Takaisin

Rakennusalan työttömyys väheni, mutta työvoimaa riittää

Rakennusalalle syntyi kesän aikana uusia työpaikkoja niin, että elokuun työttömyys laski 11.2 prosenttiin. -Alalla on päinvastaisista puheista huolimatta kuitenkin vielä paljon työvoimaa vapaana. Yritysten kannattaa käyttää näitä osaavia ja ammattitaitoisia rakentajia, sanoo Rakennusalan työttömyyskassan ja Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Elokuun työttömyysluvut olivat 1.8 prosenttiyksikköä pienemmät kuin vuoden 2015 vastaavana ajankohtana. Se merkitsee, että 6200 rakentajaa oli edelleen vailla työtä. Määrä on yhä selvästi suurempi kuin esimerkiksi vuosina 2011 tai 2012.

 Rakentamisen vauhti on kiihtynyt tänä vuonna jopa niin paljon, että työnantajien ennakkoarviot ylittyivät reilusti. Rakennusteollisuus RT ennakoi aikaisemmin tämän vuoden kasvuksi 3,4 %, nyt näyttää siltä, että kasvu olisikin 6,5 %. Työttömyys ei kuitenkaan sula aivan samaan tahtiin.

 -Rakennusalan työttömyydessä katse kohdistuu väkisinkin niille alueille, joissa ei näytä tapahtuvan suurikaan parannusta. Erityisen surullinen on Kymen tai Itä-Suomen tilanne. Kymessä työttömyys on jopa lisääntynyt vajaan prosenttiyksikön, kun se yleensä muualla maassa on laskenut, sanoo Matti Harjuniemi.

Kymi on ainoa alue, jossa työttömyys on kasvanut viime vuoteen verrattuna. Nopein pudotus nähtiin Keski-Suomessa, jossa työttömyys suli viime vuotiseen verrattuna 4.4%. Pienin työttömyys on odotetusti Uudellamaalla (7.5%), jossa on vähennystä edellisvuotiseen verrattuna kuitenkin varsin maltillisesti eli 1.6 prosenttiyksikköä.

Katso tästä kaikkien alueiden ja toimialojen työttömyys

Rakennusalan työttömyys