Takaisin

Rakentajan eväät 2/2024

Rakentaja-lehti 22.3.2024

Superherkullista supervihanneksesta

Parsakaali ja varsiparsakaali ovat mahtavia maku- ja vitamiinipommeja, joita moni lapsi ja vannoutunut lihansyöjä syyttä vierastaa.

Muistan 1970-luvun lapsuudestani sen, että kaikki missä äidin mukaan oli ”paljon vitamiinia ja ravinteita”, maistui mielestäni ankealta. Kun pöytään kannettiin kesäkurpitsahöystöä tai parsakaalisoppaa, nyrpistelin – ja söin lähinnä vanhempieni mieliksi. Eipä lihaa rakastanut isäkään hihkunut innosta näiden Supervihannesten, saati sitten tehosekoittimessa väsätyn Pinaattipommin äärellä.

Tänä päivänä osaan jo olla toista mieltä. Vaikken vieläkään ole sinut kaikkien vihannesmaailman ihmeiden kanssa, maukas ja monikäyttöinen varsiparsakaali viihtyy kyökissäni. Broccolini- ja bimi-nimillä tunnettu ohutvartinen parsakaali on tavallisen (broccoli) ja kiinalaisen parsakaalin ristisiitos – ja todellinen supervihannes täynnä vitamiineja, kaliumia sekä kivennäisaineita.

Myös tavallinen parsakaali kuuluu suosimiini terveyspommeihin, sillä se sopii pyttipannuun, pastaan, gratiiniin, munakkaaseen, keittoihin, piiraisiin ja wokkeihin. Maku tuntuu vielä paremmalta, kun tietää elimistön saavan roppakaupalla vitamiineja, kuituja ja hivenaineita. Edullisessa parsakaalissa on myös enemmän proteiineja kuin useissa vihanneksissa.

Hetkessä hyvää

Kun töiden jälkeen haluat hyvää ja sassiin, kokeile tätä näppärää, mausteiltaan simppeliä peltiruokaa, jossa parsakaalit hurmaavat perunapedillä. Uunissa parsakaaleista tulee ihanan meheviä ja lehtikaalista sipsimäisen rapeaa.

Jos tekee mieli vielä ruokaisampaa ja proteiinipitoisempaa päivällistä, lisää pellille halkaistuja MUU-pyöryköitä tai valmiiksi kuutioitua, aasialaisittain marinoitua tofua, jota saa Alepoista ja S-marketeista. Broccoli ja broccolini rakastavat yhtä lailla pekonia.

Jos et illalla jaksa loihtia vihreää apetta pöytään, pyöräytä aamulla broccolinista ja lehtikaalista ravitseva vihersmoothie. Peittoaa maussa ja proteiinipitoisuudessa 70-luvun Pinaattipommin mennen tullen!