Jokiväri Oy:n Kuopion alueluottamusmies Tomi Tirkkonen kehuu työnantajansa ja työkaverinsa maasta taivaisiin. Mestaritkin ovat asiallisia ja heidän kanssaan on helppo tulla toimeen. Tiedotus pelaa, sillä Jokivärillä järjestetään kerran kuussa aamupuurotilaisuus, jossa aamupalan painikkeeksi kerrotaan yhtiön tilanteesta työntekijöille.
– Kun tulin taloon, työntekijöitä ei ollut kuin vajaat 10 henkeä. Aluepäällikkö ja muut mestarit ovat tehneet ison työn kasvun eteen.
Tirkkosen mukaan työntekijöiden viihtymiseen Jokivärin palveluksessa on monia tekijöitä. Työnantaja tarjoaa muun muassa kulttuuri- ja liikuntasetelit sekä laajan työterveyshuollon.
– Käytän itse Edenredin korttia elokuvalippuihin ja kesäisin minigolfiin.
Edenredin kortille ladataan jokaiselle työntekijälle 240 euroa vuodessa.
– Uusimpana meille on tullut vaatehuolto. Siitä en ole kuullut muuta kuin positiivista palautetta.
Työvaatteet lähtevät pesuun maanantaina ja puhdasta pyykkiä palautetaan tiistaina. Työntekijöiden pestäväksi jäävät vain t-paidat. Pesulakäynnin yhteydessä työvaatteisiin tehdään tarvittaessa ja pyydettäessä myös korjauksia.
– Työnantaja on panostanut muutenkin meidän työturvallisuuteemme. Voimme valita itse Würthilta laajasta mallistosta kypärän, suojalasit sekä talvi- ja kesäkengät.
Remontoijat kaipaavat omaa urakkahinnoittelua
Tirkkonen sai juuri jatkopestin alueluottamusmiehenä.
– Iltaisin, kun oikein tylsii, luen tätä tes-opusta välillä. Jos eteen tulee kysymys, johon en osaa vastata, soitan Rakennusliiton toimitsija Kimmo Hirvoselle.
Yleensä epäselvyydet johtuvat tessin kimuranteista tekstimuotoiluista. Neuvottelujen kompromissit ovat tuottaneet sotkuisia lauseita. Tirkkonen haluaisi myös kehittää nykyistä urakkahinnoittelua.
– Hinnoittelu on tehty uudisrakentamista varten. Olisi mukavaa, jos saneerauspuolelle saataisiin samanlainen hinnoittelu. Hyvä esimerkki hinnoittelusta on kylppärin uuden hormin muuraaminen. Jos lähdemme tekemään tällä tessin hinnoittelulla urakkaa, saamme palkaksi 6 euroa. Työhön menee aikaa 0,5–2 tuntia.
Jokivärillä on siirrytty muutama vuosi sitten maalausalan tessistä talonrakennusalan tessiin. Syynä tähän on se, että nykyisin tehdään vaativampia ja monipuolisempaa osaamista edellyttäviä remontteja. Muutosta on pidetty hyvänä, mutta yhtä asiaa vanhasta tessistä on kaivattu takaisin.
– Ammattitutkinnon suorittaneiden erikoisammattitutkintolisää ei ole talonrakennusalan tessissä, Tirkkonen harmittelee.
Jokivärin julkisivukohteissa käytetään pintakäsittelyn tessiä urakkahinnoittelussa.
Kuopion työmailla harvinaisen hiljaista
Tirkkonen tuli ensimmäisen kerran Jokivärille töihin vuonna 2015.
– Tein yhden kattotyömaan ja läksin sillä kertaa pois. Virallisesti olen ollut Jokivärillä töissä vuodesta 2016 asti.
Tirkkosella on sähköasentajan koulutus. Tirkkosen isä houkutteli Tomin varsinaisen rakentamisen pariin peltikattotöiden kautta.
Tirkkonen vastaa yleensä työmaan sähköistyksestä. Sähköasentajan opinnot helpottavat kuormitusten laskemista. Varsinaisia sähkötöitä varten Jokivärissä on omat ammattimiehet.
Jokivärillä on Kuopiossa käynnissä tällä hetkellä 2 työmaata. Tirkkonen työskentelee Kumpukadulla kaupungin omistaman vuokrataloyhtiön 1980-luvulla rakennettujen kerrostalojen saneeraustyömaalla. Työntekijöitä on kaikkiaan tusinan verran, joista noin puolet on Jokivärin palkkalistoilla. Tirkkonen on työmaan työsuojeluvaltuutettu.
– Työmaa alkoi syyskuun puolivälissä ja kestää helmikuun loppuun.
Sen lisäksi Jokivärin työntekijöitä on 10-kerroksisen kerrostalon työmaalla Kuopion Särkiniemessä.
– Aika monet kohteet on tehty viime aikoina suppeammalla putkiremontilla. Se varmaan johtuu siitä, että taloyhtiöt eivät saa rahoitusta isompiin remontteihin. Kevääksi on laskennassa joitakin urakoita, mutta vasta kevät kertoo, miten niitä tulee.
Tirkkosen mukaan hänen aikanaan Jokivärillä ei ole aikaisemmin ollut Kuopiossa näin hiljaista. Yleensä firmalla on puolen tusinaa työmaata yhtä aikaa käynnissä. Kuopion yksikössä on tällä hetkellä 56 työntekijää. Jokiväri on juuri laajentanut toimintaansa Tampereelle.
Jokivärin työntekijät olivat syksyn mielenilmauksessa mukana. Silloin järjestettiin puolen päivän työnseisaus.
– Kaikki ymmärtävät sen, miksi taistelemme heikennyksiä vastaan, Tirkkonen toteaa.
Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen