Takaisin

Rakennusliitto ihmettelee Sodankylän pesulan rakennusurakkaa

Rakennusliitto ihmettelee päätöstä, jonka mukaan Sodankylän kunnan täysin omistama yhtiö on antanut suuren pesulan rakennusurakan pienelle metallialan yritykselle. Yrityssaneerauksessa oleva firma yritys on kertonut myös teettävänsä työt virolaisella alihankkijalla.

Sodankylän kunnan omistama Tähtikunta Oy on ilmoittanut perusteluksi sen, että metallialan yritys tekee urakan halvemmalla kuin paikalliset tai vakiintuneet rakennusalan yritykset. Metallialan yritys on toiminut pari vuotta lähinnä metallirakenteiden valmistajana ja viimeksi viime vuonna Pielaveden kunta joutui maksamaan firman 280 000 euron takauksen, jonka se oli antanut firman rahoitukseen.

Nyt Sodankylän kunta on taannut 2,5 miljoonan euron lainan Tähtikunnalle, joka rakentaa uuden pesulan yksityiselle yritykselle.

 

Rakennusliiton mielestä Sodankylän kunta ja Tähtikunta eivät välttämättä ole arvioineet oikein urakkaan liittyvää riskiä. Viimeaikaisten kokemusten mukaan muut kuin rakennusalalla toimivat kotimaiset ja ulkomaiset yritykset eivät välttämättä pysty viemään rakennushanketta loppuun. Yleensä niiden keskeneräisten urakoiden jatkaminen ja korjaaminen on tullut alkuperäistä paljon kalliimmaksi.

 

-Näyttää pahasti siltä, että hanke tulee Sodankylän kuntalaisille kalliimmaksi kuin he uskovatkaan, arvioi Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

 

Rakennusalan työttömyys on tänä talvena poikkeuksellisen kovaa. Sitäkin taustaa vasten on kummallista, että kunnallinen yritys antaa tukensa hankkeelle, joka käyttää hyväkseen ulkomaista, halpaa työvoimaa.

 

Rakennusliitto 31.10.2014