Takaisin

Rakentajan eväät 5/2021

Rakentaja-lehti 12.8.2021

Maailman parhaat kesäkurkut.

Tänä hellekesänä on tullut herkuteltua raikkailla hölskytyskurkuilla jo moneen otteeseen. Helppotekoisella mummojen reseptillä valmistuvia kurkkuja kannattaa tehdä reippaampi setti kerralla, sillä ne säilyvät jääkaapissa useamman päivän – jos niitä ylipäätään jää jäljelle. Ainakin meillä kurkkupurkki tyhjenee silmänräpäyksessä.

Maukkaimmat hölskytyskurkut syntyvät parhaillaan sesongissa olevista avomaankurkuista. Valitse kirkkaanvihreitä, sutjakan mallisia ja kiinteitä avomaankurkkuja – ja kuori ne ohuelti, jos kuori on paksu. Hölskytyskurkut voi valmistaa myös tavallisesta kurkusta, jota ei tarvitse kuoria. Maukkaudessa ne jäävät kuitenkin jälkeen avomaankurkkuversiosta.

Tee juuri oman makusi mukaan

On pitkälti makuasia, syntyykö paras lopputulos millinohuista viipaleista. Jos keittiöstäsi ei löydy mandoliinia, saat ohuenohuita siivuja juustohöylällä. Itse tykkään jättää kurkkusiivut hivenen paksummiksi: näin ne pysyvät rapsakoina ja niihin jää mukavasti purupintaa.

Myös nesteen määrä tässä ohjeessa on viitteellinen: toiset pitävät liemevämmistä kurkuista kuin toiset. Kannattaa samalla muistaa, että kurkuista 96–98 prosenttia on jo itsessään vettä. Sopiva nesteen määrä riippuu myös käyttämiesi avomaankurkkujen koosta.

Itse hölskyttelen näiden lapsuuden nostalgiakurkkujen joukkoon fenkolia, sillä sen anikseen taittava maku sopii kurkkuihin täydellisesti. Appelsiininkuoren asemesta voit myös kokeilla sitruunankuorta, kunhan lisäät sitä vain pikkiriikkisen, sillä sitruunan aromi dominoi helposti kokonaisuutta. Sitruunaiset kurkut sopivat etenkin valkolihaisten kalojen kanssa tarjottaviksi.

Monen mielestä hölskytyskurkut ovat parhaimmillaan juuri marinoituina, ja optimaalisesta marinointiajasta riittää näkemyksiä joka lähtöön. Jos ajatus fenkolista, appelsiinista ja korianterista ei iske, jätä ne pois ja valmista klassikkoversio pelkästä kurkusta.

Teksti ja kuvat: Sanna Pöyry