Takaisin

Rakentajan eväät 8/2021

Rakentaja-lehti 16.12.2021

Ihana, muhkea risotto!

Kun haluan kolme kärpästä – hiilihydraatin, proteiinin ja rasvan – yhdellä iskulla, valmistan lihaisaa kahden juuston risottoa, joka taittaa nälän hetkessä. Tämä helppotekoinen risotto on kotoisaa talviruokaa herkullisimmillaan.

Paras risotto syntyy italialaisista arborio- ja carnaroli-riiseistä, joita löytyy nykyään monesta lähialepastakin. Jos kulmakaupassa ei ole näitä, pärjäät risellalla tai puuroriisillä, kunhan et kypsennä niitä yli. Se itselle oikea kypsyys on makuasia, mutta hyvän risoton kuuluisi olla al dente eli hivenen hampaissa tuntuvaa. Puuroksi mennyt kimpale ei innosta syömään.

Oikeaoppisesti risotto tehtäisiin itse keitettyyn liemeen, mutta harvalla meistä on aikaa – ja kärsivällisyyttä – keitellä lientä luista. Liemikuutiot toimivat mainiosti! Muista vain pitää liemi lämpimänä, sillä jos se jäähtyy, riisi ei kypsy tasaisesti. Ohjeessa lientä on litra, jotta nesteen määrä riittää varmasti.

Risoton valmistaminen on helppoa, mutta riisin kypsentäminen vaatii jatkuvaa sekoittamista eli lieden ääressä pysymistä 15–25 minuutin ajan. Älä siis katoa sporttitulosten pariin kesken risottosession! Kun sekoitat riisiä puuhaarukalla tai -lastalla, siitä irtoaa tärkkelystä, joka tuo risottoosi ihanan kermaisen rakenteen.

Kahden lihan ja kahden juuston risotto (3:lle)

Tässä risotossa suolan määrä riippuu sinusta: chorizo, voi ja kanaliemi ovat jo suolaisia, joten varsinainen suolaus kannattaa tehdä vasta kypsennyksen loppuvaiheilla. Voit myös korvata kevätsipulin lempiyrtilläsi – pääasia, että risotto saa väriä ja lisää makua! Rosmariinikaan ei ole välttämätön, mutta sen maku pukee chorizoa.

Teksti ja kuva: Sanna Pöyry