Takaisin

Työmaiden koronatoimet kiristyvät

Rakentaja-lehti 9.12.2021

Muun muassa YIT ja Hartela kiristävät toimia, Peab ja Skanska eivät olleet juuri toimia purkaneetkaan.

Viime aikojen huonot koronauutiset näkyvät myös rakennustyömaiden käytännöissä.

– Marraskuun viimeisellä viikolla tuli kirityksiä. Koko ajan on ollut käytössä tehostettu siivous, mutta nyt palattiin pienryhmiin, ruokailujen ja taukojen porrastuksiin ja maskipakkoon sisätiloissa alueille, joilla on voimassa etätyösuositus, mikäli yli 1 metrin välimatkaa ei voi pitää. Tämä saattaa vielä laajentua koskemaan koko maata, YIT:n talonrakennuksen pääluottamusmies Jussi Sakari sanoo.

Hartela Etelä-Suomen pääluottamusmies Janne Gren kertoo, että Hartela on juuri sulkenut yhden työmaan väliaikaisesti koronatartuntaryppään takia.

– Marraskuun lopussa toimia kiristettiin. Töihin tulon sekä ruoka- ja kahvitaukojen porrastukset tuotiin takaisin niin, että voi olla korkeintaan 10 hengen ryhmiä. Suljetun työmaan osalta kaikille työmaalla toimijoille on esitetty pyyntö, että itsenäisyyspäivän jälkeen tullaan töihin vain koronatestin kautta. Meillä pyritään toimimaan vastuullisesti, Gren sanoo.

Skanskan pääluottamusmies Jari Renlund toteaa, että kaikilla Skanskan työmailla maskikäytäntöjä ja porrastuksia ei ollut ehditty purkaa.

– Uusi ohjeita ei siis ole juuri tarvittu, mutta talon pikkujoulut peruttiin kokonaan.

Myös Peabin Helsingin ja Uudenmaan alueen pääluottamusmies Jarkko Korpihete kertoo, että Peabin työmailla ei ole luovuttu porrastuksista tai pienryhmistä missään vaiheessa. Maskisuositusta kevennettiin ulkotiloissa kesällä.

– Nyt maski on oltava päässä koko ajan. Joillain työmailla aliurakoitsijat ovat lipsuneet tästä. Joissain töissä maskin käyttö on vaikeaa. Kun tulee työlasien ja maskin sisätiloihin, ei näe huurustumisen takia mitään. Siinä on ensimmäinen vaaranpaikka, jos lattialla on esimerkiksi keloja, joita ei huomaa.

YIT:n työmailla muun muassa maskipakkoa oli helpotettu koronatilanteen ollessa parempi. Sakarin mukaan myös muissa toimissa osa työmaista oli purkanut järjestelyjä.

– Työntekijöiden puolelta on nyt tullut pyyntöjä, että tulisi sellaisia ohjeita, joita pystyisi oikeasti noudattamaan; absoluuttinen maskipakko näillä keleillä on todella hankala, sillä suojalasien ja maskin käyttö yhdessä sisälle ulkoa liikuttaessa on todella ikävää lasien huurustumisen takia, Sakari sanoo.

Sakari toivookin, että kaikki muut turvallisuustoimenpiteet tehtäisiin ensin ja henkilösuojainten käyttö vasta kun nämä on tehty.

– Urakkaporukka työskentelee yhdessä, syö yhdessä, juo kahvit yhdessä ja vaihtaa vaatteet yhdessä. He altistuvat toisilleen joka tapauksessa. Tärkeää olisi, että jos ulkopuolinen tulee samaan tilaan, sitten käytettäisiin maskia.

Grenin mukaan Hartelan työmailla ei ole maskipakkoa, paitsi jos työmaille menee vierailemaan.

– Ulkopuolisilla on sisätiloissa maskipakko.

Peabin työmaille lähetettiin marraskuun lopussa myös muistutuksena tiedote, että edes pikkuflunssassa ei saa tulla töihin.

– Nyt on tärkeää, että työmailla ei levitellä mitään tauteja, Korpihete toteaa.

Kun koronatilanne alkoi vuonna 2020 eivät Peabin luottamusmiehet saaneet kiertää työmailla lainkaan. Tähän ei olla palaamassa, vaan luottamushenkilöt saavat kiertää normaalisti.

Teksti ja kuva: Johanna Hellsten