Takaisin

Porin palvelupiste

Rakentaja-lehti 23.9.2021
Porin palvelupisteessä ei ole pingispöytää eikä saunaa.

Pisimpään Porin palvelupisteessä on työskennellyt läntisen palvelualueen toimistonhoitaja Kirsi Ceder-Kallio. Työsuhde alkoi vuonna 1986.

– Päätyöni on jäsenhuolto. Hoidamme koko porukalla satakuntalaisten luottamushenkilöiden asioita. Työni on mielenkiintoista ja monipuolista.

Osa Ceder-Kallion työrutiineista on kiertymässä alkutilanteeseen.

– Kun tulin töihin, meillä oli käytössä tyhmiä päätteitä, jotka olivat hirveän isoja pömpeleitä.

Päätteeltä pystyi vain lukemaan tietoja, ei tallentamaan. Tänä päivänä tietosuojan tiukentuminen ja eräiden palvelujen muutokset siirtävät osan jäsenten tiedoista verhon taakse.

Ceder-Kallio muistelee, kuinka toimistolla porukalla kirjattiin pakkaspäivälistoja lauantaisin ylitöinä. Toimiston yhteistyön saumattomuus näkyy tänä päivänä muun muassa luottamushenkilöhankinnassa.

– Huomasin pyöräretkelläni työmaan, jostain kerroin Lindgrenin Jukalle. Jukka kävi työmaalla ja hankki sinne yhteysmiehen.

Aluetoimitsija Jukka Lindgren kiertää muutenkin paljon työmaita ja kuuluu riita-asioiden valmistelutiimiin.

– Aloitin työt liitossa Porissa vuonna 2006. Siirryin Tampereelle vuonna 2011. Tämän vuoden huhtikuussa tulin takaisin Poriin.

– Satakuntalaiset työmaat ovat samanlaisia kuin muuallakin. Ei se rakentaminen muuksi muutu muuallakaan. Pirkanmaalla oli vähän vilkkaampaa.

Viimeinen varsinainen Lindgrenin rakennustyömaa oli Olkiluoto 3, jossa hän oli pari vuotta työsuojeluvaltuutettuna. Muualla maata harmitellaan rakentamisen venymistä, mutta työmaa on tarjonnut pitkiä työsuhteita monille rakentajille ja ydinvoimalat tuovat veroeuroja kuntatalouteen.

Aluetoimitsija Jari Kostiainen on tullut Poriin organisaatiomuutosten siivellä.

– Olen tullut liiton töihin vuonna 2007 Turkuun. Sieltä vuonna 2011 Hämeenlinnaan ja vuonna 2016 Poriin.

Kostiainen kuuluu riita-asioiden valmistelutiimiin. Sen lisäksi maalausalan tessi on tuttu kirja aikaisemman työkokemuksen ansiosta.

– Meillä on täällä hyvä yhteisen tekemisen meininki, vaikka meillä ei ole täällä pingispöytää ja saunaa, Kostiainen komppaa.

Porin toimiston tuorein työntekijä, aluetoimitsija Tarmo Keränen aloitti työt Rakennusliitossa maaliskuun viimeisenä päivänä vuonna 2012.

– Ensimmäinen työpäiväni oli lauantaina luottamushenkilöristeilyllä. Se oli aika simppeliä, pidin reilulle 50 hengelle koulutustilaisuuden, Keränen kuvaa syvän päädyn aloitusta toimitsijan uralla.

Keräsen motto on, että mitä vähemmän on toimistolla, sitä enemmän tulee työmaakäyntejä. Välillä on kuitenkin neuvoteltava riita-asioita pois päiväjärjestyksestä.

Keränen on lähtöisin Pohjois-Karjalasta ja hänestä piti tulla lohkoasentaja telakalle. Töitä kuitenkin löytyi nopeammin rakennustuoteteollisuudesta ja maalausalalta.

– Kun keskustelen satakuntalaisten kanssa, he huomaavat nopeasti, etten ole täältä kotoisin. Minä tulen toimeen kaikkien kanssa, Keränen kuittaa heimoerot.

Teksti ja kuva: Jukka Nissinen