Takaisin

Tiukka työttömyystalvi edessä rakentajilla

Rakentajilla on edessään syvä ja synkeä työttömyystalvi. Vain Uusimaa ja Turku pystyvät tarjoamaan edes kohtuullisesti töitä rakentajille. Rakennusalan työttömyyskassasta sai ansiosidonnaista joulukuussa 10252 (18,2%) rakentajaa. Tässä on edelliskuukauteen  verrattuna lisäystä 2,5 prosenttiyksikköä.

Rakennusalan työttömyyskassan lukujen perusteella työttömyys pysyi joulukuussa siedettävänä Uudellamaalla (11,6%) ja Turun alueella (15,5%). Muualla maassa koettiin selvästi kovempaa työttömyyttä, kyseenalaisena kärkenä Kainuu (35,3%).

Myös työttömyyden kasvu oli joulukuussa Helsingin ja Turun seuduilla hitaampaa kuin muualla maassa. Molemmilla alueille työttömyys kipusi edelliskuukaudesta 1,3 %.

Kainuun ohella kovimmin työttömyys koettelee Lapin (24,4%), Oulun (21,4%), Itä-Suomen (20,3%) ja Satakunnan (20,2%) rakentajia. Häme (17,5%), Pohjanmaa (17,4%) ja Kymi (17%) ovat nekin syöksymässä kohti syvempää työttömyyttä.

Alakohtaisesti katsottuna tilanne on kehno kaikilla muilla paitsi putki- ja putkieristysalan työntekijöillä. Joulukuussa putkiasentajista oli työttömänä vain 9 %. Sen sijaan 24,3  % maalareista tai 19,6% timpureista etsi työtä.

Näillä näkymin on vaarana, että rakennusalan työttömyys nousee vielä ennen talven loppua 25 prosenttiin.