Takaisin

Rovaniemen palvelupiste

Rakentaja-lehti 24.3.2022

Lapin aluetoimitsija Jarmo Alatarvaalla on yksi harvinaisimmista tehtävistä Rakennusliitossa.

– Nanguvuonon Lapin-majat ovat vastuullani remontteja myöten. Se on ollut sopiva katkaisija töissä, sillä Nanguvuonossa riittää aina tekemistä, Alatarvas sanoo.

Inarijärven mökit varataan heti täyteen tammikuussa. Hyvässä lykyssä peruutuspaikan voi saada, mutta sekin on harvinaista.

Alatarvas on ollut pitkään ainoana toimitsijana Rovaniemen toimipisteessä, joten kaikkien alojen tes-tulkinnat pitää olla auttavasti hanskassa.

– Lapin alue on iso. Jos täältä lähtee pohjoiseen käymään työmailla, reissussa kannattaa olla 2–3 päivän ajan. Työ on täällä mielenkiintoista, samanlaisia työpäiviä ei ole ollut.

Alatarvas on aloittanut työt Rovaniemen aluetoimistolla vuonna 2000. Lappilaisten työnantajien kanssa yhteiselo sujuu yllättävän leppoisasti. Riitajutuissa saadaan yleensä helposti sovinto aikaiseksi.

– Työntekijät ja -antajat asuvat täällä samoissa kylissä. Täällä pitää kaikesta huolimatta olla kylän toiminnassa mukana, Alatarvas perustelee neuvotteluhalukkuutta.

– Sanon aina työmaalla, että mitä kauemmaksi juttu täältä lähtee, sitä vaikeammaksi se menee.

Lapissa on paljon avaruutta, mutta vähän ihmisiä, joten kaikkien kanssa on tultava toimeen.

Palveluneuvoja, jäsenyysasiantuntija Virpi Pasanen tuli töihin Rakennusliiton työttömyyskassaan vuonna 2006 ja siirtyi jäsenpalvelutehtäviin huhtikuussa 2016. Työsuhde on kestänyt 16 vuotta. Ennen sitä Pasanen on työskennellyt muun muassa Kelassa ja työvoimatoimistossa.

– Järjestöpuoli oli minulle uutta, työttömyysturva ja siihen liittyvät lausunnot olivat minulle tuttuja entuudestaan.

Kemin palvelupisteen lakkauttaminen näkyi Rovaniemellä.

– Kemistä ja Keminmaasta asti ihmiset toivat papereitaan tänne. A-kassaan siirtyminen ja sähköinen asiointi on nyt muuttanut tilannetta. Muutama vakiasiakas käy vielä.

A-kassaan siirtyminen on tuonut uusia toimintatapoja ja uutta opittavaa jäsenpalveluun. 

– Moni on kehunut uutta jäsenmaksua. Kiinteän summan voi maksaa kuukausittain tai koko vuoden kerralla, Pasanen kehuu uutta hittituotetta.

Aluetoimitsija Ville Vuorjoki on aloittanut työt liitossa syyskuussa.

– Olin 18 vuotta töissä maalarina Norjassa. En nähnyt siellä kertaakaan toimitsijaa työmaalla. Suomessa liitto näkyy työmailla. Uskon, että liiton organisoituminen on sen kautta parempaa.

Vuorjoki on yllättynyt kuinka sopuisasti jäsenien asioita saa korjattua.

– Olin odottanut isompaa riitaisuutta. Soitto ja keskustelu työnantajan kanssa on riittänyt ja asiat on saatu selvitettyä.

Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen

Valtakunta-juttusarjassa Rakentaja matkaa läpi Suomen vieraillen liiton palvelupisteissä. Tämä on sarjan viimeinen osa.