Takaisin

Rakentaja, äänestä EU-vaaleissa rakentajan paremman ja turvallisemman työelämän puolesta

Rakentajien kesken käyty EU-keskustelu kääntyy monesti hyväntahtoisen herjan puolelle: ”Siellä Brysselin herrat säätelee kurkun käyryydestä ja miten mopon valot suunnataan oikein. Prässihousujen takalistot kiillottuvat istuntosaleissa puheita pitäen ja isoilla palkoilla duunia paiskoen”. Olisiko niin, että rakentajat kokevat Brysselissä tehtävän päätöksenteon kaukaiseksi ja Brysselin päätöksentekoon ei tunnu koti-Suomesta katsoen pystyvän vaikuttamaan?

Mielestäni olemme pystyneet ajan saatossa merkittävästi edistämään meidän rakentajien työturvallisuutta kansallisella työturvallisuussäätelyllä. Olemme suht hyvin pystyneet yhdessä työnantajan ja työsuojeluhallinnon kanssa tuomaan esille ja viemään työturvallisuussäätelyyn rakentajien työturvallisuutta parantavia asioita.

Aika on kuitenkin muuttunut. Rakentajien nykypäivän työturvallisuuden etuvartioasemat ovat siirtyneet Brysseliin. Funtsitaanpa hieman, miten EU on viime aikoina edistänyt rakentajien työturvallisuutta.

Rakentajat ovat aina tienneet kivipölyn olevan vaarallista hengitettynä. Kivipölyyn on kuitenkin suhtauduttu mestoilla työnteon ohessa vielä sangen leväperäisestikin. Vuoden 2020 alussa kvartsipölylle tuli sitova raja-arvo ja kvartsipöly listattiin syöpävaarallisten aineiden luetteloon.  Kvartsipölyn sitova raja-arvo ja syöpävaaralliseksi tunnustaminen tapahtui EU-Brysselissä, ei koti-Suomessa. Vasta kvartsipölyn määrittäminen EU-tasolla syöpävaaralliseksi aloitti toden teolla kvartsipölyntorjunnan Suomessa. Parasta aikaa mietitään tuoreen asbestia koskevan direktiivin täytäntöönpanoa kansalliseen työturvallisuussäätelyymme.

Edelliset olkoot esimerkkinä EU:n päätöksenteosta, joka koskettaa meitä rakentajia hyvällä tavalla. Epäilen vahvasti, ettemme olisi täällä kotimaassa oma-aloitteisesti saaneet aikaiseksi kirjausta kvartsipölyn syöpävaarallisuudesta tai sille sitovaa raja-arvoa.

Euroopan unionin alueella työturvallisuussäätelyn pitäisi olla kaikkialla samalla viivalla. Parempaa muutosta kuin EU-direktiivi on työsuojelun suhteen vaikea saada kansalliseen työturvallisuussäätelyyn. Juuri siksi käyttäkää äänenne EU-vaaleissa. Muutoin annatte jonkun muun päättää omista tai rakentajien asioista.

Pyrkikää myös sitouttamaan ennalta meppinne hoitamaan meidän kannaltamme tärkeitä kysymyksiä, mikäli tulevat valituksi. Nykyisen istuvan hallituksemme puolueet eivät ole niitä puolueita, jotka ovat edistämässä työmiehen ja -naisen asioita, kuten olemme huomanneet.