Takaisin

Kisällistä tulee vielä mestari

Rakentaja-lehti 29.4.2021

Eetu Virtanen osallistui 1,5 vuotta sitten Skanskan mestari–kisälli-ohjelmaan ja jäi sille tielle.

– Jos minusta riippuu, olen töissä Skanskalla siihen saakka kun henki pihisee, työmaan ympäristövastaava Eetu Virtanen kommentoi ruokatauollaan Kalasatamassa.

Virtanen pääsi 5 muun hakijan kanssa Skanskan, Rakennusliiton ja Baronan yhdessä ideoimaan työssäoppimisohjelmaan syksyllä vuonna 2019. Työssäoppimisohjelma kohdennettiin nuorille, jota oppivat paremmin tekemällä kuin koulun penkillä istuen. Skanska tarjosi 6 kuukauden palkallisen työmaaharjoittelun kuudelle rakentamisesta kiinnostuneelle nuorelle.

Huhtikuussa 2020 Virtasen kanssa solmittiin työsopimus.

– Ensimmäisen puolen vuoden ajan oli niin paljon uutta opittavaa, että aika meni todella nopeasti. Tuli heti sellainen fiilis, että kuulun tähän firmaan ja se vahvistui, kun sain vakisopimuksen, Virtanen kertoo.

– Työkaverit alkoivat nopeasti tuntua omilta, hän jatkaa.

Lisää vastuuta

Virtasen mestarina toimi puolen vuoden ajan kokenut ympäristövastaava Jarmo Heino. Työssäoppimisjakson jälkeen Virtanen siirtyi kadun toiselle puolelle, joka on osa samaa työmaata. Siellä hommien päälle katsoo vastaava mestari Tapio Tapaninen.

Virtasesta tehtiin työmaan toinen ympäristö- ja logistiikkavastaava.

– Aluksi oli pää pyörällä, oli paljon vastuuta ja piti päästä selville, miten kaikki työmaalla pyörii. Vastaanotan kuljetuksia aina pienestä paketista monen tonnin kuormiin, huolehdin siitä, että kulkureitit pysyvät esteettöminä ja että työskentely-ympäristö on siisti ja turvallinen. Työmaan jätehuolto on osa työtäni, ja infoan Jarmo Heinolle ajankohtaisesta jätetilanteesta kuten esimerkiksi siitä, mitkä lavat pitää kuljettaa pois. Joskus tulee muutakin kysyttävää Jarmolta, esimerkiksi kierrätyksestä, Virtanen luettelee.

Eikä siinä vielä kaikki. Virtanen tekee myös sekalaisia rakennustöitä.

– Sellaista pienimuotoista kirvesmiehen työtä. Rakennan apuna ramppeja, kaiteita ja niin edelleen. Minulla on myös työmaan yleisavaimet, eli availen ovia ja katson, että paikat ovat kiinni, kun väki lähtee töistä.

Virtanen sanoo pitävänsä työstään muun muassa siksi, että häneen luotetaan Skanskalla.

– Arvostan vastuun antamista ja luottamusta. En olisi osannut pari vuotta sitten kuvitellakaan, minkälaista tämä voi olla.

Epidemia sotkee opintoja

Virtanen opiskelee oppisopimuksella talonrakennusalan perustutkintoa. Työtä aidossa ympäristössä riittää, mutta ongelmana ovat pandemiavuoden ajan olleet näyttöjen suorittaminen ja huonosti organisoitu etäopetus.

– Syksyllä kun opinnot alkoivat, ne olivat kokonaan etänä. Minulla ei ole tällä hetkellä tietokonetta. En ole opettajan ainoa oppisopimusoppilas, mutta jotain apua kyllä tarvitsisin. En ole tavannut häntä kertaakaan. Kun minulla piti olla näyttö, minulle annettiin väärän opettajan puhelinnumero.

Virtanen on itse dokumentoinut syksystä asti erilaisia työvaiheitaan valokuvin ja materiaaliluetteloin. Hän toivoo, että niitä voitaisiin käyttää osana näyttöjä.

– Se etäopetus kuulostaa niin simppeliltä, mutta kyllä minun pitäisi tavata opettajia edes kerran. Silloin voitaisiin katsoa yhdessä opintoja ja etenemistä. Ja kun kerran on tavattu, voisin lähettää tekemistäni asioista kuvia ja dokumentteja ja he oikeasti tietäisivät, että olen tehnyt ne itse.

Tällä hetkellä Virtanen kuitenkin keskittyy hoitamaan työnsä hyvin. Hän toivoo, että keväällä tilanne olisi sen verran erilainen, että opintoja pystyisi edistämään paremmin.

– Haluaisin erikoistua kirvesmiehen hommiin ja päästä sitten ajan myötä Skanskan Oppiva-ohjelman kautta lukemaan vaikka mestariksi asti. Mutta ensin opettelen työmaalla.

Teksti ja kuvat: Johanna Hellsten