Takaisin

Omakotirakentaminen mataa ja 13 000 rakentajaa makaa

Omakotitalojen rakentaminen on pudonnut  alimmalle tasolle pariinkymmeneen vuoteen. Samassa noin, vähäisessä 7500 talon vauhdissa oltiin viimeksi vuonna 1996. Samaan aikaan Rakennusalan työttömyyskassasta sai maaliskuussa ansiosidonnaista päivärahaa yli 13 000 rakentajaa.

Talonrakennustöiden aloitukset painuivat Rakennusteollisuuden (RT) mukaan jo viime vuonna alle 31 miljoonaan kuutiometriin, eikä nousua ole luvassa kuluvana vuonna. Korjausrakentaminen sen sijaan jatkaa tasaista kolmen prosentin vuosittaista kasvuaan ja se on ylittänyt jo määrässä uudisrakentamisen.

Rakentamisen arvioidaan supistuvan vielä tänäkin vuonna prosentin verran. Sen sijaan ensi vuodeksi rakennusalalle odotetaan pienen pientä parin prosentin kasvua.

Tänä vuonna aloitetaan vain noin 26 500 asunnon rakentaminen. Määrä on reilut tuhat asuntoa viimevuotista vähemmän.  Omakotitaloaloituksia odotetaan kertyvän kuluvana vuonna vain 7 500, joka on matalin taso lähes kahteenkymmeneen vuoteen.

Heikko rakentamistilanne näkyy hyvin myös rakentajien kovassa työttömyydessä. Maaliskuussa työttömyys kipusi 22,8 prosenttiin. Tässä oli lisäystä edelliskuukauteen kuitenkin vain 0,2 prosenttiyksikköä eli pahin työttömyys saattaa olla tämän talven osalta takana.

Kainuussa työttömyys oli edelleen aivan omissa lukemissaan eli 40,7 prosentissa. Edelliskuukaudesta oli kuitenkin tultu alas jo 0,9 % prosenttiyksikköä. Rakentajien työtilanne on ollut viime vuosina selvästi paras Uudellamaalla, mutta nyt sekin näyttää pettävän. Uudellamaalla työttömyys (16,0 %) oli vielä maaliskuussa selvässä kasvussa, kun se muualla maassa tasaantui.