi arvioitu työ, ikkunoiden vaihtaminen, on saatu loppuun. Ikkunoita vaihdettiin lähemmäs 1 000 kappaletta ja työ oli tehtävä ulkoa käsin.

– Ylimpään eli 19. kerrokseen tehtiin kaiteet valjastyönä ikkunoiden ympärille. Kaikki meni lopulta hyvin, Riekki muistelee ikkunoiden vaihtoa.

Rakennusmies Jere Viljanen oli tekemässä 19. kerroksen kaiteita. Häntä ei huimannut korkeuksissa.

– Sehän on selvää, että kun valjaissa roikutaan noissa korkeuksissa, pitää olla järki ja harkinta mukana. Ei siellä parane riehua tai ottaa turhia riskejä.

Enemmän haittaa oli kylmyydestä ja tuulesta.

– Muutamana päivänä ei ikkunanvaihtotyötä voinut tehdä kun oli niin kova tuuli. Pakkanen ja tuuli eivät ole oikein kiva yhdistelmä, kun töitä tehdään noin korkealla. Mutta ei minua palellut. Lyhyet kalsarit riittivät.

Ikkunat olivat suurimmillaan 2 x 2 metriä, joten niitä ei voinut siirrellä kovalla tuulella. Tuuli ottaa rajusti kiinni isoihin ikkunoihin. Gabriel Riekki keksi rakentaa nostolavoille muoviset tuulensuojat, jotka helpottivat ikkunanvaihtotyötä.

Kahdeksannestatoista kerroksesta alemmas ikkunat vaihdettiin nostolavaan turvautuen. Niitä oli käytössä peräti 7 kappaletta. Ensin vanhat ikkunat piti saada kauniisti pois ja sitten uudet karmit paikalleen. Viimeksi laitettiin nelinkertaiset lasit.

– Purkuvaiheessa meni muutama ikkuna säpäleeksi, vaikka yritettiin kuinka nätisti ottaa. Sellaista ei oikein voi välttää, kun ikkuna irrotetaan imukupeilla. Olivat joskus niin tiukasti kiinni, Viljanen muistelee.

Vahvaa tekoa

Vuonna 1986 valmistuneen hotellin rakenteet ovat vahvat ja edelleen hyvässä kunnossa.

– Ei voi moittia sen aikaista työtä. Holvit on valettu komeasti ja paikan päällä. Palkit ovat isoja, Gabriel Riekki arvioi.

Rakennuksen ylin kerros on alumiinia. Näin on varauduttu siihen, että rakennusta jatkettaisiin joskus ylöspäin.

– Kyllä tämä vielä lisäkerroksia kestäisi. Eri asia on, tehdäänkö niitä koskaan.

Ilves oli aikanaan Tampereen keskustan korkein rakennus ja oikeastaan ainoa ”pilvenpiirtäjä”. Nykyään Tampereen keskustassa on useita Ilvestä korkeampia rakennuksia ja tulossa on lisää.

Logistiikka on tuottanut ongelmia koko peruskorjaustyön ajan. Aivan hotelli Ilveksen kyljessä sijaitsee vilkas kauppakeskus nimeltä Koskikeskus, jonne toimitetaan tämän tästä myytävää tavaraa.

– Koskikeskuksen tavaraliikenne on kulkenut työmaan läpi, mistä on koitunut monenlaista hankaluutta. Kun tähän lisätään vielä työmaan oma vilkas tavaraliikenne, on siinä ollut logistista säätämistä, Gabriel Riekki huokaisee.

Työsuojeluvaltuutetun tehtävässään Riekki on voinut iloita siitä, että työmaa on selvinnyt isommitta onnettomuuksitta. Joitakin läheltä piti -tilanteita on tosin kirjattu ja pari pienempää onnettomuutta. Pidempiä sairauslomia ei ole kuitenkaan ollut.

– Asbestia on onneksi vain lattiarakenteissa, mutta koska lattiaa ei revitty auki missään, ei asbestin kanssa ole jouduttu tekemisiin.

Sisäpinnat uusiksi

Rakennusmies Miika Matikainen

Vaikka kunnianarvoisan hotellin ulkopinnat jäävätkin koskemattomiksi, käydään sisäpinnat läpi kauttaaltaan. Kaikki 336 huonetta remontoidaan ja uusia ravintoloita rakennetaan sisälle ja ulos. Ensi keväälle jäävät vielä hotellin edustan maatyöt.

Myös aula- ja kokoustilat uudistetaan. Peruskorjaus on suunnitelman mukaan ohi vuoden loppuun mennessä.

Yksi nuorimmista hotellin peruskorjaajista on 21-vuotias rakennusmies Miika Matikainen. Hän on valmistunut ammattikoulusta pari vuotta sitten. Matikainen on suorapuheinen nuorimies. Hän vastaa räväkästi kysymykseen, kumpi on mieluisampaa, peruskorjaaminen vai uudisrakentaminen?

– Kyllähän tällainen peruskorjaaminen on ihan p-seestä! Mieluummin minä uutta taloa rakentaisin.  Olen ennen aina rakentanut uutta ja tämä on minun ensimmäinen peruskorjauskohteeni.

Kun Matikaiselta utelee syytä noin tiukkaan vastaukseen, hän viittaa palkkaukseen:

– Uudisrakennuskohteessa pääsee enemmän urakalle. Uudisrakentaminen on mielenkiintoisempaa, tämä nyt on tällaista nyppimistä.

Matikaisen töihin on kuulunut muun muassa kulmalistojen asentaminen, kipsilevytyöt, paikkojen suojaaminen ja ovien korjaaminen.

– Maltan tuskin odottaa, että pääsen seuraavaan kohteeseen eli rakentamaan Nokialle hyvinvointikeskusta.

Teksti ja kuvat: Esa Tuominen