Takaisin

Remonttikohteissa kuolee eniten työntekijöitä

Rakentaminen on edelleen ammateista vaarallisimpia vaikka tapaturmia ja riskejä on saatu vähennettyä. – Kuolemaan johtaneet onnettomuudet tapahtuvat niin sanotuilla korkean riskin toimialoilla, kuten rakentaminen, metalliteollisuus, kuljetus ja varastointi, sanoo Tapaturmavakuutuskeskuksen johtaja Mika Tynkkynen.

MTV Uutisten haastattelussa Tynkkynen korostaa, että eniten kuolemaan johtaneita onnettomuuksia sattuu talonrakennuspuolella. Uudisrakentaminen ei ole ongelma, vaan vakavimmat turmat sattuvat vanhoja kohteita korjatessa.

Turmat ovat yleensä putoamisia, jotka ovat Tynkkysen mukaan valitettavan yliedustettuina. Vanhoissa rakennuksissa on piileviä riskejä, joita ei pystytä suunnittelussa huomioimaan.

– Ei tulisi ensimmäisenä mieleen, mutta yleisimmin turmat sattuvat hyvinkin kokeneille työntekijöille. Heille on jäänyt tai juurtunut syvälle joku vaarallinen työtapa. Näin saatettu tehdä asioita vuosikymmeniä, mutta kun osat loksahtavat traagisesti kohdalleen, niin sitten käy huonosti.

Suomessa sattuu nykyään noin parikymmentä kuolemaan johtanutta työtapaturmaa vuodessa. Noin kymmenen viime vuoden aikana määrä on puolittunut. Vielä nelisenkymmentä vuotta sitten suomalaisilla työmailla menehtyi jopa 200 ihmistä vuodessa.

Tynkkysen mukaan kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat hyvä mittari myös yleisen työturvallisuuden kehittymistä seurattaessa. Parannusta on tullut kautta linjan.

– Yleinen asenne ja ilmapiiri on kehittynyt turvallisuuden suuntaan. Ollaan ymmärretty yhä enemmän ja enemmän yrityksissä se, että tähän asiaan panostaminen kannattaa. Vakavimmat tapaukset pystytään eliminoimaan kohtuullisen pienillä panostuksilla, Tynkkynen sanoo.

Turvallisinta on työskennellä toimistossa. Kaupan alalla vakavia tapaturmia sattuu joinkin verran esimerkiksi varastossa.

Toimistotyöntekijöiden kuolemaan johtaneista onnettomuuksista lähes kaikki sattuvat matkalla töihin tai töistä kotiin.

Vaikka työturvallisuus alalla kuin alalla kohenee jatkuvasti ja turvallisuus on mitä suurimmassa määrin työnantajienkin etu, kaikki ei ole kuitenkaan kunnossa.

Tynkkynen nimeää suurimmaksi turvallisuusongelmaksi työpaikkojen polarisoitumisen. Eli turvallisuusasiat ovat jakautuneet kahteen ääripäähän: On työpaikkoja, joissa kaikki on viimeisen päälle kunnossa ja sellaisia työmaita, joissa turvallisuudesta ei välitetä enempää kuin 1970-luvulla.