Takaisin

Putkiwuoriolla tehdään töitä reilussa porukassa

Rakentaja-lehti 4.11.2021

Saneeraustyömaalla putkiasentaja pääsee soveltamaan osaamistaan.

Pekka Lankinen työskentelee Putkiwuoriolla lähes pelkästään saneerauskohteissa.

Putkiwuorion saneeraustyömaan sosiaalitiloihin saapuessa kannattaa katsoa mihin astuu ja millä korkeudella katto on. Helsingin Töölössä sijaitsevan vanhan kerrostalon kellarikerroksessa palo-ovet sijaitsevat syvennyksissä ja matalan katon jännepalkit ovat näkösällä.

Putkiwuorion työporukan vahvuus on vaihdellut tällä työmaalla 2–4 putkiasentajan välillä työvaiheesta riippuen. Töölöläisen kerrostalon työmaa on hyvin tyypillinen saneerauskohde. Kellarin putkitus on uusittu muutamia vuosia sitten. Vesiputket on myös vaihdettu talossa kertaalleen jossain vaiheessa. Remonttiaikataulu on venynyt kuukaudella alkuperäisestä.

– Ensiksi purkamisessa meni enemmän aikaa. Sen lisäksi tuli paljon asukkaiden tekemiä muutoksia alkuperäisiin suunnitelmiin, putkiasentaja Pekka Lankinen listaa.

Remonttityömaa käynnistyi toukokuussa ja näillä näkymin valmista tulee huhtikuussa. Kerrostalon asukkaat ovat yhtä lukuun ottamatta onneksi evakossa remontin ajan. Putkisaneerauksen lisäksi keittiöiden ja kylpyhuoneiden paikkoja vaihdetaan useassa kiinteistössä. Samaan aikaan tehtävä ilmanvaihtoremontti on erillinen Tuloilma.com Helsinki Oy:n urakka.

Lankinen on ollut jo reilut 16 vuotta Putkiwuorion palkkalistoilla. Työuran alkupuolella työpaikan vaihtaminen kävi helpostikin, mutta nyt työvuosien karttuessa asiallista työnantajaa ei viitsi ihan pienestä syystä vaihtaa.

– Olen tehnyt viime vuodet lähes pelkästään remppaa.

Lankisen mukaan firman asentajat ovat valikoituneet kahteen selkeään ryhmään: uudiskohteiden ja remonttien tekijöihin.

Firman nuorimpiin putkiasentajiin lukeutuva Juha Lötjönen on tullut Runeberginkadun työmaalle elo-syyskuun vaihteessa. Putkiwuoriolla Lötjönen on työskennellyt vajaat 4 vuotta.

– Olen joskus ollut avustamassa kalustuksessa uudispuolella, mutta tykkään enemmän saneerauksesta. Tässä pääsee soveltamaan. Uudispuolella ollaan tarkempia. Jos teet jotain eri tavalla, siitä huomautetaan aika nopeasti.

– Täällä on yleensä lämmintä, Lankinen summaa lisää plussia hyvien puolien listalle.

Lötjösen mukaan Putkiwuoriolla on hyvä työporukka.

– Täällä on sellainen ilmapiiri, että kehtaa kysyä. Nuorempana asentajana ei tiedä vielä kaikkea.

Vanhojen asentajien kolotukset huomioidaan

Pääluottamusmies, putkiasentaja Vesa Ketelimäki allekirjoittaa Lankisen ja Lötjösen näkemykset asiallisesta työnantajasta ja reilusta työporukasta. Luottamusmiespesti on kestänyt jo reilut 10 vuotta.

– Pyrimme kiertämään työsuojeluvaltuutettu Jouko Pekkolan kanssa alkavat työmaat. Asentajat ovat olleet niin pitkään talossa, että olemme paljon yhteyksissä ja keskustelemme muutenkin asioista, Ketelimäki toteaa.

Putkiasennus on sen verran rankka laji, että lähes jokaisella ikääntyneellä asentajalla on kehittynyt jonkinlaista kremppaa: polvet eivät tahdo kestää ja muissakin nivelissä on monenlaista kulumaa.

– Jo 40-vuotiailla asentajilla on työterveysongelmia, Ketelimäki sanoo.

– Se on ihme, jos vanhemmalla asentajalle ei ole mitään vaivaa, Lankinen vahvistaa.

Ketelimäki tekee 3-päiväistä työviikkoa, jotta jaksaa olla töissä vähintään 63 ikävuoteen asti.

– Täytän ensi keväänä 63 vuotta. Työuralla tulee täyteen 38 vuotta Putkiwuorion palveluksessa.

Yksi vaihtoehto on hakea työuraeläkettä, mutta Ketelimäki ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä. Työuraeläkkeen saaminen ei myöskään ole aivan läpihuutojuttu.

Putkiwuoriolla ymmärretään vanhempien asentajien kolotukset ja työtä pyritään keventämään tarpeen mukaan.

– Minunkin osa-aikatyöni sovittiin saman tien. Kun kysyin, milloin voin aloittaa, minulle sanottiin: ”Aloita vaikka ensi maanantaina”.

Lötjösellä ei ole vielä kiirettä eläkkeelle. Siksi tämäkin putkiremontti kannattaa tehdä mahdollisimman hyvin.

– Pääsen vielä saneeraamaan tätä samaa työmaata uudestaan, Lötjönen heittää.

Lötjösellä on putkiasennus tullut suvunperintönä, sillä isä oli myös putkihommissa. Juha Lötjönen on ollut myös alan ulkopuolisissa töissä, mutta tarve omilla käsillä tekemiseen veti kuitenkin lopulta putkitöihin.

Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen

Runeberginkadun saneeraustyömaalla tehdään paljon muutoksia aikaisempiin tilaratkaisuihin.