Takaisin

Rakentajan eväät 7/2021

Rakentaja-lehti 4.11.2021

Valmisateriat: Hyvää sydämelle ja helpolla

Kun nälkä kurnii tai kiire painaa niskassa, harvalla meistä on halua pysähtyä syynäämään – usein pienellä präntillä kirjoitettuja – elintarvikepakkausten tuoteselosteita. Jos haluat varmistaa, että ruokatauolla nauttimasi valmisateria on sieltä terveellisimmästä päästä, valitse Sydänmerkki-tuote tai ravintoarvoiltaan liki vastaava tuote.

Sydänmerkin saadakseen valmisaterian tulee noudattaa ravitsemussuosituksia rasvan, suolan ja sokerin määrän suhteen. Vaikka näitä punavalkealla logolla merkittyjä tuotteita on jo 1 700 toistatuhatta, lähikaupoissa huomaa nopeasti, että merkin edellyttämät ateriakohtaiset raja-arvot (rasvaa enintään 2 grammaa ja suolaa 0,75 grammaa 100 grammassa) ovat tiukat.

Valmisateria voi toki saada Sydänmerkin korkeammallakin rasvapitoisuudella: rasvaa saa olla 8 grammaan asti, kunhan maksimissaan 33 prosenttia siitä on kovia, tyydyttyneitä rasvoja. Helpommin sanottu kuin tehty! Simppelin laskutoimituksen perusteella monissa tuotteissa kovan rasvan osuus kokonaisrasvasta on 40–45 prosenttia. Vastaavasti tuntuu, että silloin kun käteen sattuu se rasvapitoisuudeltaan soveliain ateria, sen suolapitoisuus heilahtaa yli gramman.

Jättimarketeista löytyy varmasti monipuolisemmin sydänmerkittyjä valmisruokia, mutta harvalla on tällaisia kauppoja juuri työmaan tai työpaikan vieressä. Helsingin keskustan kulmakaupoista eli tavallisista Alepoista, K-kaupoista ja Lidlistä poimimani ateriat ovat ”sydämettömiä”, joskin mahdollisimman sydänystävällisiä tuotteita. Rasva- ja suolapitoisuudet on ilmoitettu 100 grammaa kohden.

Pari läpinäkyviin rasioihin pakattua kala-ateriaa näytti herkullisilta, mutta rasvan määrä huiteli 10 gramman paremmalla puolen. Ihmekös tuo, kun kala on paneroitua ja mukana maustevoita. Orjallinen tuoteselosteiden desimaalilukujen tuijottaminen vie kuitenkin nautinnon syömisestä, eikä terveellisyys korvaa sitä, jos ateriasta puuttuu maku.

Mainettaan parempia

Kun työvuoron aikana kulutettu energiamäärä on suuri, voi miettiä, kannattaako päivän mittaan ”ravita” itseään rasvaa tihkuvilla hampurilaisilla, munkeilla ja pizzapaloilla? Silloin nälkä illansuussa voi olla äitynyt jo niin isoksi, että kotona saattaa tulla hotkaistua pellillinen ranskanperunoita. Ravitsevat valmisateriat, joita kannattaa jatkaa esimerkiksi leivällä ja kasviksilla, pelastavat moisilta mielihaluilta – ja soveltuvat näin painonhallintaankin.

Kaiken kaikkiaan tämän päivän einekset ovat mainettaan terveellisempiä. Niiden suola-, rasva- ja sokeripitoisuuksiin sekä ravintokuidun määrään – niin ikään yksi Sydänmerkin kriteereistä – kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Myös moni tutkija, ravitsemusasiantuntija ja ruoka-alan ammattilainen tohtii jo liputtaa laadukkaille, ravitseville eineksille perustuvien aterioiden puolesta.

Teksti ja kuva: Sanna Pöyry