Takaisin

RT on nyt väärässä kun hävittäisi väestösuojat

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti jahtasi alkuviikon suhdannekatsauksensa yhteydessä myös rakentamisen kustannuksia. Hän otti esille väestösuojat, jotka opitun virren mukaan lisäävät kohtuuttomasti asumisen hintaa.

Olen eri mieltä ja väestösuojien kannalla. Taannoin tehty väestösuojien rakentamisvelvoitteen lievennys riittää. Väestösuojien vaikutus asuntojen neliöhintaan on 30 – 40 euroa. Niitä käytetään taloyhtiöissä erilaisiin tarkoituksiin, esimerkiksi säilytystiloina. Kellaritila tai muu säilytystila maksaa joka tapauksessa.

Väestösuoja tehdään, kuten tiedämme, paikalla valaen tai osin betonielementeistä. Valmistustekniikka on kehittynyt vuosien mittaan. Työtä ne silti teettävät työmaallakin. Suomessa on lisäksi useita yrityksiä, jotka toimittavat tekniikkaa väestösuojiin. Ne myös vievät tekniikkaa, oman osaamisensa tuloksia,  ulkomaille. Kaikkiaan väestösuojat merkitsevät 750  työpaikkaa erikoistuneelle teollisuudelle ja rakennustoiminnalle. Vaikka ei ole muodikasta puhua työpaikkojen puolesta, uskallan olla vanhanaikainen ja vaatia, ettei näitäkin työmahdollisuuksia panna giljotiiniin.

Liityn myös kenraalien kantaan. Väestösuojat ovat osa varautumista poikkeustilanteisiin. Suomen historiassa on ollut aikoja, jolloin varautumiselle on haistatettu pitkät ja kylmä on käynyt.  Irvistelkööt selän takaa mitä irvistelevät!

Matti Harjuniemi