Takaisin

Rakentajan eväät 1/2021

Rakentaja-lehti 29.1.2021

Hernari – tämän vuodenajan ykkössafka

Jos pitäisi valita yksi ruoka, joka sopii helmikuiseen pöytään kuin nakutettu, sehän on tietysti wanha kunnon hernekeitto! Yksi tykkää notkeasta, toinen sakeasta rokasta, minä maustan reippaalla kädellä. Entä miltä valmiskeitot maistuvat omatekoisen rinnalla? Nappasin oman sopan kaveriksi neljä keittoa tavallisista ruokakaupoista

Alepasta mukaan tarttuneessa Jalostajan Luomuhernekeitossa (1,89 €) on miellyttävä, aidon hernemäinen tuoksu. Koostumukseltaan pehmeä keitto on maultaankin tasapainoinen: tätä lusikoi ihan mielellään. Lihan maku tuntuu melko vähän, suolaus sen sijaan on kohdillaan. Lisämausteeksi purkki suosittaa meiramia, rosmariinia tai basilikaa, joista viimeinen ei olisi tullut heti mieleen hernekeittoa ajatellessa.

Akaalaisen Kymppi-Maukkaat Oy:n Kymppi Palvihernekeitto (1,75 €) on minulle uusi tuttavuus, vaikka S-marketissa tulee asioitua usein. ”Täyden kympin makua” lupaava keitto tuoksuu hienosti savulta ja maistuu ehdalta lihalta. Koostumuksessakaan ei turhia kursailla. Keiton mausteiksi purkki ehdottaa tuttuun tapaan sinappia, sipulia ja yrttejä. Tässä on ytyä!

Lähimmästä isosta K-marketista löytyvän, Kivikylän Kotipalvaamon valmistaman Palvarin Hernekeiton (2,19 €) kyljestä osuu ensimmäisenä silmään Joutsen-merkki. ”Suomalaisesta savusaunapalvilihasta valmistettu” soppa on ihmeen vaaleaa, ja tuoksussa häivähtää outo vivahde ennen kuin savuaromi ottaa vallan. Silti mauttomampi kuin edellinen.

Lidlin Kania-tuotemerkin Luomuhernekeitto (1,49 €) on joukon ainut vegehernari. Tasapainoinen, kivan paahteinen maku, jossa porkkanoilla on tuntuva rooli. Plussaa myös rakenteesta eli siitä, miten herneet ”muljahtelevat” suussa. Pussukan takana olevalla Mausteinen hernekeitto -ohjeella voi tuoda lisämakua tähän hennon harmoniseen soppaan.

Teksti ja kuva: Sanna Pöyry