Takaisin

Kesä, puukko ja rakentaja

Rakentaja-lehti 17.6.2022

Kesällä kannattaa kuunnella öistä järveä ja maata huitoa kärpäsiä riippumatossa, mutta välillä ehkä tekee mieli mennä jonnekin. Tässä muutamia tärppejä.

Karhufestivaali 2021 Ilomantsi. Kuva: Eija Inkeri Hiltunen.

Pandemia ei enää estä ulkomaanmatkailua, mutta armas Suomen maa on niin täynnä koettavaa, että täältä tuskin ehtii pois tänäkään kesänä.

Kalenteriin nyt äkkiä esimerkiksi Ilomantsin elokuinen Karhufestivaali! Kolmipäiväinen tapahtuma kertoo verkkosivuillaan juhlistavansa luovuutta, uudistuvaa kansanperinnettä ja kansalliseläintämme karhua. Eli 11.–13.8. Ilomantsissa moottorisahat ärjyvät ja sahanpuru lentää, kun kilpailuun ilmoittautuneet itseoppineet veistäjät kovertavat puusta esiin karhun syliä.

Kesä vuollaan käyntiin kuitenkin jo ennen juhannusta Kauhavan Puukkofestivaaleilla 17.–18.6. Luvassa on paitsi puukkojen myyntinäyttely ja puukonvalmistuskilpailu, myös puukonheiton SM-kisat ja puukkorunokilpailu! Tässä todella poikkitaiteellisessa tapahtumassa voi päteä myös valmistamallaan fantasiapuukolla…

Suomen kesään kuuluu loputon saunominen, ja sitä voi sitten loputtomasti harrastaa 15.–17.7. Ikaalisten Toivolansaaren Saunafestivaaleilla. Paikan päälle voi lähteä pelkkä pyyhe olalla tai oma siirtosauna mukana. Paras siirtosauna palkitaan, samoin Suomen paras saunavastantekijä, maailman paras löylynheittäjä ja – vastanheittäjä. Huomio, saunafestareille kannattaa lähteä koko perheen voimin. Vastoja heittelevät lapset, ja löylynheitossakin on lapsille oma sarja.

Puukkofestivaalit 2021.

Saunahullujen kannattaa olla tarkkana, mille saunafestarille osuvat. Nimittäin Sauna Open Air Tampereen Hakametsän jäähallin parkkipaikalla nostaa hien pintaan ihan ilman löylyjä, ainakin kaikille metallimiehille ja -naisille. Tämä jo vakiintunut raskaamman musiikin festivaali tuo lavalle 7.–9.7. ulkomaisia ja kotimaisia heavybändejä siinä missä peräti 24-vuotias Tuskakin Helsingin Suvilahdessa edellisellä viikolla.

Mutta myös letkeämpää musiikkia on tarjolla. Viitasaaren TraktoriJatzit 15.–16.7. on vapaaehtoisvoimin toteutettu tapahtuma, jossa soitetaan musiikkia ja ihastellaan traktoreita. Ohjelma selviää myöhemmin, mutta verkkosivujen tunnelmavideosta päätellen sinne kannattaa mennä tarjonnasta riippumatta.

Heinäkuun kruunaa duunariväen ikioma Valkeakosken työväen musiikkitapahtuma 27.–31.7. Tiedossa kantaaottavaa musiikkia, amerikansuomalaisille lauluille omistettu siirtolaiskonsertti ja muitakin erikoiskeikkoja. Valmu valakoon siis voimaa elokuulle, jolloin on lähdettävä hytkymään esimerkiksi Kurikkaan. Monen muun festarin tapaan koronan takia tauolla ollut Rytmiraide palaa 19.-20.8. vakuuttavalla esiintyjäkaartilla.

Suvikuukausina kuuluu syödä hyvin. TasteSavo tarjoaa siihen monia mahdollisuuksia. Kuopion alueella vietetään kesän aikana muiden muassa Mansikkakarnevaaleja, Sampea ja samppanjaa -puistojuhlaa, Kuopio Food Festivalia, Kalaryssäystä eli kalamarkkinoita sekä SATOA Goes Wild -villiruokafestivaalia.

Toisinaan riittää pelkkä makkara ja markkinahumu. Niitä saa aistia kesäisillä toreilla ihan ilman tapahtumia, mutta varmasti myös Jämsän Äijän markkinoilla. Siellä valitaan heinäkuun alussa lisäksi Jämsän Äijä ja Ämmä.

Eukonkantoa vuonna 2019. Kuva: Hannu Keränen

Mitäs muuta sitä kesällä vielä tekisi kuin saunoisi, kuuntelisi musaa ja heittelisi puukkoja? No, eukon kantaminen kannattaa aina! Lajin MM-kisat taas Sonkajärvellä 1.–2.7. Huomio: ilmoittautumisaikaa on vielä 29.6. asti. Ja jos ei jostain syystä tee mieli rämpiä maastossa ihminen selässään, voi silti aina ilmoittautua karaoke-kisaan!

Koonnut: Sini Saaritsa