Takaisin

Helsingin seutu pesee koko muun maan asuntorakentamisessa

Asuntorakentaminen keskittyy yhä voimakkaammin pääkaupunkiseudulla. Helsingin seudulle nousee nyt vapaarahoitteisia asuntoja enemmän kuin koko muuhun maahan yhteensä.

Tätä kehitystä kiihdyttävät Helsingin keskiviikkona tekemän kaavoituspäätökset. Ne merkitsevät todennäköisesti sitä, että Helsinkiin kaavoitetaan lisää tontteja asuntorakentamiseen. Tonttipula onkin selkein rakentamista hidastava tekijä pääkaupunkiseudulla.

Tällä hetkellä rakentamisessa vallitsee kuitenkin myös toinen kehityssuunta. Sen mukaan pitkään kasvanut korjausrakentaminen on ainakin hetkeksi vähentynyt. Tästä saatiin todisteeksi se, että korjausrakentamiseen erikoistunut pörssiyhtiö Consti joutui antamaan tulosvaroituksen. Sen liikevaihto uhkaa nimittäin jäävän tänä vuonna ennustettua pienemmäksi.

Tänä vuonna aloitetaan 36 000 asunnon rakentaminen. Määrä on kymmenkunta prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja jopa yli 40 prosenttia korkeampi kuin pari vuotta sitten.

Suuret asuntorakentajat YIT ja Lemminkäinen vakuuttavat nekin, että keskittyminen kasvukeskuksiin jatkuu voimakkaana. Ne aikovat keskittyä rakentamaan ennen muuta pieniä ja ”kohtuuhintaisia” asuntoja.

Se on selvää, että pääkaupunki on kasvukeskus. Mutta mitkä muut paikat ovat ”kasvukeskuksia”, joissa on odotettavissa työtä rakentajille?

Helsingin seudun jälkeen tulee selvänä kakkosena Tampere, jonka osuus uusista aloituksista on noin 18 %. Siellä tosin odotetaan vauhdin hieman hiipuvan ensi vuonna.

Kolmantena jyllää Turku, jossa on rakentaminen pysyy tasaisen hyvänä. Sen perässä kirivät aika lailla tasapäisinä Jyväskylä ja Kuopio. Näistä jälkimmäisessä aloitetaan ensi vuonna noin 1000 vapaarahoitteisen asunnon rakentaminen.

asuntotuotanto

Näiden kasvukeskusten ulkopuolelle jäävä ”muu Suomi” saa asuntorakentamisesta vain rippeitä.