Takaisin

Vuokranantajien esitykset edistäisivät rakentamista

Suomen Vuokranantajien esitykset vuokra-asuntojen rakentamista lisäävistä toimista ovat Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan monin osin kannatettavia.

–On totta, että suuri on suomalaista vuokra-asunnoista on yksityishenkiöiden omistamia. Kyse on usein pienomistajista, joilla on 1-2 asuntoa. Heille asunnon vuokraaminen ei välttämättä ole ammattimaista liiketoimintaa, jossa tavoiteltaisiin maksimituottoja.

Harjuniemen mukaan vuokra-asuntopulan vaivaamassa maassa on tarpeen suhtautua myönteisesti myös yksityisten omistamaan vuokra-asuntotuotantoon.

–Tässä voitaisiin saada hyvin pienilläkin toimilla aikaiseksi tuhansia uusia vuokra-asuntoja. Eikä tässä tarvita järeitä, hallituksen ja valtion rahastoja tai suuria tukijärjestelmiä. Enemmän on kyse siitä, että tarvitaan selkeitä, vaikka määräaikaisia houkuttimia, jotka tekevät asuntojen rakentamisen ja vuokraamisen houkuttelevammaksi. Niin ikään yksityissektorin vuokra-asuntojen poistuminen vuokrakäytöstä on syytä pysäyttää.

-Myös vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen rakentaminen saa  aikaan verotulojen lisääntymistä.  Rakentaminen työllisyysvaikutus myös muille aloille on erittäin suuri. Rakentamisen kannustaminen on kokonaistaloudellisesti järkevää ja tehokasta talouspolitiikkaa. Samalla vähennetään asuntopulaa.