Takaisin

Elementtitehtaat saivat satikutia

Lähes kaikki Etelä-Suomen betonielementtejä valmistavat tehtaat ovat saaneet työsuojelutarkastajilta satikutia putoamisturvallisuuden puutteista.

Puutteet koskevat seinäelementtien nostamista. Etelä-Suomessa tarkastajat ovat antaneet huomautuksen kymmenelle yritykselle. Yritysten tulee laittaa asiat kuntoon vielä tämän vuoden aikana.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan monella tehtaalla työolosuhteet rikkovat työturvallisuuslakia. Työntekijät ovat putoamisvaarassa tuodessaan elementtejä varastoon ja nostaessaan niitä kyytiin. Putoamisriski koskee lisäksi elementtikuormien purkua rakennustyömailla.

On kuitenkin todennäköistä, ettei ratkaisua löydetä ennen vuodenvaihdetta. Aluehallintovirasto ja ala ovat kehittämässä kuormien purkua työmaalla, ja lisäksi alalla kehitetään ontelolaattojen nostosaksia. Parma puolestaan tutkii ratkaisua, jossa elementtirekassa on turvaverkko kummallakin puolella.

Rudus käyttää Savonlinnassa järjestelmää, jossa työntekijä kiinnittää itsensä turvaköyteen elementtien päälle kiipeämisen ajaksi. Järjestelmää ollaan levittämässä yhtiön muihinkin tehtaisiin ja muille yrityksille. Lujabetonikin on kehittämässä vastaavaa järjestelmää.