Takaisin

Luottamusmiehet: Rakentamisen säätila pilvistyy

Rakentaja-lehti 3.2.2023

Paniikkiin ei ole kuitenkaan mitään syytä.

Kun laittaa Googleen hakusanan ”rakentamisen näkymät”, saa tulokseksi seuraavanlaisia osumia:

”Rakentamisen näkymät ovat sumuiset” (TM-Rakennusmaailma) joulukuussa.

”Rakentamisen näkymät synkkenevät” (Rakennuslehti toukokuussa).

”Rakentaminen vähenee selvästi kansainvälisestikin korkealta tasolta” (valtioneuvoston tiedote elokuussa).

”Rakennusalan työt hiipuvat Itä-Suomessakin” (Yle elokuussa). 

”Asuntorakentamisen pudotus kääntää pääkaupunkiseudun rakentamisen laskuun” (Rakli joulukuussa).

”Pirkanmaan rakennus- ja kiinteistöalan yritysten suhdannetilanne on tuoreen barometrikyselyn mukaan melko hyvä, mutta tilanne on muuttumassa” (Forecon marraskuussa).

Entä millaiselta tilanne näyttää rakennustyöläisten näkökulmasta? Riittääkö jatkossa töitä?

Rakentaja kysyi asiaa luottamusmiehiltä, joiden sormi on ajan valtimolla.

Jussi Sakari, YIT

– Viime vuosina työllisyystilanne on ollut valtaosassa Suomea YIT:llä Asumisen ja Toimitilojen puolella kohtalainen, mutta alueellista vaihtelua on toki ollut.

– Jo viime keväästä alkaen on työmaakopeissa puhuttu huolestuneeseen sävyyn tulevasta työllisyystilanteesta. Rakentajat kun ovat hyvin tietoisia työskentelevänsä suhdanneherkällä alla.

– Synkkeneviä pilviä on pitkään ollut taivaanrannassa ja nyt alkuvuodesta lomautukset vaikuttavat lisääntyvän osassa Suomea.

– Olemme YIT:n luottamushenkilöinä peräänkuuluttaneet työnantajaltamme malttia, että pysyttäisiin lomauttamisissa irtisanomisten sijaan. Työntekijöiden irtisanominen tuotannollisista ja taloudellisista syistä on rakennusalalla liian helppoa ja halpaa. Siksi työnantajat mielestäni liiankin herkästi ryhtyvät irtisanomaan, vaikka korona-aika näytti kaikilla aloilla suomalaisen lomautusjärjestelmän vahvuuden.

– Väitän, että rakentajat ymmärtävät ja hyväksyvät huonosta taloustilanteesta johtuvat lomautukset, mutta eivät irtisanomisia. Tulevaisuudessa rakennetaan kuitenkin. Jos sitä ei tehdä yrityksen omilla työntekijöillä, niin todennäköisesti sen tekee ulkomaalainen halpatyövoima. 

– Jos lomautuksia tai irtisanomisia tulee, niin vuokratyöntekijät ja heihin rinnastettavat, tuntilaskutuksella työskentelevät aliurakoitsijat poistuvat työmailta ensimmäisenä.

Marko ”Uku” Metsäpelto, Lujatalo

– Viime vuosi oli ”olosuhteet huomioon ottaen” ihan kohtuullinen. Varsinkin kasvukeskuksissa, kuten Uudellamaalla, Tampereella ja Turussa, on rakentaminen vetänyt. Sen sijaan Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa on ollut epätasaisempaa.

– Joitakin työntekijöitä on ollut ehdollisesti lomautettuna, eli heidän työsuhteensa päättyy 3 kuukauden kuluttua, ellei töitä löydy sitä ennen.

– Kun kristallipalloa ei ole käytössä, niin täytyy tyytyä sanomaan, että voi tulla tänä vuonna mitä vain – isoa työttömyyttä tai jopa kasvua.

– Korkojen nousu ja Putinin aloittama sota aiheuttavat tietysti rakentamiselle hallaa. Urakoista kilpaillaan nyt verisesti.

– Työpaikoilla ollaan tietysti huolissaan, jos kohde on loppumassa eikä uudesta ole tietoa. Mutta kehottaisin ottamaan rauhallisesti, paniikkiin ei ole syytä.

– Tässä on ollut rakentamisessa monta lihavaa vuotta, joten jos tulee 1 tai 2 vähän laihempaa, niin kyllä sieltä taas noustaan. Aina on noustu.

Janne Gren, Hartela

– Tähän asti työllisyystilanne on ollut ihan hyvä. Mutta nyt ollaan menossa samaan suuntaan kuin muutkin. Käyrät ovat laskussa.

– Hartela on keskisuuri rakennusliike ja asuntokaupan takkuaminen näkyy uusien kohteiden aloituksissa. Sijoittajat tuntuvat nyt olevan varuillaan.

– Muutamia työntekijöitä ja toimihenkilöitä on lomautettu ja muutosneuvotteluja on käyty niin emossa kuin tytäryhtiöissäkin.

– Synkähköjä pilviä näkyy. Toistaiseksi on isoja työmaita menossa, kuten esimerkiksi Ilmalan Aura, Tampereen Hipposhanke ja Turun musiikkitalo, mutta uudet kohteet ovat kiven alla.  

– Kun isoissa kohteissa on ollut käytössä allianssimenettely, niin se panee miettimään, miten niissä käytetään omaa, osaavaa työvoimaa.

Jarkko Korpihete, Peab

– Töitä on riittänyt viime aikoina hyvin. Lomautuksia tai irtisanomisia ei ole juuri ollut. Eikä näyttäisi olevan tulossakaan.

– Meillä oli firman luottamusmiesten tapaaminen joulukuussa Tampereella ja siellä voitiin tehdä johtopäätös, että työllisyystilanteessa ei ole valittamista. Kaikki ovat täystyöllistettyjä.

– Tonttivarauksia firmalla on, mutta niiden aloitus riippuu tietysti siitä, miten ennakkomarkkinointi sujuu. Lisäksi on menossa hotellikohteita ja sinne on voitu siirtää väkeä, jota on vapautunut muualta.

– Tietysti työmailla luetaan uutisia ja mietitään, hiljeneekö rakentaminen meilläkin. Mutta ei mitään paniikkitunnelmaa ole, kaukana siitä.

– Joululounaalla työnantaja vakuutti, että töitä riittää hyvin ainakin kesään asti.

Jari Renlund, Skanska

– Tiettyä hiljentymistä on ollut näkyvissä syksystä alkaen.

– Pääkaupunkiseudulla on 15 rakentajaa lomautettuna. Jyväskylän ja Kuopion alueilla kaksi kolmasosaa on lomautettuna. Sen sijaan Turussa, Tampereella, Satakunnassa ja Oulussa on ollut hyvin töitä. 

– Tulevaisuus näyttää haastavalta, kuten sanonta kuuluu. Lomautukset lisääntyvät varmasti kevään aikana. Toimitilakohteet ovat loppumassa ja uusia ei ole tähän hätään alkamassa.

– Työmailla tunnelma on hiukan huolestunut, kun joillakin työntekijöillä on ollut pitkiä lomautusjaksoja.

– Toisaalta lomautuksia pelättiin jo marras-joulukuussa, mutta saimme sisäisillä järjestelyillä siirrettyä ne keväälle.

Teksti ja kuva: Esa Tuominen