Takaisin

Rakentajan eväät 6/2021

Rakentaja-lehti 23.9.2021

Perunamuusi – maailman paras pikaruoka, joka vie myös nälän.

Oikeaoppinen perunamuusin valmistus? Moni ammattilainen vannoo höyrytetyistä potuista tehtävän muusin nimeen. Omassa keittiössäni ei ole höyrytyskattilaa eikä perunapuristinta, joten keitän potut ja muusaan ne käsin. Jos pienet ”sattumat” seassa eivät haittaa, tällä reseptillä syntyy herkullinen ja kuohkea pottumuusi.

Perunalajikkeiden kanssa sen sijaan ei kannata sooloilla. Tunnetuin – ja paras – muusi syntyy tietysti Lapin puikulasta. Nyt kun puikulaa ei ollut saatavilla, korvasin sen Colomba-perunalla. Periaatteessa mikä tahansa jauhoinen lajike sopii muusin valmistamiseen.

Sileän muusin ystävä vetäisee kypsennetyt perunat puristimen tai survimen läpi tai paseeraa ne siivilässä. Potut voi muusata myös sähkövatkaimella. Itse vältän vatkainta, koska koen, että siinä katoaa tatsi hommaan, ja muusista tulee helposti ikävän tiivistä. Sitä paitsi muusin valmistaminen käsin on hauskaa! Siinä missä joku saa hyvän fiiliksen pizzataikinan vaivaamisesta, minä muhjaan mieluusti pottuja.

Perunamuusi on myös siitä kiva ruoka, että sitä voi varioida erilaisilla yrteillä ja mausteilla. Todella ihana muusi syntyy piparjuurilisällä – tai ruskistetusta voista ja siinä kuullotetusta sipulisilpusta. Jos et halua sekoittaa tätä voita muusiin valmistusvaiheessa, valuta sipuli-voi kuuman muusin päälle juuri ennen nauttimista. Myös savukalat sopivat hyvin pottumuusiin.

Teksti ja kuva: Sanna Pöyry