Takaisin

Töissä

Rakentaja-lehti 18.8.2023

Kesä on opiskelijan parasta työaikaa.

Hevi Khaled (vas.) ja Christina Honkasalo ovat olleet tyytyväisiä kesätyöpaikkansa YIT:llä.

Kuuma päivä keittää työntekijöitä YIT:n Keisarinlehmuksen työmaalla Espoossa. Rivi- ja paritaloalueelle valmistuu kaikkiaan 21 uutta asuntoa. Sopiva paikka kesätyöntekijöille saada kokemusta monipuolisista työtehtävistä.

Työmaalla harjoittelee parivaljakko Christina Honkasalo ja Hevi Khaled. Honkasalo opiskelee Espoon Omniassa talonrakennusalan tutkintoa ja Hevi Kaakkois-Suomen Xamkissa rakennustekniikan insinööritutkintoa.

Honkasalo oli jo viime kesänä YIT:n työmaalla kesätöissä.

– Tänä vuonna kesätöiden saaminen oli yllättävän helppoa. Laitoin YIT:lle taas hakemuksen, sieltä soitettiin, eikä minun tarvinnut mennä edes haastatteluun, Honkasalo kertoo.

Myös Khaledin mukaan pk-seudulla tuntui olevan helppoa löytää kesätöitä.

– Tämä on ensimmäinen työmaaharjoitteluni. En edes hakenut kuin YIT:lle ja NCC:lle. Pääsin nopeasti YIT:lle haastatteluun.

Khaled on alkuperäiseltä koulutukseltaan restonomi. Mikä sai naisen tekemään näin totaalisen alanvaihdon?

– Olin kyllä haaveillut rakennusalasta jo aiemmin, enkä tiedä, miksi en hakeutunut alalle alun perinkin. Kun valmistuin restonomiksi, iski pandemia. Työt katosivat. Siinä vaiheessa päätin hakea rakennusalan opintoihin ja pääsin. Se on ollut oikea valinta, Khaled kertoo.

Monenlaista hommaa

Honkasalo oli edellisenä kesänä harjoittelussa kerrostalotyömaalla.

– Työmaa on aika erilainen kuin viimekesäinen. Kerrostalotyömaa on tietyllä tavalla selkeämpi, kun siellä vain edetään kerroksesta toiseen tehden samoja asioita. Tällaisella työmaalla työnkulku on ehkä vähän sekavampaa, kun taloissa on eroja pieniä yksityiskohtia myöten, mutta vaihtelevuus on kivaa. Olen päässyt muun muassa paikkailemaan pikamassalla koloja ja asentamaan ovenkahvoja ja lukkoja. Tällä hetkellä paikkaan reikiä kipsilevyissä, Honkasalo kertoo.

Khaledia ensimmäinen oikea työmaa jännitti.

– En ole koskaan ennen ollut rakennustyömaalla. Minua jännitti ennen tänne tuloa, minkälaista täällä on olla naisena. Jännitys oli turhaa, sillä ei ole mitään väliä, eroa ei ole. Kaikkia kohdellaan samalla tavalla. Ihmiset ohjeistavat ja auttavat kaikessa.

Työmaan aikataulun mukaan herääminen oli aluksi molemmille hiukan hankalaa.

– Kyllä sen heti huomaa, jos menee yhtään myöhemmin nukkumaan, Khaled toteaa.

– Tulin tälle työmaalle melkein suoraan vaihdosta Saksasta, joten ilman pitämääni lyhyttä lomaa olisin ollut ihan hyvässä unirytmissä. Tosin siellä oli kummallisen vapaata, töihin sai tulla aika myöhäänkin ja kotiin sai lähteä, kun työ oli tehty, Honkasalo ihmettelee.

Honkasaloa Saksan meininki kummastutti muutenkin.

– Olin kuvitellut, että siellä jos missä olisi työturvallisuus todella tiukkaa. Ei ollut kypäriä, ei työkenkiä eikä suojalaseja. Suomessa asia on hoidettu paljon paremmin.

Naisilla on työmaalla yhteinen ohjaaja, jota he eivät vielä ole edes ehtineet tapaamaan. Ensimmäiselle ohjaajalle sattui työtapaturma ja hän on vähän aikaa sivussa työmaalta. Alkuperäinen ohjaaja saa heiltä kiitosta.

– Hänen kanssaan pääsimme tekemään ihan kaikkea ja hän todella osasi opettaa, he kertovat.

Kumpikaan ei kuitenkaan ole perässävedettävä ohjattava; he käyvät itse kysymässä välillä mestarilta, mitä hommia tehdään seuraavaksi.

Molempien harjoittelu jatkuu elokuun loppuun. Honkasalolla on sen jälkeen edessä valmistuminen loppuvuodesta. Khaledilla on vielä pari vuotta opintoja edessä.

Teksti ja kuva: Johanna Hellsten