Takaisin

Rakentajan eväät 6/2022

Rakentaja-lehti 30.9.2022

Täydellisen täyttävä lehtikaalipasta

Lokakuu on kaalien kulta-aikaa. Kauppojen ja torien vihanneslaarit notkuvat kyssäkaalia, savoijinkaalia, valkokaalia ja upean värin ruokiin tuovaa lehtikaalia. Jos kaaleilla kokkailussa haluaa päästä helpolla, kannattaa aloittaa lehtikaalista: sen vihreästä tai violetista versiosta.

Maukkailla, terveellisillä ja edullisilla kotimaisilla kaaleilla on tuontivihanneksia pienempi hiilijalanjälki. Onkin ollut ilo huomata, miten suosituksi villikaalia muistuttava lehtikaali on noussut.

Superterveellinen, monikäyttöinen kaali

Lehtikaalissa on runsaasti B-, C- ja K-vitamiinia sekä elimistöllemme tärkeitä hivenaineita. Korkean proteiini- ja kuitupitoisuutensa ansiosta lehtikaali sopii erinomaisesti fyysisen työn tekijän ruokavalioon. Tätä kotimaista superfoodia voit syödä pitkälle syksyyn, sillä pakkanen vain makeuttaa sen lehtiä!

Nyt lokakuussa parhaassa sesongissa oleva lehtikaali taipuu lautasella moneksi. Sellaisenaan sen lehdet maistuvat nihkeiltä eli paistaminen, uunikypsytys tai nopea haudutus, tai ainakin kevyt suolaus, on tarpeen.

Lehtikaali rakastaa oliiviöljyä, valkosipulia ja chiliä. Näitä kaikkia löytyy tästä pastareseptistä, johon tuo lisäväriä sesongin kotimainen punasipuli. Jos lehtiä jää pussista yli, minimoi hävikki ja tee lehtikaalisipsejä. Levitä revityt tai leikatut lehdet leivinpaperoidulle pellille. Päälle oliiviöljyä ja suolaa, vartti 175-asteisessa uunissa ja valutus talouspaperin päällä.

Teksti ja kuva: Sanna Pöyry