Takaisin

Meillä on ongelma

Rakentaja-lehti 10.2.2022

Saan jatkuvasti kuulla liiton toimitsijoilta, kuinka taas on joku työmaa, jolla ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaus, työajat ja muut työehdot eivät noudata alan yleissitovia työehtosopimuksia. Myös työsuojeluviranomaisten tarkastusraporteista käy ilmi, kuinka osa yrittäjistä viis veisaa yhteisistä pelisäännöistä ja saa Suomen lainsäädännön takia siitä – ei edes läppäisyä sormille – vaan toimintaohjeen. Toimintaohje on käytännössä ”soosoo, älä tee enää noin vaan tee näin”. Mitään todellista merkitystä sillä ei ole epärehellisen toimijan kannalta. Ohjetta voi rikkoa aina uudestaan eikä siitä tule kummempia seuraamuksia.

Samaan aikaan taustalla on käynnissä sekä lainsäädännön että viranomaisten toimintakulttuurin muutos; ulkomaisen työvoiman tuloa Suomeen halutaan helpottaa ja prosessia nopeuttaa. Sekä yritykset että hallitus kertovat meille, että moneen työhön ei yksinkertaisesti riitä kotimaisia työntekijöitä ja tilanne pahenee tulevaisuudessa, sillä uusia suomalaisia syntyy liian vähän. Näin voi hyvin ollakin, mutta työvoiman tarve ei voi olla peruste kaksien työmarkkinoiden ylläpidolle, jossa maahan tuotetaan halpaa työvoimaa, jonka oikeudet eivät toteudu.

Tällä hetkellä meillä puretaan alkupään valvontaa kovaa vauhtia samaan aikaan kun loppupään valvonta ja sanktioimismahdollisuudet eivät riitä. Alipalkan maksamista ei ole edelleenkään kriminalisoitu, eikä työsuojeluviranomaisille ole annettu laajempia toimivaltuuksia tuntuvampien seurausten antamiseen. Yleissitovien työehtosopimusten noudattamista valvovat pääosin ammattiliitot, joiden tärkein tehtävä on omien jäsentensä palveleminen, ei ulkomaalaisen työvoiman palkkojen valvonta. Silti myös ammattiliittojen jäsenet kärsivät, sillä rakentamisen logiikka näyttää menevän niin, että ostetaan, mistä halvimmalla saadaan.

Ulkomaalaislain muutosesitys on lähtenyt lausunnoilla tammikuun lopussa. Myös siinä pyritään yksinkertaistamaan ja nopeuttamaan Suomeen töihin tuloa. Lakiluonnoksessa on kiinnostava ajatus ulkomaista työvoimaa käyttävien yritysten sertifioinnista. Todista, että hoidat hommat vastuullisesti ja läpinäkyvästi, saat sertifikaatin, jonka avulla prosessi on vastaisuudessa kevyempi. Huijaa, venkuloi, mählää ja jää kiinni, sertifikaatti lähtee ja elämästä tulee taas hankalampaa. Tämäkin systeemi toki nojaisi siihen, että jälkivalvonnassa pystytään saamaan väärin toimivat yritykset kiinni, mutta ainakaan nykyisen kaltainen järjestelmä ei toimi reilun työelämän takaajana riskialoilla, joihin rakennusala kuuluu.

Systeemi, joka ei toimi, pitääkin purkaa, mutta tilalle pitää rakentaa parempi kaikkien kannalta; myös toimeentuloa Suomesta etsivän ulkomaalaisen työntekijän.