Takaisin

Parivaljakko

Rakentaja-lehti 17.3.2023

Työsuojeluvaltuutettu Emma Hyvönen ja luottamusmies Pirita Järvinen kiertävät yhdessä Maalausliike Vilen & Syrjäsen työmaita.

Emma Hyvönen (vas.) ja Pirita Järvinen kiertävät säännöllisesti yhdessä työmaita erilaisten teemojen mukaan.

On varhainen talviaamu itäisessä Helsingissä. Autossa istuu 2 naista, Emma Hyvönen ja Pirita Järvinen. He ovat palaveeranneet aamun aluksi, minne tämän kuun yhteinen työmaakierros suuntautuu ja mitä asioita sillä käydään läpi.

Maalausliike Vilen & Syrjäsen työsuojeluvaltuutettu Hyvönen ja luottamusmies Järvinen ovat jo jonkin aikaa sitten kehittäneet strategiakseen kuukausittaiset kierrokset, joilla kuunnellaan työntekijöiden murheita ja iloja ja viestitään aina jostain ajankohtaisesta asiasta. Yrityksellä on vajaa 60 työntekijää ripoteltuna eri työmaille pitkin pääkaupunkiseutua.

Hyvönen ja Järvinen ovat perustaneet firmalle myös whatsapp-ryhmän, jossa he tiedottavat ajankohtaisista asioista. Ryhmästä on poistettu kommentointimahdollisuus – jotta kenenkään puhelin ei pingaa jatkuvasti – mutta naiset korostavat, että heille itselleen saa aina laittaa yksityisviestiä mieltä askarruttavista asioista.

Luottamustoimi innostaa

Järvisellä on jo toinen kausi meneillään yrityksen luottamusmiehenä. Hyvönen istuu ensimmäistä kauttaan työsuojeluvaltuutettuna. Molemmilla on vahva kiinnostus myös jatkaa luottamustehtävissä.

– On edelleen todella innostavaa olla luottamusmiehenä. Ensimmäinen kausihan on vähän sellaista opettelua. Nyt ollaan Emman kanssa luotu meille kahdelle sopiva tapa tehdä näitä asioita, Järvinen kertoo.

– Työsuojeluvaltuutettuna pääsee näkemään alaa laajemmin ja itsellä on mahdollisuus vaikuttaa toisten rakentajien terveyteen ja turvallisuuteen. Olen tykännyt tästä todella paljon, Hyvönen sanoo.

Molemmat ovat käyneet ahkerasti Rakennusliiton luottamushenkilökoulutuksissa. Järvinen kertoo käyneensä kaikki muut kurssit paitsi työoikeuden. Sekin on suunnitelmissa.

– Olemme molemmat menossa täykkärille eli luottamusmiesten täydennyskoulutukseen tässä kuussa. Olemme molemmat myös mukana Vaikuttaja-koulutuksessa, Järvinen kertoo.

Kumpikin kehuu, että työnantajan kanssa on hyvä keskusteluyhteys.

– Olemme olleet tyytyväisiä. Meillä työnantajakin ajattelee työntekijöiden hyvinvointia, Hyvönen sanoo.

Suojavaatehuoltoa

Hyvönen ja Järvinen kertovat Myllypuron kampuksella työskenteleville kollegoilleen ajankohtaisista asioista ja kuuntelevat porukan tuntoja.

Päivän ensimmäinen työmaa on Stadin Ammattiopiston uusi rakennus Myllypurossa. Opiston rakennus- ja talotekniikka-alojen koulutus ollaan keskittämässä uuteen rakennukseen. Rakentaminen alkoi kesäkuussa 2021, ja uudet tilat otetaan käyttöön syyslukukaudella 2023. Vilen & Syrjäsen porukkaa on työmaalla töissä 3 kappaletta tekemässä sisävalmistustöitä, parhaillaan on menossa seinien panelointi. Kohteen pääurakoitsijana toimii Fira Rakennus Oy.

Tämänkertaisen työmaakierroksen ilosanomana on työvaatteiden huolto. Rakennusalan edellisessä tessissä vastuu työvaatteiden huollosta määriteltiin selkeästi työnantajan vastuulle. Toteutustapoja voi olla erilaisia. Hyvönen kertoo luottamushenkilöiden ideasta, jolle vielä odotetaan työnantajan kuittausta.

– Ajatuksena olisi, että yritys palkkaa tai järjestää henkilön, joka hakee likaiset vaatteet työmailta, hoitaa niiden pesun ja tuo takaisin. Kaikilla on useammat työvaatteet. Omat vaatteet nimikoidaan ja pannaan pesupussiin, Hyvönen sanoo.

Järvinen kertoo, että he tekivät työnantajaa varten kunnolliset laskelmat sitä, miten systeemi saadaan toimimaan.

– Koko homman idea on, että vaatteet eivät enää kulkeudu kotiin pestäviksi. Pidän siitä, että meillä on vastuullinen työnantaja, joka haluaa ratkaista tämän asian kunnolla, hän toteaa.

Ajatusta teemoitetuista työmaakierroksista on hyödynnetty jo aikaisemmin. Kesällä naiset puhuivat kuumatyöskentelystä, seuraavana oli muistuttaminen työterveystarkastuksista.

Pientä pintaremonttia

Yrityksellä on myös pienempiä pintaremonttityömaita, kuten tämä asuntokohde Pihlajistossa.

Päivän toinen työmaa sijaitsee Helsingin Pihlajistossa. Kauniissa vanhassa lähiössä tehdään yksityisasunnon pintaremonttia kahden naisen voimin.

– Toinen tekijöistä on vasta aloittanut meillä ja toinen taas on pitkän linjan tekijä, joka on juuri tullut takaisin, Järvinen kertoo.

– Olen ollut 20 vuotta Vilen & Syrjäsen palveluksessa, nyt olin 1,5 vuotta MTW Maalaus Oy:ssä sen konkurssiin asti. Oli kyllä helppo tulla takaisin, 40 vuotta maalaustöitä tehnyt Katri Wilen kertoilee.

Wilenin mukaan tällaisia pienempiä asuntojen pintaremontteja tehdään yrityksessä aika vähän, mutta viime vuosina niitä on ollut hiukan useammin kuin ennen.

– Nämä pienet kohteet ovat mukavia tehdä, jaetaan vaan hommat että ”sinä teet tuota ja minä tätä”. Tomppa (toimitusjohtaja Tomi Oksanen) ottaa huomioon sen, että meitä vanhimpia ei laiteta kaikkein raskaimmille työmaille, Wilen sanoo.

Luottamushenkilöt kertovat työvaateajatuksistaan ja lisäävät yrityksen tuoreimman työntekijän whatsapp-ryhmään. Sitten onkin jo aika lähteä eteenpäin.

– Meillä on Emman kanssa todella hyvä yhteistyö. On tosi tärkeää, että toinenkin on innostunut, sillä innostus tarttuu, Järvinen sanoo.

– Me olemme ystävystyneet muutenkin. On kiva, kun on joku, jonka kanssa näitä asioita tekee ja pohtii. Aamuviideltä meiltä lähtee jo toisillemme ekat viestit, Hyvönen kertoo naurahtaen.

Teksti ja kuvat: Johanna Hellsten