Takaisin

Vaalimylly helpottaa luottamushenkilövalintoja

Rakentaja-lehti 29.1.2021

Lauri Kinnunen valittiin luottamustehtävään sähköisen järjestelmän avulla.

Rakennusliiton Vaalimylly-palvelu laajeni vuodenvaihteessa maanlaajuiseen käyttöön. Vaalimyllyn
avulla luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen vaalit voi nyt järjestää sähköisesti.

Palvelu on ollut koekäytössä osassa maata, ja siitä on kertynyt paljon positiivisia kokemuksia. Lauri Kinnunen valittiin viime keväänä Rakennusliike Joen Talon työsuojeluvaltuutetuksi ja varaluottamusmieheksi sähköisillä vaaleilla.

Sähköisillä vaaleilla luottamustehtäviin valitun Lauri Kinnusen työ on lähtenyt hyvin käyntiin, ja hommia on tehty yhteisymmärryksessä.
Kuva: Marko Mutanen

Kinnunen kehuu Vaalimyllyä yksinkertaiseksi järjestelmäksi. Liitto hallinnoi vaaleja, joten vaalien järjestelyt eivät sido yrityksen työntekijöiden aikaa.

Sähköisissä vaaleissa äänestäminen on helppoa. Vaalimylly lähettää kaikissa vaalien vaiheissa äänioikeutetuille tekstiviestin. Tekstiviestissä on linkki, josta pääsee asettumaan ehdolle tai äänestämään.

Kinnunen kertoo työntekijöiden kehuneen selkeitä viestejä ja parilla klikkauksella äänestämistä. Myös liittoon kuulumattomat jäsenet ovat kiitelleet äänestämisen helppoutta.

– Meillä on liikkuvia työkohteita, ja kaikki pystyivät äänestämään työkohteissa. Ei tarvinnut sählätä papereiden kanssa edestakaisin, Kinnunen kertoo.

Luotettavat vaalit

Yksi syy Vaalimyllyn kehittämiseen on ollut vaalien luotettavuuden takaaminen.

– Kirjevaalien epäselvyydet ovat huolestuttaneet jäseniä, Rakennusliiton pohjoisen palvelualueen päällikkö Marko Niskanen kertoo.

Myös Lauri Kinnunen kehuu sitä, että vaalisalaisuuden vaarantumista ei Vaalimyllyn kanssa tarvitse miettiä.

Vaalien järjestäjät eivät näe, kuka on äänestänyt ketäkin. Myöskään äänestystilannetta ei pääse näkemään ennen vaalien päättymistä.

– Palvelun avulla voimme tuottaa jäsenillemme hyvän, vaivattoman ja luotettavan palvelun, järjestelmää kehittämässä ollut Niskanen toteaa.

Luottamushenkilö tai liiton jäsen käynnistää vaalit mobiilijäsenkortin kautta. Sen jälkeen Vaalimyllystä vastaava henkilö hoitaa loput tarvittavat toimet siihen saakka, että valinnat saadaan tehtyä. Kaikkien työntekijöiden puhelinnumerot pyydetään yritykseltä ja luottamusmiesehdokkaiden kelpoisuus tarkistetaan liiton jäsenrekisteristä.

Teksti: Salla Virtanen