Takaisin

Vegen voimalla jaksaa paremmin

Rakentaja-lehti 24.3.2022

Nokialla asuva rakennusmies Sami Lappalainen laihtui roimasti vaihdettuaan kasvispainotteiseen ruokavalioon. Esimerkin innoittamana moni työkaverikin on kiinnostunut vegevaihtoehdoista.

Työpäivän aikana Lappalainen ei syö lihaa. Muuten kanaa menee ”ehkä kerran 2 viikossa”, punaista lihaa kerran kuussa eli kebab-päivänä oman pojan kanssa. Myös meijerituotteet ovat jääneet: maito on vaihtunut kaurajuomaan, ja voin sijaan kotona kuluu oliivi-, rypsi- ja rapsiöljyä.

– Liikun ja teen paljon fyysistä työtä töissä, ja silti jaksan pelkkien kasvisten voimalla. Ei ole vaikeaa, sillä työmaat ovat yleensä kaupan lähellä, ja niissä on todella usein kattavat salaattibaarit.

Oma linja ei löytynyt yhdessä yössä. Ärhäkkä loikka vegaaniksi nuorena opiskelijana johti vakavaan anemiaan. Kun Sami lähti toisen kerran kasvislinjalle 2014, hän teki sen pikkuhiljaa. Silti maha oli sekaisin 4 viikkoa, koska kroppa ei ollut tottunut lihattomuuteen.

– Laihduin 52 kiloa 3 vuodessa, ja sittemmin paino on pysynyt 72 kilossa. Myös vireystaso on aivan toista! Kasviksilla jaksan painaa töissä ja pitkillä lenkeillä, sillä kasviproteiini sulaa hitaasti, hän kertoo ja jatkaa:

– Ja jos verrataan vegaani- ja vegekasseja sekasyöjän ruokakassiin, ne pesevät sen ekologisuudessa. Vaan kukapa tekisi sen tutkimuksen, joka todistaa viidenneksen kansasta olevan väärässä?

Oman hyvinvoinnin ehdoilla

Samin mukaan alkuun pääsee jo sillä, että vähentää lihan määrän puoleen. Nykyään se on helppoa työmaillakin, sillä ruokaloissa on kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja.

– Kun aikoinaan vaadin vaihtoehtoa vakiruokapaikkaani, omistaja yllättyi, että vegaaniruoalla oli niin paljon kysyntää. Mutta kun ihmiselle annetaan vaihtoehtoja, yleensä se uskaltaa kokeilla.

Työkavereiden rehuista naljailukin on muuttunut mielenkiinnoksi Samin ruokia kohtaan.

– Esittelen työmailla, mitä olen kokannut evääksi, ja annan maistaa. Toisin kuin 2000-luvun alussa, kaupoissa on niin hyviä vege- ja vegaanituotteita, ettei mausta tarvitse tinkiä. Sain kyllä käydä läpi 9 kaurajuomaa ennen kuin löysin tämän, joka maistuu hyvältä ja sopii kaikkeen.

Useampi työkaverikin on todennut kahvimaidon kaurajuomaan vaihdettuaan, ettei pakki ole enää niin sekaisin.

– Silti tällä alalla osa vetää litran maitoa päivässä ja lounaaksi roiskeläpän. Sitten piereskellään 24 tuntia vuorokaudessa ja ihmetellään, kun maha roikkuu melkein polvissa.

– Koska en käytä maitotuotteita, väitetään etten saa tarpeeksi kalsiumia ja kaliumia. Mutta yhtään luuta ei ole murtunut. Syön älyttömästi kalium- ja kalsiumpitoisia kasviksia, kuten kaaleja ja parsoja.

Nautiskellen keittiössä

Kotona Sami kokkaa jatkuvasti, ja etenkin vegaaniset Muu-tuotteet ovat kovassa käytössä.

– Vegaanipizzan teen Muu-jauhiksesta, kotimaisista sienistä, paprikasta ja vegaanisesta juustosta. Siitä kun nappaa 3 palaa mukaan ja hedelmiä päälle, jaksaa töissä pitkään.

Ykkösherkku on kesäkurpitsapasta, jossa on sieniä, tomaattia, paprikaa ja vegaanista kaurakermaa. Myös vegaanimakkarat innostavat, ja kotimaisista kaloista uusi suosikki on järvisärki.

– Tein piiraan särkipurkista ja sienistä – ai että tuli hyvää! Sienten protsku on tärkeä proteiininlähde.

Entä mistä löytyy aika kokeiluihin keittiössä?

– Rakastan ruoanlaittoa ja saatan kokkailla tuntikausia. Ihmettelijöille sanon, että älypuhelimen käytön vähentämisen myötä sitä aikaa löytyy ihmeesti.

Tärkein motivaattori ja kriitikko on oma poika.

– Hän tykkää jo vegesafkasta. Kun saat 11-vuotiaalle ruoan menemään alas, ruoka on onnistunut.

Teksti: Sanna Pöyry, kuva: Sami Lappalainen