Takaisin

Rakentajan eväät 8/2023

Rakentaja-lehti 15.12.2023

Nopea kalaherkku iltapalaksi – tai joulupöytään.

Jokainen etikkamarinoituja tuoreita sardelleja maistanut Espanjan-kävijä muistaa taatusti, miten ihanalta tämä perinteinen boquerones en vinagre -niminen kalatapas maistuu. Mikä parasta, simppeli boquerones-versio valmistuu helposti kotikeittiössäkin.

Rakastettuja klassikkoja ei ole tarpeen luoda uusiksi. Siksi boquerones’ta valmistettaessa on hyvä olla käsillä laadukasta oliiviöljyä ja viinietikkaa sekä tuoretta valkosipulia ja persiljaa.  Itse elävöitän tämän klassisen kalaherkun makumaailmaa vain kevyesti – eli lisäämällä sitruunamehun ohella marinadiin vastapuristettua appelsiinimehua sekä hitusen chiliä.

Boquerones suomalaisittain valmistuu sardellien sijaan usein silakoista. Jos tuoreita silakkafileitä ei ole saatavilla, kotimainen kilohaili ajaa asian – joskin annoksen ulkonäkö poikkeaa tällöin totutusta.

Alla olevasta reseptistä syntyy mukava iltapala kahdelle.  Kaksin- tai nelinkertaistamalla reseptin saat makoisan alkupalan joulun kalapöytään.

Teksti ja kuva: Sanna Pöyry