Takaisin

Luonnolle lisää elintilaa

Rakentaja-lehti 19.8.2022

Ihminen heikentää luonnon monimuotoisuutta.

Juha Kauppinen näkee nuorissa uudenlaista vähäisemmän kulutuksen ymmärtämistä. – Ei tarvitse olla luonnonsuojelija muutoksen tekemiseen.

Juha Kauppinen on aiemmin kirjoittanut reportaasikirjan Talvivaarasta, matkastaan luonnonsuojelijaksi ja Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisista -tietokirjan. Tuorein kirja Monimuotoisuus – Lyhyt oppimäärä ilmestyy alkusyksystä. Teokseen voi tutustua myös äänikirjana syksymmällä. Pitempikin Monimuotoisuus-kirja on löytänyt yleisönsä, sillä siitä on otettu jo 4. painos.

– Uuden kirjan ajatuksena on kirjoittaa niin lyhyesti, että se sopii nuorille ja muille kiireisille. Se on kompakti kertomus siitä, mitä luonnon monimuotoisuus on ja miten se häviää. Kirjan viimeisessä luvussa kerrotaan mitä nyt pitäisi tehdä.

Yksinkertaistettuna luonnon monimuotoisuus on syntynyt vastauksena erilaisiin elinolosuhteisiin ja -ympäristöihin maapallolla.

– Yksi kirjan keskeisistä käsitteistä on kirotut olosuhteet. Olosuhteet synnyttävät eliölajit ja myös hävittävät ne olosuhteiden muuttuessa.

Luontaisesti olosuhteiden muutos on yleensä hidas prosessi. Ihminen muuttaa tällä hetkellä maapalloa niin nopeasti, että lajien sukupuuttotahti kiihtyy. Samalla monimuotoisuus vähenee.

– Ilmastonmuutos on myös mukana kirjassa, Kauppinen lupaa.

Ilmaston lämpenemisen ääri-ilmiöistä kertovat uutiset Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta ovat taas loppukesästä täyttäneet uutismedian. Kauppisen mukaan ilmastopäästöjä on ruvettava vähentämään heti.

– Yhteiskunnat on rakennettava niin, että monimuotoisuutta tuhotaan mahdollisimman vähän.

Kauppisen mukaan jotain tullaan väkisinkin menettämään luonnosta, mutta suurin osa on vielä mahdollista säilyttää.

– Suomen valtion olisi mahdollista tehdä paljon, mutta on harmillista kuulla Suomen yrityksistä torpata unionissa ympäristöaloitteita. EU olisi iso peluri maailmassa, jos EU rakennettaisiin edellä kuvatulla tavalla. Jos rajoille tulisi hiili- ja monimuotoisuustullit, sillä olisi kyllä merkitystä.

Suomikin voisi toimia päänavaajana ja esimerkin näyttäjänä. Se helpottaisi ilmastoimia myös muissa maissa.

Kuluttaja päättää, yhteiskunta ohjaa

Miten yksittäinen ihminen voi pelastaa luontoa?

– Kaiken ytimessä on se, että ostaa tavaroita mahdollisimman vähän, mahdollisimman harvoin ja käyttää niin pitkään kuin mahdollista.

– On asioita, joille yksilö ei voi mitään. Tarvitaan myös rakenteellisia muutoksia ja yhteiskuntaa muuttavaa politiikkaa.

Yhteiskunnan pitäisi lisäksi ohjata ja tarvittaessa pakottaa vähentämään merkittävästi luonnonvarojen käyttöä.

– Monimuotoisuuden vähenemiseen, elinympäristöjen pirstoutumiseen ja lajien katoamiseen ylivoimaisesti tärkein syy on luonnonvarojen käyttöönotto. Se on yksinkertaista matematiikkaa, sillä luonnon rikkaita, elinvoimaisia ekosysteemejä voi olla olemassa vain sellaisissa paikoissa, joita ihminen ei ole ottanut omaan käyttöönsä. Harvinaisia poikkeuksia tästä ovat niityt ja kedot.

Kauppisen mukaan ihmisten tilalle tuomat ekosysteemit ovat heikompia ja vähälajisempia.

Kauppinen ei väheksy yksittäisen ihmisten tekojen merkitystä.

– Historiassa on paljon esimerkkejä, joissa ihmiset toimivat yhdessä väkivallattomasti yhteiskunnallisen muutoksen eteen.

Kauppinen ei haikaile paluuta menneeseen, vaan hakee uudenlaisen edistyksen löytämistä.

Teksti: Jukka Nissinen Kuva: Roni Rekomaa