Takaisin

Nyt saatiin vuosituhannen pohja rakennusluvissa

ras_2014_07_2014-09-24_tie_001_fi_001
Rakennuslupien ja aloitettujen rakennusten määrässä saatiin tämän vuosituhannen pohjanoteeraus. Lähde: Tilastokeskus

Rakennuslupien ja aloitettujen rakennusten määrässä tehtiin heinäkuussa tämän vuosituhannen alin tulos. Rakennuslupia myönnettiin heinäkuussa yhteensä 1,3 miljoonalle kuutiometrille, joka on 21,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Erityisen vähän rakennetaan muita kuin asuinrakennuksia eli liiketiloja, teollisuushalleja tai julkisia tiloja. Muulle kuin asuinrakentamiselle myönnettyjen lupakuutioiden määrä nimittäin väheni 32,3 prosenttia viime vuoden heinäkuustakin.

Kaikkiaan sekä aloituksissa ja rakennusluvissa mitattiin nyt heikoin tilanne koko 2000 -luvulla. Tämä näkyy myös siten, että ammattimaiseen rakentamiseen käytetyt työtunnin vähenivät heinäkuussa noin kahdella miljoonalla viime vuoteen verrattuna. Kyse on erityisesti uudisrakentamisen lamasta, sillä korjausrakentamisen tuntimäärät jopa lisääntyivät hieman edellisvuoteen verrattuna.

Uudisrakentamisen lama näkyy selkeästi myös Rakennusalan työttömyyskassan kovina työttömyyslukuina. Rakennusalan kassa toimii kuitenkin hyvin ja tehokkaasti eikä mainittavia jonoja ole päässyt syntymään.