Takaisin

Karri Korpi

Rakentaja-lehti 31.1.2020

Nuorisotyön asiantuntija

Karri, mitä teet työksesi?

– Toimin Rakennusliiton nuorisotyön kehittäjänä ja koordinoijana. Edustan nuoria jäseniä liitossa ja pyrin yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa parantamaan nuorten asemaa ja kehittymistä rakennusalalla.

Kyseessä on uusi toimenkuva liitossa. Miksi tälle nähtiin tarvetta?

– Rakennusala on ukkoutumassa, eikä sinne hakeudu riittävästi nuoria. Lisäksi niiden nuorten, jotka alalle tulevat, kiinnostus järjestäytymiseen on matala. Pohdimme, millä tavalla alalle ja liittoon saataisiin lisää motivoituneita ja aktiivisia nuoria.

Mitä olet tehnyt työksesi aikaisemmin?

– Toimin lähes 5 vuotta Telinekataja Oy:n palveluksessa teline- ja sääsuoja-asentajana. En olisi ikinä uskonut päätyväni rakennusalalle, mutta telineasennuksesta tuli ensirakkauteni. Ulkopuolelta katsoessa moni ei tiedä, miten rento ja omanlaisensa meininki rakennusalalla on.

Opiskelit työn ohessa yhteisöpedagogiksi. Mitä se tarkoittaa?

– Opiskelin nuoriso- ja järjestötyötä sekä kansalaistoimintaa. Koko sitä kenttää yleisesti mutta myös toiminnan organisoimista.

Mitä haasteita nuoret kohtaavat tällä hetkellä rakennusalalla?

– Suurin haaste on varmasti työsuhteiden epävarmuus. Suuri osa nuorista tekee töitä vuokratyöntekijöinä tai alihankkijoiden palveluksessa. Heidän työsuhteistaan harva on toistaiseksi voimassa oleva. Sellaisen varaan on vaikeaa rakentaa elämäänsä.

Ammattikouluissa moni keskeyttää opintonsa. Miten liitto voisi auttaa tällaisia nuoria?

– Rakennusalan ongelmana on osin se, että rakentamisen opintolinjoille hakeutuu jonkin verran sellaisia ihmisiä, joilla ei ole motivaatiota opiskeluun koulussa. Sitten kun he pääsevät työmaalle, he pärjäävätkin loistavasti. Oppisopimuskoulutus voi olla paljon parempi tapa tällaisille nuorille. Pyrin löytämään yhteistyökumppaneita, joiden kanssa sitä voitaisiin alkaa toteuttaa.

Onko hyviä yhteistyökumppaneita kiikarissa?

On. Törmäsin esimerkiksi sellaiseen nuorten tyyppien perustamaan Scotu Oy:hyn, jonka idea on tarjota nuorille oppisopimuskoulutusta vuokratyönä. Nuoret opiskelevat Keski-Uudenmaan Koulutuskuntayhtymä, Keudassa ja saavat yrityksiltä palkkaa sekä ajokorttiopetuksen korottomalla osamaksulla normaalia halvemmalla. Yrityksen listoilla on jo yli 40 nuorta ja saman verran oppisopimuspaikkoja on vielä auki, mikäli rakennusala ja siinä kehittyminen kiinnostaa.

Liitolla on tähänkin asti ollut aktiivista nuorisotoimintaa. Jatkuuko se?

Sehän on kaiken perusta. Nuorisotoiminta on kahden toimitsijan hallussa, minkä lisäksi oppilaitostiedottamista tekee aiempaa laajempi porukka liiton toimitsijoita. Myös erilaiset Raksanuorten tapahtumat jatkuvat edelleen.

Miten pidät huolta itsestäsi?

Olen pelannut sulkapalloa aiemmin kilpailumielessä ja nykyään se jatkuu harrastuksena. Sen lisäksi pelaan tennistä, squashia ja käyn kuntosalilla. Sulkapallo antaa hyvän pohjan näille muillekin mailapeleille. Lisäksi keikkailen bändin kanssa. Esitämme pääosin Agentsin musiikkia. Soitan bändissä bassoa.

Teksti ja kuva: Johanna Hellsten