Takaisin

Pizzakampanja on osa laajempaa harmaan talouden vastaista hanketta

Harmaan talouden torjunta hyytyy, vaikka tutkinta tuo valtiolle tuloja, kirjoittaa Helsingin Sanomat 15.10.2015. Talousrikostutkijoiden määrä on vähenemässä säästösyistä, vaikka tutkinta tuo valtiolle tuloja. Artikkelin mukaan viranomaiset pystyvät kamppailemaan harmaata taloutta vastaan nykyistä heikommin ensi vuonna, kun harmaan talouden torjuntaohjelma päättyy ja poliisin talousrikostutkijoiden määrä on vähenemässä viidenneksellä. Näin on tapahtumassa siitä huolimatta, että talousrikostutkijat ovat sisäministeriön mukaan tuoneet enemmän tuloja valtiolle kuin heidän palkkaamisensa on maksanut.

Harmaan talouden ilmiöitä käsitellään syksyn aikana laajasti viranomaisten yhteisessä kampanjassa. Aiheiksi on valittu mm. ympäristö- ja työrikokset, netissä tapahtuvat huijaukset ja yrityksiin kohdistuvat petokset, elintarvikkeisiin ja ravintolisiin liittyvät petokset, sekä kuitintarjoamisvelvollisuus.

Keskustelu vakavasta aiheesta on vihdoin avattu. Lähestymistapana ja yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä toimi tässä tilanteessa tuoksuva ja kansalaisten tunteet herättävä  pitsa. Poliisi ansaitsee aktiivisen keskustelun avaamisesta kiitoksen. Kyse ei ole siitä, että poliisi kohdistaisi nyt erityisiä toimia pitserioihin. Kampanjassa on kyse harmaan talouden ilmiöiden tiedottamisesta kansalaisille. Rehellisesti toimivat pitsayrittäjät asian mitä todennäköisimmin ymmärtävät, koska harmaa talous hankaloittaa laillisesti toimivia yritysten arkea esimerkiksi vääristämällä kilpailua ja palveluiden hintoja. Rehellinen yritys ei pysty kilpailemaan velvoitteensa laiminlyövän yrityksen kanssa. Tilanne on tismalleen sama myös rakennusalalla, jossa liikkuu isot rahat.

Vahingot yhteiskunnalle verojen ja lakisääteisten maksujen laiminlyönneistä ovat mittavia. Loppupeleissä kaikki hyötyvät, jos harmaan talouden ”isot kalat” saadaan verkkoon.

Helsingin Sanomien harmaata taloutta käsittelevä kirjoitus 15.10.2015
http://www.hs.fi/talous/a1444797020493?jako=5195a9a29730546a01d16086aedb218e&ref=tw-share

Oikeus turvalliseen työhön

Viranomaisten Musta Tulevaisuus –kampanjasivu
http://www.mustatulevaisuus.fi

EP