Takaisin

Onko palkattomalle vapaalle käyttöä?

Rakentaja-lehti 9.12.2020

Viimeisimpään tessiin tuli yli 55-vuotiaille rakentajille palkaton vapaa, joka kerryttää vuosilomaa.

Palkattomia vapaapäiviä oli kyselytutkimuksen mukaan käytetty matkailuun ja jonkin verran myös lastenhoitoon.

Viime työehtosopimuskierroksella 55 vuotta täyttäneille rakennusalan työntekijöille tuli oikeus ylimääräiseen 5 arkipäivän mittaiseen palkattomaan vapaaseen. Perinteisistä rokulipäivistä nämä vapaapäivät eroavat siinä, että vuosiloma kertyy vapaan ajalta.

Työntekijä ja työnantaja sopivat vapaapäivien pitämisestä etukäteen. Vapaapäivät voi pitää kerralla, yksitellen tai muiden lomien yhteydessä.

Rakentaja-lehti lähetti sähköpostitse kaikille viimeistään toukokuun alussa 55 vuotta täyttäneille A-maksaville jäsenille kyselyn, jossa selviteltiin uuden palkattoman vapaan käyttöä. Vastauksia tuli kohtuullisesti, 8 prosenttia kyselyn saaneista vastasi määräaikaan mennessä. Vastaajista 27 prosenttia oli yli 61-vuotiaita.

Palkattoman vapaan suosio ei ollut kovin suurta, sillä 6 prosenttia vastanneista oli käyttänyt vapaapäivien mahdollisuutta ja 2 prosenttia vastanneista oli sopinut vapaapäivien käytöstä.

Avovastauksista kävi ilmi, että palkattomien vapaiden pitäminen ei yksinkertaisesti onnistu taloudellisen tilanteen takia. Kaikilla työnantajilla ei myöskään ole halua sopia ylimääräisistä vapaista.

Palkaton vapaa ei ollut tessin tärkein muutos. Tämä näkyy avovastauksissa, sillä moni jäsen kuuli vapaasta ensimmäistä kertaa kyselyn ansiosta.

Kaikki eivät pysty hyödyntämään uutta vapaata. YIT:n asfalttityöntekijä Kitta Hautasaari ei pysty käyttämään palkatonta vapaa taloudellisista syistä.

– Meillä on ollut käytössä palkattomia tuotantovapaita. Olen yhden jakson pitänyt ja se oli tiukkaa, kun sain yhden viikon tilin sen takia. Olen mieluummin hakeutunut toiseen työporukkaan töihin.

– Minulla on se periaate, että kun töihin on lähdetty, sieltä revitään joka ainoa tunti mikä vaan saadaan irti.

Huhtasaaren työt rytmittyvät yleensä maanantaista torstaille, joten perjantaina on mahdollista hoitaa viranomaisasioinnit ja hammaslääkärikäynnit.

Pallas Rakennus Oy:n mittakirvesmies Kauno Peltonen ei tarvitse vapaata.

– Teen 10-tuntista päivää, joten minulla on aina perjantait vapaata.

Palkattomalle vapaalle on käyttöä

Kivilinja Oy:n kivimies Kimmo Sumiloff pitää palkattoman vapaan mahdollisuutta hyvänä

– Välillä, kun paukut on loppu, on ihan hyvä päästä lepäämään.

Kiven hakkaaminen on urakkaluonteista työtä, mikä on helpottanut vapaiden pitämistä.

– Niin lomat kuin ylimääräiset vapaat on saanut silloin kuin itse on halunnut. Tämä vapaan pitäminen on varmasti hyvä takaportti myös muille aloille.

Sumiloffin polvella kiikkuu puhelinhaastattelun aikana 2-vuotias lapsenlapsi. Sumiloff on valmis nimeämään uuden lomamahdollisuuden pappavapaaksi.

– Tämän kaverin kanssa touhuaminen auttaa hyvin unohtamaan työasiat.

Rakennus Puskala Oy:n mittakirvesmies Matti Hanni oli ehtinyt alustavasti keskustella uudesta vapaasta luottamusmiehen kanssa.

– Olimme epätietoisia siitä, että määritelläänkö tämä vapaa kalenterivuoden vai lomanmääräytymiskauden mukaan.

Tämäkin määrittely on sovittavissa paikallisesti.

– Jos äijä on kunnossa ja jaksaa tehdä töitä, ei tälle lomalle ole välttämättä tarvetta. Itselläni ei ole nyt tarvetta, mutta lomamahdollisuus kiinnostaa. Joskus voi tarvita sellaista puhalteluhetkeä.

Yksi sopiva ajankohta voisi olla vapaan ajoittaminen vaimon loman yhteyteen. Asuntoautoreissu voisi olla lomailuohjelmassa.

– Olemme vielä seurusteluvaiheessa, sillä emme ole olleet yhdessä vielä 40 vuottakaan.

Bravida Finland Oy:n alueluottamusmies, putkimies Jari Wallenius uskoo, että vapaalle on käyttöä.

– Meillä on firmassa muutama iäkkäämpi kaveri, joita tämä voisi kiinnostaa. Itse voisin käyttää lomaa tipoittain.

Wallenius on osa-aikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä, johon palkattoman vapaan säätömahdollisuus sopii hyvin. Eläke pudottaa pekkaspäivät pois käytöstä.

Lapin teollisuusrakennus Oy:n mittakirvesmies Taisto Puurusen mestari vaihtui juuri ja palkattomasta vapaasta on keskusteltava vielä uudestaan.

– Moniko työntekijä pystyy tätä vapaata käyttämään? Moni laskee omaa tulevaa eläkekertymää. Reissutyöntekijälle tästä voisi olla hyötyä.

Ylimääräinen vapaa kuluisi lasten luona vierailuun ja urheiluharrastuksiin.

Teksti ja kuva: Jukka Nissinen